دوشنبه، ۱۵ اردیبهشت، ۱۴۰۴ | Monday, 5 May , 2025

زون گسلی مسبب زلزله ماهدشت، قابلیت ایجاد زلزله بزرگتر از ۶٫۵ را دارد

نسخه قابل پرینت
کد خبر:53494
یکشنبه، ۱۴ اردیبهشت، ۱۴۰۴ | 22:57

زون گسلی مسبب زلزله ماهدشت، قابلیت ایجاد زلزله بزرگتر از ۶٫۵ را دارد

پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله اعلام کرد که
زون گسلی مسبب زمینلرزه دیشب ماهدشت، قابلیت ایجاد زمینلرزه‌ بزرگ با بزرگی بیش از ۶٫۵ را دارد.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، بنابر اعلام مرکز لرزه‌نگاری باند پهن پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در ساعت ۲۱:۰۰:۴۸ روز ۱۳ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴، زمینلرزه‌ای با بزرگای ۳٫۷ در عمق ۷ کیلومتری در غرب شهر تهران و جنوب غرب شهر کرج و در نزدیکی شهر ماهدشت استان البرز به وقوع پیوست.(ستاره سفید در نقشه) برای این زمینلرزه، هیچ‌گونه پیشلرزه و یا پسلرزه ثبت شده توسط مرکز ملی شبکه لرزه‌نگاری باند پهن پژوهشگاه گزارش نشده است.

این زمینلرزه بر روی زون گسلی اشتهارد، ماهدشت-جنوب کرج که بصورت ساختاری شرقی-غربی، از گسل ایپک در استان قزوین (محل وقوع زمینلرزه ۱۳۴۱ بوئین‌زهرا با بزرگای ۷٫۲) تا شرق تهران گسترش دارد، به وقوع پیوسته است. بر اساس نظر کارشناسان این پژوهشگاه، این سامانه گسلی ارتباط ساختاری مستقیمی با گسل شمال تهران ندارد، گرچه خود این سامانه قابلیت تولید زمینلرزه بزرگ و مخرب در کرج و تهران را دارا است.
بر اساس نقشه لرزه خیزی ثبت شده در بیست سال گذشته در این منطقه، فعالیت لرزه‌ای این زون گسلی کاملا قابل مشاهده است. زمینلرزه ۱۳۹۶ ملارد با بزرگای ۵٫۲ درفاصله ۱۵ کیلومتری جنوب شرق این زمینلرزه رخ داده است. با توجه به بزرگای پایین این زمینلرزه و بر اساس برآوردهای اولیه کارشناسان این پژوهشگاه از میزان شتاب سطح زمین در اطراف کانون سطحی آن، وقوع خسارتهای جدی دور از انتظار است.

در خصوص امکان تاثیر این زمینلرزه بر گسل‌های مجاور و وقوع زمینلرزه‌ای بزرگتر در منطقه، بر اساس شواهد علمی اظهار نظری نمی‌توان کرد، اما همانطور که پیشتر نیز عنوان گردید، زون گسلی مسبب این زمینلرزه، قابلیت ایجاد زمینلرزه‌ بزرگ با بزرگای بیش از ۶٫۵ را دارد.

در شکلهای زیر، محل وقوع زمینلرزه اخیر به همراه محل وقوع زمینلرزه ۱۳۹۶ ملارد و همچنین دو حادثه کوچک دیگر (از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا کنون) نشان داده شده است. همچنین در شکل دیگر، برآورد اولیه و تخمینی از شتاب سطح زمین در اطراف کانون زمینلرزه نشان داده شده است.


این شکل بر اساس روابط کاهندگی و بدون در اختیار داشتن داده‌های شتابنگاری ثبت شده در ایستگاه‌های شتابنگاری اطراف کانون زمینلرزه تهیه شده است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

ملاحظات ساخت و ساز در حریم گسل

سابقه رخداد شش زلزله بالای ۶ ریشتر در بخش غربی گسل شمال تهران/عدم تاثیر زلزله دماوند بر گسل شمال تهران

زلزله ای به بزرگی ۳٫۹ دماوند را لرزاند

تازه ترین پرده از ۱۴ سال وعده سازمان پژوهش ها: ساخت ماهواره «آیات» نیازمند دو میلیون دلار اعتبار است

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها