چهارشنبه، ۵ دی، ۱۴۰۳ | Wednesday, 25 December , 2024

دیوید تالس، دانکلن هالدن و مایکل کسترلیتز برنده صد و دهمین جایزه نوبل فیزیک شدند

نسخه قابل پرینت
کد خبر:8887
سه شنبه، ۱۳ مهر، ۱۳۹۵ | 13:19

دیوید تالس، دانکلن هالدن و مایکل کسترلیتز برنده صد و دهمین جایزه نوبل فیزیک شدند

به گزارش دیده‌بان علم ایران، از سال ۱۹۰۱ تاکنون تعداد ۱۱۰ جایزه نوبل در رشته فیزیک اعطا شده که فقط ۴۷ جایزه تنها به یک برنده اعطا شده و بقیه مشترکا به دو یا چند محقق اعطا شده است.

در بین برندگان جایزه نوبل فیزیک تنها نام دو  دانشمند زن دیده می شود. نکته جالب این که یک فیزیک‌پیشه مرد – دکتر جان باردین (John Bardeen) – دو بار موفق به دریافت نوبل فیزیک شده است. جوانترین برنده نوبل فیزیک تاکنون، لورنس برگ (Lawrence Bragg ) بود که در سن ۲۵ سالگی به همراه پدرش نوبل فیزیک ۱۹۱۵ را دریافت کرد. این در حالی است که متوسط سنی برندگان جوایز نوبل فیزیک، ۵۵ سال است.

سال گذشته، صد و نهمین جایزه نوبل فیزیک به «تاکاگی کاجیتا» از دانشگاه توکیو و «آرتور بی مک‌دونالد» از دانشگاه کوئینز کانادا رسیده بود که با کشف نوسانات نوترینو نشان دادند نوترینو دارای جرم است.

بنیاد نوبل که دیروز “یوشینوری اوسومی” دانشمند ژاپنی کاشف مکانیسم اتوفاژی (خودخواری اجزاء سلول) را به عنوان برنده نوبل پزشکی ۲۰۱۶ معرفی کرد، فردا – چهارشنبه – برنده نوبل شیمی، روز جمعه برنده نوبل صلح و دوشنبه هفته آینده برنده جایزه نوبل علوم اقتصادی را معرفی می کند. زمان دقیق اعلام برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۶ هم هنوز مشخص نشده است.

جوایز بخش‌های پزشکی، فیزیک، شیمی، ادبیات و صلح بر اساس وصیتنامه آلفرد نوبل، سرمایه‌دار ثروتمند سوئدی و مخترع دینامیت شکل گرفته‌اند. نخستین جوایز پنج سال پس از مرگ نوبل در سال ۱۹۰۱ اهدا شدند.

جایزه نوبل اقتصاد که به طور رسمی جایزه بانک سوئد در علوم اقتصادی در یادبود آلفرد نوبل نامیده می‌شود، توسط شخص نوبل ایجاد نشد، بلکه بانک مرکزی سوئد آن را در سال ۱۹۶۸ پایه‌گذاری کرد.

اگرچه این جایزه همراه با سایر جوایز نوبل و با معیارهای انتخاب برنده مشابه سایرین اهدا می‌شود، اما به هر حال، جایزه نوبل به معنای واقعی نیست.

به طور کلی، دانشمندان اغلب باید برای چندین دهه صبر کنند تا کارشان توسط داوران نوبل شناخته شود زیرا آن‌ها می‌خواهند از مقاومت و ایستادگی دستاورد در گذر زمان اطمینان حاصل کنند. این بخش مغایر وصیتنامه نوبل است که بر انتخاب افرادی که در طول سال گذشته بیشترین بهره را به بشر رسانده‌اند تاکید می‌کند.

انتهای پیام

 

مطالب مرتبط
نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها