دوشنبه، ۳ دی، ۱۴۰۳ | Monday, 23 December , 2024

ساخت داروی درمان مسمومیت‌ ناشی از قارچ سمی از گیاه خارمریم

نسخه قابل پرینت
کد خبر:47357
چهارشنبه، ۲۴ دی، ۱۳۹۹ | 15:47

ساخت داروی درمان مسمومیت‌ ناشی از قارچ سمی از گیاه خارمریم

مدیر گروه فارماکولوژی و طب کاربردی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی از تاثیر گیاه ماریتیغال و عصاره سیلیمارین آن در درمان مسمومیت‌های ناشی از مصرف قارچ‌های سمی خبر داد.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، هر سال پس از بارندگی های موسمی، گونه‌های قارچ سمی در استان‌های مختلف از جمله کرمانشاه، کردستان، لرستان، زنجان و آذربایجان غربی رشد می‌کنند که از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچ‌های خوراکی دارند و تشخیص آن‌ها، توسط افراد عادی میسر نیست به همین دلیل هر ساله با تعداد زیادی مسمومیت با این قارچ‌ها در کشورمان مواجه هستیم.

دکتر حسن فلاح حسینی، عضو هیات علمی و مدیر گروه فارماکولوژی و طب کاربردی پژوهشکده گیاهان دارویی با اشاره به این‌که مواد سمی این قارچ‌های خودرو در اثر پختن یا حرارت تخریب نمی‌شود، گفت: افراد مسموم دارای علائمی مانند دردشکمی، استفراغ، سردرد، تب، نبض تند، ضربان نامنظم قلب، کاهش فشار خون، سرگیجه، غش، تاری دید، مشکلات تنفسی، تشنگی بیش از اندازه، توهم، هذیان، تشنج، کما دارند و در موارد شدیدتر آسیب‌های کبدی، کلیوی، مغزی و حتی مرگ گزارش شده است.

وی اظهار کرد: علائم مسمومیت با قارچ‌های سمی معمولا شش تا ۱۲ ساعت پس از مصرف ظاهر می‌شود و بعد از یک تا دو روز، علائم برای مدتی از بین می‌روند، اما آماتوکسین‌ها همچنان به کبد حمله می‌کنند و می‌توانند از پنج تا هفت روز در بدن باقی بمانند و در صورت عدم پیگیری درمان، آسیب وارده به کبد و کلیه یک تا دو هفته بعد از مسمومیت می‌تواند منجر به مرگ بیمار شود. علت فوت بیشتر مسمومیت‌های قارچی ناشی از نارسایی حاد و شدید کبدی است.

فلاح حسینی با بیان این‌که سیلیمارین (ماده موثره گیاه خارمریم یا ماریتیغال) به طور گسترده‌ای در درمان مسمومیت ناشی از قارچ آمانیتا استفاده می‌شود، افزود: این درمان موجب کاهش مرگ و میر به میزان ۶۰ تا ۸۰ درصد در بیماران شده است.

وی اظهار کرد: تجویز سیلیبین وریدی (mg/kg/day 20-50 به مدت سه تا چهار روز) حداکثر تا ۴۸ ساعت بعد از مسمومیت با قارچ آمانیتا موجب مهار آسیب کبدی به طور کامل می‌شود. در یک مطالعه که روی ۲۰۵ فرد مسموم شده با قارچ آمانیتا انجام شد ۴۶ مورد مرگ در گروه درمان نشده گزارش شد اما در گروه ۱۶ نفری که سیلیبین تجویز شد، هیچ مرگ و میری گزارش نشد.

فلاح حسینی تصریح کرد: در بررسی دیگری ۱۸ نفر که با قارچ آمانیتا مسموم شده بودند، تحت درمان با سیلیبین قرار گرفتند. نتایج نشان داد تنها یک نفر که قارچ را جهت خودکشی مصرف کرده و تا مدت ۶۰ ساعت درمان نشده بود فوت کرده است. سیلیبینین برای استفاده در آسیب کبدی ناشی از مسمومیت قارچ‌ها در اروپا تایید شده است.

وی تاکید کرد: در صورت در دسترس نبودن فرم وریدی می‌توان از کپسول‌های ۲۴۰ میلی گرمی Liversil محصول پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی که حاوی سیلیمارین است سه بار در روز طبق نظر پزشک استفاده کرد. این دارو در درمان دیابت و بیماری‌های التهابی کبد و کبد چرب تجویز می‌شود.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

دستیابی محققان ایرانی به دانش فنی تولید عصاره استاندارد گیاه «خارمریم»

رییس پژوهشکده گیاهان دارویی خبر داد: ایجاد خط تولید فرمولاسیون مایع داروهای گیاهی

تولید داروی گیاهی کنترل آلزایمر در کشور

ثبت هرباریوم دیجیتال ایرانی در نمایه بین‌المللی هرباریوم‌ها

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها