در حال حاضر بسیاری از شهرهای ایران در حاشیه و یا بر روی گسل های فعال بنا شده اند.
به گزارش دیدهبان علم ایران، از آنجا که بیشترین آسیب و خسارات ناشی از زلزله به بناها و تأسیسات واقع در مجاورت گسل وارد می شود، لذا تدقیق حریم گسل، رعایت فاصله سازه ها از گسل و حصول ایمنی ساخت و سازها در پهنه های مزبور بسیار حائز اهمیت است و به این ترتیب می توان از شدت خسارات جانی و مالی ناشی از زلزله کاست.
یکی از اقدامات ضروری به منظور کاهش خطر گسیختگی مستقیم ناشی از زمین لرزه در جهان، وضع قوانین حریم گسل و قانونمند کردن توسعه ساخت وساز شهری در مجاورت گسل های فعال است.
در حال حاضر، مقررات حریم گسل در شهرهای جدید و همچنین بخش های در حال توسعه در مجاورت کلان شهرها در کشور به درستی رعایت نمی شود و روند ساخت وساز و گسترش شهرها و شهرک های جدید در پهنه های گسلی هرساله رو به افزایش است. از طرفی ریسک لرزه ای ناشی از وجود درصد بالایی از بافت فرسوده و ناکارآمد و ساختمان های بلند مرتبه و همچنین ساختمان های فاقد ایمنی کافی در این پهنه ها هشدار بزرگی است که نادیده گرفتن آن در صورت وقوع زمین لرزه ای با بزرگای بالای ۷ Mw می تواند تبعات جبران ناپذیر و فاجعه آفرینی به دنبال داشته باشد؛ لذا در این گزارش ضمن بررسی ابعاد، خطرات و پیامدهای احتمالی عدم رعایت ضوابط ساخت وساز و توسعه شهری در حریم گسل به ارائه راهکارهای سیاستی و اجرایی در راستای کاهش ریسک ناشی از زلزله در پهنه های گسلی پرداخته شده است:
* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند