پنج شنبه، ۷ فروردین، ۱۴۰۴ | Thursday, 27 March , 2025

نخستین مرکز نوآوری و شتاب‌دهی هوش مصنوعی، متاورس و بلاکچین ورزش کشور افتتاح شد

نسخه قابل پرینت
کد خبر:53328
دوشنبه، ۲۰ اسفند، ۱۴۰۳ | 16:12

نخستین مرکز نوآوری و شتاب‌دهی هوش مصنوعی، متاورس و بلاکچین ورزش کشور افتتاح شد

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس‌جمهور با بیان این که کشور در حوزه کاربرد هوش مصنوعی چندان عقب نیست و می‌توانیم خودمان را به رده‌های بالای دنیا برسانیم، اظهار داشت: پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ بحث هوش مصنوعی در صنعت ورزش کشور، ارزشی معادل ۲۰ میلیارد دلار داشته باشد و تقریبا تمام رشته‌های ورزشی و قهرمانی از علوم داده و هوش‌مصنوعی در آینده‌ نزدیک استفاده کنند.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، آئین افتتاحیه نخستین مرکز نوآوری و شتاب‌دهی هوش مصنوعی، متاورس و بلاکچین ورزش کشور (همتا) امروز ۲۰ اسفندماه ۱۴۰۳ با حضور معاون علمی رئیس‌جمهور و وزیر ورزش و جوانان در محل دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.

این مرکز تخصصی هوش مصنوعی، برای تحقق اهداف فناورانه ورزش کشور و پاسخ به نیازهای این حوزه با حمایت وزارت ورزش و جوانان و معاونت علمی، فناوری‌ و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری تشکیل شده است.

افشین در این مراسم طی سخنانی گفت: رقم خوردن این اتفاقات در حوزه ورزش، در وهله اول مدیون نگاه و پیگیری‌های دکتر دنیامالی است و امروز با افتتاح این مرکز نوآوری، پیوند فناوری و ورزش کلید می‌خورد. این مرکز بنا است در خلال برگزاری بوت کمپ‌ها و رویدادها مسائل را احصا کرده و تیم‌های علمی را جهت حل مسائل حوزه ورزش به کار بگیرد.

وی ادامه داد: خوشبختانه در حوزه کاربرد هوش مصنوعی از دنیا چندان عقب نیستیم و می‌توانیم خودمان را به رده‌های بالای دنیا برسانیم. پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ بحث هوش مصنوعی در صنعت ورزش کشور ارزشی معادل ۲۰ میلیارد دلار داشته باشد و تقریبا تمام رشته‌های ورزشی و قهرمانی از علوم داده و هوش‌مصنوعی در آینده‌ نزدیک استفاده کنند.

به گفته معاون علمی رئیس جمهور، علوم داده در صنعت ورزش، منطقه استراتژیکی است که طی آن دانش به ارزش تبدیل می‌شود.

افشین همچنین بر چگونگی کاربرد هوش‌مصنوعی در صنعت ورزش متمرکز شد و تصریح کرد: نوع طراحی توپ فوتبال بر عملکرد بازیکن تاثیرخواهد داشت؛ به همین دلیل است که در رویدادهای بزرگ مثل جام‌جهانی پیش از آغاز بازی‌ها، توپ‌ طراحی شده به بازیکنان داده می‌شود تا در زمان کوتاهی خود را با آن هماهنگ کنند اما با استفاده از هوش مصنوعی می‌توان در بحث طراحی توپ فوتبال کار آیرودینامیک بسیاری انجام داد و توپ را برای بازیکنان شبیه‌سازی کرد و به آنها نشان داد که با ضربه زدن به کدام قسمت توپ، چه زاویه و کاتی را دریافت می‌کنند. همچنین می‌توان کارهای آیرودینامیک را روی کلاه ورزشکاران در ورزش‌های شنا و سوارکاری و… نیز عملیاتی کرد.

معاون علمی رئیس جمهور با بیان اینکه امروز داده‌ها در حوزه‌ ورزش همچون دیگر حوزه‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است، تاکید کرد: با استفاده از داده می‌توان ورزش و تمرین‌ را شخص‌سازی و بسته به نوع بدن ورزشکار، تمرین اختصاصی برای او را طراحی کرد و این مهم از عملکرد فرد در هنگام تمرین استخراج می‌شود.

به گفته او، داده‌های جمع‌آوری شده از بازیکنان در تمرین، آنالیز فردی و گروهی، داوری، استعدادیابی و… کاربرد خواهد داشت. افشین همچنین از راه‌اندازی دومین منطقه نوآوری در حوزه ورزش در ابتدای سال آینده خبر داد و گفت: ما به زودی اوایل سال ۱۴۰۴ دومین منطقه نوآوری در حوزه ورزش را در مجموعه آزادی به کمک دکتر دنیامالی افتتاح خواهیم کرد، تجهیزات آن را هم سفارش خرید داده‌ایم. در این مرکز، جمع‌آوری داده در فدراسیون کشتی اتفاق خواهد افتاد، ما آمادگی داریم که در معاونت علمی در تمام فدراسیون‌ها، این کار را انجام دهیم. چراکه ورزش از آن بزنگاه‌هایی است که موفقیت در آن برای همه جامعه می‌تواند عزت آفرین و نشاط‌آفرین باشد.

وی ادامه داد: تمام دانشگاه‌های فنی کشور پای کار هستند تا از تیم‌ها حمایت کنیم پیش از هر چیزی باید ادبیات دو حوزه ورزش و فناوری یکسان شود تا دانش و علوم داده به کمک ورزش بیاید.

افشین با بیان این  که معاونت علمی در حوزه ورزش دنبال تکثیر نمونه‌های موفق است، اظهار داشت: نمونه موفق را ورزش کشتی در نظر گرفته‌ایم به این دلیل که جزو ورزش‌های افتخارآفرین کشور است و ثانیاهمه مردم به این حوزه علاقه ویژه‌ای دارند.

معاون علمی رئیس‌جمهور با بیان اینکه در آن مرکز، دستگاه‌های اندازه‌گیری و داده برداری از ورزشکاران به کار گرفته می‌شود، تصریح کرد:  تقریبا مقدمات کار آماده شده و معاونت علمی آمادگی دارد تا ارتباط بین حوزه علم و فناوری و ورزش را برای همه فدراسیون‌ها در بحث‌های المپیک و پارالمپیک برقرار کند.

افشین همچنین در جمع خبرنگاران گفت: از ابتدا دغدغه وزارت ورزش و جوانان این بود که بتوانیم از علوم و فناوری‌های نو در حوزه‌های قهرمانی و ورزشی استفاده کنیم. از این رو، از ابتدای دولت چهاردهم جلساتی برگزار شد و ورود جدی علوم داده و دانش در حوزه ورزش در دستور کار قرار گرفت.

وی ادامه داد: پیش شرط ورود جدی علوم داده و دانش در حوزه ورزش تحقق یکسری نمونه‌های موفق بود و این مهم را با تقویت مراکز نوآوری و مراکز رشد کلید زدیم تا بتوانیم ارتباط بین مراکز فنی و دانشگاهی را با حوزه ورزش برقرار کنیم. قسمت دوم تهیه تجهیزاتی بود که به واسطه آن‌ها بتوانیم داده بگیریم چون ابتدا باید به هوش تجاری برسیم تا بعد بتوانیم بر اساس آن هوش تجاری از هوش مصنوعی استفاده کنیم می‌کوشیم تا این ایده را در فدراسیون‌های مختلف به کار بگیریم در حال حاضر تمرکز ما بر روی فدراسیون کشتی است و بعد آمادگی داریم برای فدراسیون دیگر همچون فدراسیون وزنه برداری کار را پیش ببریم.

ورزش دانش‌بنیان، پیش نیاز  ورزش «قوی» است

احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان هم در این نشست ضمن تشکر از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان تصریح کرد: این کار بدون همکاری فدراسیون‌ها امکان موفقیت کمی دارد. اصل این است که اطلاعات درستی داشته و تولید کنیم. هراندازه که دیتای بیشتری به هوش مصنوعی بدهیم راهکارهای صحیح‌تری به ما می‌دهد.

دنیامالی گفت: ما امروز صرفا شاهد رقابت ورزشی نیستیم بلکه سطح بالایی از رقابت فناورانه شکل گرفته است. آنچه که مسلم است فناوری حوزه ورزش تحول روش تمرین است. با استفاده از فناوری، وزرشکاران قادر به پیشرفت هستند. این تحولات نه تنها به افزایش کارایی و بهبود کمک می‌کند بلکه سطح سلامت عمومی افراد را بهبود می‌بخشد.

وی ادامه داد: اینکه رهبر انقلاب فرمودند ایران قوی باید ورزش قوی داشته باشد، نیازمند الزاماتی است که یکی از آن‌ها ورزش علمی و دانش بنیان است که بتواند آخرین دستاورد‌های فناورانه را به مربیان و ورزشکاران انتقال بدهد.

به گفته دنیامالی با پیگیری‌های انجام شده فرایند هوشمندسازی که باید از سال‌ها قبل پیگیری می‌شد با کمک جوانان، امروز به نتیجه رسید.

وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه در موضوع بهبود حکمرانی حوزه ورزش شاهد وجود هوش مصنوعی هستیم، گفت: این امر قطعا در ارتقا مدیریت ورزش ما را یاری خواهد کرد. آنچه  مهم است عملگرایی است؛ ما در ورزش مشکلی داریم و آن این است که می‌خواهیم بدون پایش به نتیجه برسیم؛ این مسئله سلامت ورزشکاران را در بر می‌گیرد. همه این مسائل این است که باید  امور را  به صورت عملگرایانه پیگیری کنیم.

گفتنی است در این مراسم از هفت طرح نوآورانه و فناورانه ورزشی، دو رویداد استارتاپی و کتاب آینده‌نگاری فناوری‌های ورزشی رونمایی شد و همچنین تفاهم‌نامه همکاری میان معاونت علمی و وزارت ورزش برای ایجاد و راه‌اندازی مراکز نوآوری و شتابدهی ورزش به امضای حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور و احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان رسید.

هدف از انعقاد این تفاهم نامه، همکاری مشترک جهت حمایت از احداث و راه‌اندازی مراکز نوآوری و  شتابدهی فناوری‌های حوزه ورزش با هدف جذب و حمایت از استارتاپ‌ها، تیم‌های فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه‌های مرتبط با ورزش است.

شناسایی چالش‌ها و نیازهای فناورانه و کمک به حل مسائل ورزش کشور با ارائه راهکارهای فناورانه، کمک به توسعه فناوری‌ها و نوآوری‌های ورزش کشور، کمک به توسعه محصولات و خدمات جدید، شکل‌گیری و توسعه کسب و کارهای فناور ورزشی، کمک به شبکه‌سازی مؤثرتر میان صنعت دانشگاه و دولت و نهادهای سرمایه‌گذار با هدف تبادل فناوری و توسعه ارتباطات بین کارآفرینان تیم‌های استارتاپی و صنایع کلیدی مرتبط با ورزش، و… از دیگر اهداف انعقاد این تفاهم‌نامه است.

حمایت معاونت علمی از توسعه کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و استارتاپی حوزه ورزش

حمایت از احداث و راه‌اندازی مراکز نوآوری و شتابدهی در حوزه ورزش با تمرکز بر فناوری‌های اولویت‌دار و اشتغال‌آفرین و همچنین توسعه زیرساخت‌های لازم برای شکل‌گیری این مراکز، انجام اقدامات لازم جهت تسریع در فرآیند اخذ مجوزهای لازم برای احداث و راه‌اندازی مراکز نوآوری و شتابدهی در حوزه ورزش، ارائه حمایت‌های مالی و معنوی در چارچوب قوانین و مقررات از جمله قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، معرفی مراکز نوآوری و شتابدهی برای دریافت اطلاعات و سرویس‌های مورد نیاز شرکت‌ها و استارتاپ‌ها، حمایت از برگزاری رویدادهای فناورانه مرتبط با موضوع فعالیت مراکز با مشارکت شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپ‌های مورد تأیید مراکز نوآوری و شتابدهنده‌‎ها از تعهدات معاونت علمی در این تفاهم‌نامه است.

بر مبنای این تفاهم‌نامه همکاری، وزارت ورزش و جوانان متعهد شد تا از ایجاد و احداث مراکز نوآوری و شتابدهی فناوری‌های حوزه ورزش تحت سیاست‌های وزارت حمایت کند، همچنین نیازهای فناورانه وزارت فدراسیون‌های ورزشی و سایر نهادها و سازمان‌های وابسته به تیم‌ها و شرکت‌های فناور مستقر در مراکز نوآوری و شتابدهی ورزش را برای استفاده از ظرفیت آن‌ها در رفع  نیازها در چارچوب قوانین و مقررات شناسایی و معرفی کند. علاوه بر این، زمینه همکاری و انعقاد تفاهم‌نامه‌های مورد تأیید کمیته راهبری با نهادها و دستگاه‌های وابسته و مرتبط با وزارت ورزش و جوانان را فراهم کند.

معرفی طرح‌ها، ایده‌ها و افراد با استعداد حوزه فناوری‌های ورزشی به مراکز نوآوری و شتابدهی ورزش، تسهیل دسترسی تیم‌‎ها و شرکت‌های فناور مستقر در مراکز نوآوری و شتابدهی به مراجع و نهادهای ذیربط ورزشی بر اساس موضوعات مورد تأیید کمیته راهبری جهت جمع‌آوری داده‌های مورد نیاز بر اساس مقررات موجود  و… از دیگر تعهدات این وزراتخانه است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

تمهیدات ایرانداک برای شناسایی دخالت هوش مصنوعی در مقالات و پایان‌نامه‌ها

تشخیص گسترش سرطان مغز بدون نیاز به جراحی با هوش مصنوعی

استاد ایرانی دانشگاه مریلند، برنده معتبرترین جایزه علمی دولت آمریکا شد

تحول در صنعت ساختمان کانادا با ربات‌های هوش مصنوعی مهندسان ایرانی

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها