شنبه، ۲۲ دی، ۱۴۰۳ | Saturday, 11 January , 2025

بهینه‌سازی سیلاب‌زنی در ازدیاد برداشت نفت با استفاده از نانوذرات

نسخه قابل پرینت
کد خبر:52080
چهارشنبه، ۲۶ اردیبهشت، ۱۴۰۳ | 14:27

بهینه‌سازی سیلاب‌زنی در ازدیاد برداشت نفت با استفاده از نانوذرات

محقق پژوهشگاه صنعت نفت در طرح خود در راستای برداشت بهینه نفت و جلوگیری از هدررفت انرژی، تأثیر نانوذرات اصلاح‌شده در میان – رویه امولسیون آب و هیدروکربن جهت بهینه‌سازی سیلاب‌زنی در ازدیاد برداشت نفت را بررسی کرد.

به گزارش دیده بان علم ایران، طرح «بررسی تأثیر نانوذرات اصلاح‌شده در میان – رویه امولسیون آب و هیدرو کربن جهت بهینه‌سازی سیلاب‌زنی در ازدیاد برداشت نفت» توسط علیمراد رشیدی خوش‌صحبت، عضو هیئت‌ علمی پژوهشگاه صنعت نفت و  با حمایت بنیاد ملی علم ایران انجام شده است.
رشیدی خوش‌صحبت، دانش آموخته پسادکتری دانشگاه تهران درباره این طرح توضیح داد: با وجود آنکه استفاده از انرژی‌های جایگزین مانند انرژی‌های هسته‌ای و انرژی‌های تجدیدپذیر در سال‌های اخیر افزایش پیدا کرده است اما مقدار آن در مقابل انرژی‌های فسیلی کم بوده و می‌توان گفت که نقش اصلی منابع تجدیدپذیر حداقل در دو دهه آینده نقشی تکمیلی و حامی خواهد بود. به همین دلیل باید رویکردهای جدی در خصوص ازدیاد برداشت از مخازن نفتی داشته باشیم و سیاست‌های خارجی و داخلی در این زمینه تعیین شود. در این میان فناوری نانو به‌عنوان یک فناوری جدید و منحصر به فرد، این ظرفیت و پتانسیل را دارد که تغییرات چشم‌گیری در حوزه‌های متنوع نفت و گاز ایجاد کند.
این پژوهشگر با بیان این که امروزه نسل جدیدی از سیالات مورد توجه محققین در صنایع نفت و گاز قرار گرفته که سیالات هوشمند نام دارد، اظهار داشت: سیالات هوشمند با تأثیر در نیروهای بین ملکولی می‌تواند منجر به تغییر در ترشوندگی و کاهش نیروی کششی شده و به تبع آن فرآیند ازدیاد برداشت از مخازن را بهبود می‌دهند. یکی از کاربردهای مؤثر نانوذرات، تغییر دادن میزان ترشوندگی سنگ مخزن است. ترشوندگی به صورت توانایی پخش‌شدن یک سیال بر روی سطح سنگ در حضور سیال دیگر تعریف می‌شود و نقش مهمی در تولید نفت و گاز دارد. وی ادامه داد: با این روش با مقدار هزینه قابل قبول در ازدیاد برداشت نفت، می‌توان روند روبه‌رشدی در صنعتی‌کردن و بومی‌کردن این دانش فنی داشت. هدف اصلی انجام این پروژه افزایش بازدهی ازدیاد برداشت نفت از چاه‌های تولیدی به وسیله نانوذرات اصلاح‌شده و تأثیر آن‌ها در بهبود خواص امولسیون بود که خوشبختانه توانستیم به آن دست پیدا کنیم.
رشیدی خوش‌صحبت در پایان خاطر نشان کرد: خوشبختانه، چالش خاصی در انجام این طرح وجود نداشت اما اگر از این طرح حمایت شود، می‌توانیم مرحله بعد یعنی تست میدانی را هم پیاده‌سازی کنیم.

مطالب مرتبط
نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها