چهارشنبه، ۵ دی، ۱۴۰۳ | Wednesday, 25 December , 2024

تعلیق «هیات علمی» ۴ نویسنده مسؤول مقالات تقلبی دانشگاه آزاد و محرومیت تحصیلی سه ساله دانشجوی متخلف

نسخه قابل پرینت
کد خبر:13643
یکشنبه، ۱۲ دی، ۱۳۹۵ | 12:41

تعلیق «هیات علمی» ۴ نویسنده مسؤول مقالات تقلبی دانشگاه آزاد و محرومیت تحصیلی سه ساله دانشجوی متخلف

جلسه رسیدگی به تخلفات و تقلبات علمی تعدادی از اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی که منجر به حذف مقالات آنها از مجلات معتبر بین‌المللی شد و وب‌سایت نشریه علمی «نیچر» چندی پیش آن را گزارش کرد، برگزار و احکام اولیه آنها صادر شد.

به گزارش دیده‌بان علم ایران بر اساس اعلام دانشگاه آزاد، چهار نویسنده مسؤول در بین ۵۸ مقاله معرفی شده از سوی ناشر اشپرینگر – نیچر مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی بوده است.

بر پایه تصمیمات اتخاذ شده در جلسه رسیدگی به این نویسندگان در دانشگاه آزاد، مقرر شد عضویت نویسندگان مسؤول مقاله‌ها در هیات علمی واحدهای دانشگاهی به حالت تعلیق درآمده و نیز تشویقی های انتشار این مقاله‌ها به هر نوع که بوده باشد، توسط این افراد بازگردانده شود.

در این جلسه مشخص شد که هیچ کدام از مقاله‌ها از طرح پژوهشی و یا پایان نامه استخراج نشده و مدرک نویسنده مسؤولی که با یکی از مقاله‌های مورد اشاره دانش‌آموخته شده است، مخدوش اعلام شد.

همچنین با توجه به شکایت رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از  دانشجوی متخلف واحد تهران شمال، وی از دانشگاه اخراج و از ادامه تحصیل به مدت سه سال محروم شد.

در این جلسه مصوب شد تمامی افراد اعم از نویسنده مسؤول و همکار که عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی بوده‌اند، از این باشگاه اخراج شوند.

در مورد سایر افرادی که به عنوان نویسنده همکار و با آدرس دهی دانشگاه آزاد اسلامی در نوشتن مقاله‌ یا مقاله‌ها معرفی شده توسط ناشر نیچر مشارکت داشته‌اند تصمیماتی اتخاذ شد که بر اساس آن دانشجویان به کمیته انضباطی و تخلفات دانشجویی سازمان مرکزی با جزئیات کامل موارد، معرفی شده  و در صورت عضویت در باشگاه پژوهشگران و نخبگان دانشگاه، از این باشگاه اخراج شده و هرگونه مبلغ تشویقی دریافتی بابت مقاله‌ یا مقاله ها معرفی شده توسط ناشر اشپرینگر-نیچر، بازگردانده شود.

همچنین مقرر شد در مورد دانش آموختگان، معاون پژوهشی واحد مربوطه با فراخواندن فرد نویسنده همکار در مقاله(ها) ضمن گرفتن لایحه دفاعیه آنها، پس از بررسی همه جانبه نتیجه را به کمیته تخلفات سازمان مرکزی اعلام کند.

دانشگاه آزاد همچنین در خصوص اعضای هیات علمی متخلف نیز از واحدهای دانشگاهی خواستکه این افراد با تمامی مدارک و مستندات و لایحه دفاعیه خود به کمیته تخلفات سازمان مرکزی معرفی شوند و افرادی که وابستگی به دانشگاه آزاد اسلامی ندارند نیز  به اداره کل حقوقی دانشگاه برای تنظیم شکایت معرفی شدند.

به گزارش دیده‌بان علم ایران چندی پیش نیز با رای هیات رسیدگی به تخلفات وزارت بهداشت، پنج عضو هیات علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور که مرتبط با مقالات تقلبی اخیر گزارش شده در وب‌سایت نیچر بودند نیز از سمت خود برکنار و رای به اخراج آنها داده شده و دو عضو هیات علمی دیگر تنزل رتبه یافتند که این رای قابل اعتراض بوده است.

همچنین معاون پژوهشی یک دانشگاه علوم پزشکی که بیشترین تخلفات در  آن دانشگاه بوده نیز از سمت‌اش برکنار شد.

از میان ۵۸ مقاله‌ای که به دلیل تخلف علمی از سوی اشپرینگر – نیچر رد شده است، نیمی از مقالات در حوزه پزشکی و مربوط به دانشگاه های وزارت بهداشت بودند اما همه آنها ناشی از کارهای تحقیقاتی بوده اند و پایان نامه ای با این مقالات مرتبط نیست. یعنی دانشجویی در این زمینه فعالیت نداشته است که مدرک دانشجو یا دانش آموخته با این مقالات مورد خدشه واقع شود.

همچنین ارتقای رتبه دو عضو هیات علمی که نویسنده اول و مسوول مقالات نبودند اما با این مقالات ارتقاء پیدا کرده بودند، لغو شد.

قرار بود برخورد مشابهی نیز در دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت علوم صورت گیرد که بر اساس جلسه تشکیل شده در دانشگاه آزاد اسلامی حکم اولیه متخلفان علمی این دانشگاه نیز صادر شد.


گفتنی است مجله علمی نیچر چندی پیش از حذف ۵۸ مقاله محققان ایرانی از هفت نشریه علمی چاپ شده توسط دو ناشر علمی خبر داد و ادعا شد که این مقالات که فهرست آنها نیز منتشر شده حاوی نشانه‌هایی از سرقت علمی یا دستکاری در روند داوری یا نام نویسندگان بوده اند. مجله علمی نیچر، اول نوامبر از جمع آوری بخشی از این مقالات خبر داد که در ادامه روند شناسایی موارد مشابه در سال ۲۰۱۵ شناسایی شده اند.

انتشارات اشپرینگر – نیچر نسبت به حذف این مقالات که نام ۲۸۲ محقق ایرانی در آنها ذکر شده اقدام کرده و مدعی شده که نشانه هایی از تقلب در روند ارزیابی علمی و انتشار این مقالات شناسایی شده است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

نخستین حضور رسمی نام «هوش مصنوعی» در مقالات علمی/ آغاز عصر «نشر مصنوعی»

نتایج رتبه بندی موسسات تحقیقاتی علوم پزشکی کشور اعلام شد + جدول کامل رتبه ها و شاخص های ارزیابی

اساسنامه نیماد بازبینی می‌شود

هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران چه قدر حقوق می گیرند؟

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

  1. حسین گفت:

    لطفا این رو هم پیگیری کنید
    http://www.nature.com/news/2008/081022/full/4551019a.html

سرخط خبرها