پنج شنبه، ۲۵ بهمن، ۱۴۰۳ | Thursday, 13 February , 2025

یافته جدید درباره ارتباط عملکرد دوپامین در مغز و لرزش در بیماری پارکینسون

نسخه قابل پرینت
کد خبر:53239
چهارشنبه، ۲۴ بهمن، ۱۴۰۳ | 12:53

یافته جدید درباره ارتباط عملکرد دوپامین در مغز و لرزش در بیماری پارکینسون

پژوهش‌های اخیری که با مشارکت استاد دانشکدگان فنی دانشگاه تهران انجام شده، اطلاعات درباره عملکرد دوپامین در مغز و لرزش‌های بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون را فراهم می‌کند.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، دکتر حمید سلطانیان‌زاده، استاد دانشکده برق و کامپیوتر و عضو تیم تحقیقاتی این پژوهش، هدف این مطالعه را بررسی ارتباط بین عملکرد دوپامین در بخش‌های خاص مغز و لرزش در حالت استراحت (rest tremor) در بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون خواند و گفت: در این پژوهش، از داده‌های بالینی و تصاویر مغز بیماران مبتلا به پارکینسون و شاهدهای سالم استفاده شد. برای یافتن ارتباط عملکرد دوپامین در مناطق خاص مغز شامل کادِت (caudate) و پوتامِن (putamen) با علائم حرکتی، از یک روش غیرخطی برای انطباق تصاویر پزشکی هسته‌ای با تصاویر تشدید مغناطیسی و اطلس مغز بهره گرفته شد. تصاویر پزشکی هسته‌ای عملکرد دوپامین و تصاویر تشدید مغناطیسی در این مناطق مغز را مشخص می‌کنند.

وی تأکید کرد: نتایج این پژوهش نشان داد که شدت سفتی و کندی حرکت در یک سمت بدن به‌طور منفی با اتصال ناقل‌های دوپامینی در هسته‌های کادِت و پوتامِن در سمت مقابل مغز مرتبط است و دامنه لرزش در حالت استراحت در یک سمت بدن به‌صورت مثبت با افزایش اتصال ناقل‌های دوپامینی در این هسته‌ها در همان سمت مغز ارتباط دارد.

سلطانیان‌زاده با بیان اینکه این ارتباط حتی با کنترل عوامل بالینی پایدار می‌ماند، اظهار کرد: این یافته‌ها، حاکی از رابطه مستقل بین لرزش در حالت استراحت در بیماری پارکینسون با عملکرد دوپامین در مغز است.

نتایج این پژوهش به درک چگونگی ارتباط مشکلات حرکتی در این بیماری با تغییرات عصبی-شیمیایی در مغز کمک می‌کند و می‌تواند برای پژوهش‌های بالینی آینده در تشخیص و درمان بیماری پارکینسون مفید باشد.

این پژوهش با همکاری محققانی از فنلاند، کانادا و آمریکا انجام شده و نتایج آن طی مقاله ای با عنوان Rest Tremor in Parkinson’s Disease Is Associated with Ipsilateral Striatal Dopamine Transporter Binding در نشریه رسمی «انجمن بین‌المللی پارکینسون و اختلالات حرکتی» منتشر شده است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

انتشار «فرازمینی‌‌‌‌ها» با ترجمه استاد دانشگاه تهران

موفقیت محققان ایرانی در ارائه روش نوین ترمیم آسیب بافت های عضلانی

معرفی جایگزین طبیعی برای کلکتورهای شیمیایی در صنعت فرآوری مواد معدنی

توقف رشد باکتری‌ها با نانوذرات سلنیوم زیستی

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها