پژوهشگران کشور با دستیابی به فناوری تولید و بهینه سازی پپتید دارویی درصدد تولید داروی نوترکیب برای بیماری پوکی استخوان هستند.
به گزارش دیدهبان علم ایران پوکی استخوان بیماری است که سبب شکننده شدن استخوان در فرد بیمار میشود و فورتئو بخشی از هورمون «تری پاراتید» است که در بدن توسط غده پاراتیروئید ساخته شده و سبب استخوان زایی و حفظ کلسیم سرم میشود. از این رو داروی نوترکیب «فورتئو» یکی از داروهایی است که تا چند سال پیش وارد بازار ایران شده و برای درمان پوکی استخوان به کار میرود.
هم اکنون محققان کشور با حمایت صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران پروژه «طراحی ژن، همسانه سازی و بیان پپتید نوترکیب دارویی تری پاراتید در باکتری اشریشیاکلی» برای تولید این دارو را اجرایی کرده اند.
ناهید بختیاری مجری این پروژه در خصوص این دارو توضیح داد: استخوان زایی پدیدهای است که بین ۳ تا ۶ ماه به طول انجامیده و حاصل کوپل شدن فرآیندهای تحلیل و باز زایی استخوان است که هم اکنون از استروژنها، ویتامین D و بیسفسفوناتها برای جلوگیری از پوکی استخوان استفاده میشود.
بختیاری داروی فورتئو را یک عامل آنابولیک و افزایش دهنده تراکم استخوان دانست و یادآور شد: طبق آمار ارائه شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از هر۴ زن ایرانی بالای ۵۰ سال، یک نفر به پوکی استخوان مبتلاست و نیمی از زنان بالای ۴۵ سال و ۹۰ درصد زنان بالای ۷۵سال در ایران به پوکی استخوان مبتلا هستند.
وی هزینه هر ویال این دارو را حدود ۷۳۰ هزار تومان ذکر کرد و یادآور شد: گران بودن این دارو در ایران سبب شده تا پزشکان در تجویز آن احتیاط کنند.
بختیاری انجام مقدمات طرح تولید داروی نوترکیب فورتئو برای درمان پوکی استخوان را از اهداف این پروژه دانست و افزود: اهمیت اجرای طرح در دستیابی به فناوری تولید و بهینه سازی پپتید دارویی نوترکیب «تریپاراتید» و قطع نیاز به واردات این دارو است و در صورت ادامه یافتن تا مرحله صنعتی قابل فروش به شرکتهای داروسازی خواهد بود.
انتهای پیام