جمعه، ۲۱ دی، ۱۴۰۳ | Friday, 10 January , 2025

جداسازی باکتری‌های صنعتی به کمک نانوذرات مغناطیسی

نسخه قابل پرینت
کد خبر:17555
دوشنبه، ۲۸ فروردین، ۱۳۹۶ | 12:55

جداسازی باکتری‌های صنعتی به کمک نانوذرات مغناطیسی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی فسا با همکاری محققانی از کشور نیوزیلند فرایندی ابداع کرده‌اند که می‌تواند باکتری‌های مورد نیاز برای انجام یک فرایند صنعتی را پس از اتمام فرایند جداسازی کند.

به گزارش دیده بان علم ایران، این فناوری نوین آزمایشگاهی در آینده می‌تواند موجب کاهش قابل‌توجه هزینه‌ها در برخی فرایندهای صنعتی شود.

نانوبیوتکنولوژی یکی از شاخه‌های علمی نوین است که از ادغام دو رشته‌ی بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی حاصل‌ شده است. یکی از جنبه‌های این علم به‌کارگیری نانوذرات به‌منظور بهینه‌سازی و توسعه‌ی فرایندهای صنعتی و تولیدی بیوتکنولوژی است. به‌طورمعمول در تولید محصولات بر پایه‌ بیوتکنولوژی از میکروارگانیسم‌ها استفاده می‌شود. پس از تولید محصول، سلول‌های میکروبی باید به نحوی از محصول جداسازی شوند. این مرحله، یکی از مراحل پرهزینه در فرایند تولید است. ازاین‌ رو، تلاش‌های گسترده‌ای در راستای توسعه‌ی روش‌های مناسب جهت جداسازی سلول‌های میکروبی انجام گرفته است.
به گفته‌ دکتر علیرضا ابراهیمی نژاد در پژوهش صورت گرفته تلاش شده است تا با تثبیت نانوذرات مغناطیسی آهن بر روی باکتری مورد نیاز در تولید ویتامین K، پس از انجام فرایند تولید، این باکتری به کمک یک میدان مغناطیسی جداسازی شود.

به گفته وی از این روش علاوه بر تسهیل فرایند جداسازی، موجب کاهش قابل‌توجه هزینه‌های تولید می‌شود.

ابراهیمی نژاد مراحل انجام این طرح را این‌گونه تشریح کرد: «ابتدا نانوذرات مغناطیسی آهن به روش هم رسوبی سنتز شدند. در ادامه سطح سلول‌های باکتریایی Bacillus subtilis natto که یک سویه‌ی صنعتی جهت تولید ویتامین K محسوب می‌شود، با نانوذرات آهن پوشش داده شد. در انتها پاسخ سلول‌های حاصل به میدان مغناطیسی و کارایی این روش در جداسازی سلول‌های باکتریایی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین توان سلول‌های تثبیت شده جهت تولید ویتامین K ارزیابی شد.

تثبیت مغناطیسی توانسته است با کارایی ۹۵ درصد، سلول‌های باکتریایی را جداسازی کند. همچنین تثبیت مغناطیسی موجب ۱۵ درصد افزایش در بازده سلول‌های باکتریایی در فرایند تولید ویتامین K شده است.
این تحقیقات توسط دکتر علیرضا ابراهیمی نژاد- عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی فسا- و همکاران تحقیقاتی وی از کشور نیوزیلند انجام شده است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

شوری آب دریا، اثرات سمی نانوذرات بر جانوران آبزی را کاهش می‌دهد

رهیافت جدید محقق ایرانی دانشگاه میشیگان برای درمان «ام اس» و «پارکینسون» با کمک «نانوذرات»

مرکز توسعه بیوتکنولوژی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست‌فناوری به بهره برداری رسید

پژوهشگاه رویان، میزبان بیوتکنولوژیست های غرب آسیا و شمال آفریقا

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها