شنبه، ۳ آذر، ۱۴۰۳ | Saturday, 23 November , 2024

تشکیل صندوق پژوهش فناوری هوش مصنوعی با ۱۰ همت سرمایه/ از تک‌شاخ‌های یک میلیارد دلاری تا غزال‌های فناوری ایرانی

نسخه قابل پرینت
کد خبر:51957
شنبه، ۸ اردیبهشت، ۱۴۰۳ | 17:11

تشکیل صندوق پژوهش فناوری هوش مصنوعی با ۱۰ همت سرمایه/ از تک‌شاخ‌های یک میلیارد دلاری تا غزال‌های فناوری ایرانی

از تشکیل صندوق پژوهش فناوری هوش مصنوعی با سرمایه ۱۰ همتی تا حمایت معاونت علمی از «نوآوری‌های اجتماعی و مردمی» به عنوان گفتمان سوم معاونت علمی در کنار دانش بنیان و صنایع خلاق، از برنامه حمایت از شکل‌گیری حداقل ۱۰ «غزال فناوری» به عنوان بدل ایرانی یونیکورن های میلیارد دلاری تا منتفی شدن پروژه هواپیمای مسافربری ایرانی پس از سال ها پیگیری و از اختصاص ۷۰ هزار میلیارد ریال به پروژه های پیشران تا دیدگاه دهقانی در خصوص استارتاپ ها از اخبار و موضوعاتی بود که در نشست خبری امروز معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس جمهور با حضور خبرنگاران مطرح شد.

به گزارش خبرنگار دیده‌بان علم ایران، روح الله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس جمهور در نشست خبری سالیانه در جمع خبرنگاران حاضر شد و به پرسش‌های اصحاب رسانه‌های مختلف در خصوص شرکت‌های دانش‌بنیان، تسهیلات معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری به زیست‌بوم فناوری، نوآوری و اقتصاد دانش‌بنیان پاسخ داد.

تصویب سرمایه‌ ۱۰ هزار میلیارد تومانی برای صندوق پژوهش فناوری هوش مصنوعی

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری با اشاره به رتبه ۱۷ ایران در علم هوش مصنوعی و رتبه ۷۰ تا ۸۰ در کاربردهای این فناوری گفت: از مهم‌ترین لازمه‌ها برای توسعه کاربردهای هوش مصنوعی، بهره‌مندی از زیرساخت‌ها و امکانات کاربری است و عزم دولت برای توسعه این زیرساخت‌ها، با ایجاد زیرساختی برای ارائه خدمات اپراتوری به مخاطبان، جزم شده است.

دهقانی با اشاره به حمایت جدی دولت از توسعه زیرساخت‌ها و راهبری فناوری هوش مصنوعی گفت: سال گذشته گفت‌و‌گوها و تعاملات گسترده ای با دستگاه‌های مختلف شکل گرفت و تمامی دستگاه‌های اثرگذار از شخص رییس جمهوری محترم تا سازمان برنامه و بودجه و دیگر بخش ها، بر ضرورت شکل‌گیری یک مرکز ملی و شورای ملی راهبری در حوزه هوش مصنوعی به توافق رسیدند. با مطالعه و بررسی مدل های مختلف در کشورهای مختلف توسعه هوش مصنوعی در کشورهای مختلف، پس از ده ها جلسه با متخصصان و صاحب نظران حوزه هوش مصنوعی قرار بر این شد که یک شورای ملی راهبردی، کار نظارت، تنظیم گری، فراهم آوری و کمک به توسعه زیرساخت های کلان هوش مصنوعی را عهده‌دار شود. مرکز ملی هوش مصنوعی ذیل رییس جمهور تشکیل و با معرفی اعضای شورای راهبری، نشست‌های مختلفی با بخش‌های مختلف از جمله صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق توسعه ملی برگزار شد تا در نهایت، ایجاد صندوق پژوهش فناوری با سرمایه‌گذاری ۱۰ هزار میلیارد تومانی مصوب شد.

وی با بیان این‌که «مرکز ملی هوش مصنوعی» در اولین گام خود کمک به ایجاد و توسعه یک اپراتور هوش مصنوعی را در کشور عهده‌دار شده است، افزود: این اپراتور قرار است سه خدمت مهم و زیرساختی برای توسعه هوش مصنوعی شامل ایجاد یک «مزرعه پردازشی بزرگ»، مراکز داده یا دیتاسنتر بزرگ و نیز کتابخانه‌های بزرگ مانند کتابخانه های بزرگ زبانی و تصویری را ارائه بدهد. این اپراتور هوش مصنوعی، خدمات سه گانه یادشده را در اختیار دانشگاه‌ها، پژوهشگران، سازمان‌ها و نهادها قرار خواهد داد و امید داریم همان طور که توسعه خدمات اینترنت نسل چهارم تلفن همراه، تحولی را در اقتصاد دیجیتال و کسب و کارهای این حوزه به ارمغان آورد، راه اندازی این مرکز و ارائه خدمات اپراتوری بتواند زمینه ساز تحول هوش مصنوعی در کشور شود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با اشاره به ضرورت نقش آفرینی همه دستگاه‌ها در تحول هوش مصنوعی کشور عنوان کرد: مرکز ملی هوش مصنوعی، ماهیت و کاربردی فراتر از معاونت علمی دارد و معاونت علمی قرار است یکی از کمک کننده‌ها به این مرکز باشد؛ بنابراین از همه دستگاه‌ها دعوت می کنم به توسعه این مرکز کمک کنند. ستاد هوش مصنوعی معاونت علمی قرار است با استفاده از ابزارهای این اپراتور به دانشگاه‌ها، متخصصان، پژوهشگران و شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور کمک کند تا زمینه را برای توسعه این فناوری راهبردی و آینده‌ساز فراهم کنند.

دهقانی با اشاره به همکاری‌ها برای تامین امکانات سخت‌افزاری توسعه فناوری هوش مصنوعی گفت: پییش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری، بتوانیم به چندصد GPU دسترسی پیدا کنیم. اما امروز مسأله اصلی تحریم تجهیزات توسعه هوش مصنوعی است و این چالش نه فقط فراروی ایران بلکه دیگر کشورهای حتی کشوری مانند عربستان سعودی قرار دارد که علیرغم صرف هزینه خرید صدها دستگاه، نتوانسته تجهیزات خریداری شده را دریافت کند. با پیگیری‌های معاونت علمی و توجه به اقدامات خوبی که توسط بخش خصوصی انجام شده، امیدداریم این چالش برطرف شود.

رشد ۱۰۰ درصدی شرکت‌های دانش‌بنیان بورسی تا پایان امسال

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با اشاره به حمایت از مردمی‌شدن شرکت‌های دانش‌بنیان با ورود این شرکت‌ها به بازار بورس گفت: یکی از مصادیق بلوغ شرکت های دانش بنیان که نشانگر واقعی اقتصاد دانش بنیان هستند، عرضه این شرکت ها در بازار سرمایه و ورود به بورس است.

وی با اشاره به تسهیل‌گری حدأکثری برای ورود شرکت‌های دانش‌‌بنیان به بازار بورس، ضمن اتخاذ تمهیدات لازم برای تضمین امنیت سرمایه‌های مردم گفت: شرکت‌ها برای ورود به بورس، نیازمند احراز صلاحیت های فنی و مالی هستند لذا شرکت‌هایی که مستقیماً با داده‌ها و سرمایه‌ مردم سرو کاردارند یک مرحله در معاونت علمی، بررسی می‌شوند. با توجه به ضرورت تضمین امنیت داده و سرمایه‌های مردمی، بررسی‌های دقیقی صورت می‌گیرد و مشخص می‌شود که شرکت از لحاظ ابعاد و اندازه، امن بودن برای سرمایه گذاری مردم و شفافیت فرآیندها، قابلیت ورود به بازار بورس را دارد یا خیر. این امر توسط کارگروهی در معاونت علمی انجام می‌گیرد تا ضمن بررسی های لازم را از حیث صلاحیت و شفافیت، امنیت مالی و داده‌ای مردم تضمین شود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس‌جمهور ادامه داد: خوشبختانه با ایجاد بازارهای تخصصی و تعریف شاخص های جدید در بورس حضور شرکت های دانش بنیان در بورس رشد قابل توجهی داشت و اکنون بالغ بر ۱۰۸ شرکت دانش بنیان در بورس حضور دارند و امید داریم این میزان تا پایان سال جاری، رشد دو برابری داشته باشد.

تخصیص متناسب حمایت‌ها در قالب نظام ارزیابی جدید دانش‌بنیان‌ها

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با بیان این‌که تصویب و اجرای «نظام جدید ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان» گامی در راستای تسهیل ایجاد دانش‌بنیان‌های نوپا، کمک به توسعه فعالیت‌ شرکت‌ها متناسب با ابعاد و اندازه و تخصیص حمایت‌هایی متناسب با ماهیت و نیاز این شرکت‌ها است، افزود: در قالب نظام جدید ارزیابی شرکت‌های دانش بنیان، علاوه بر سطح فناوری، میزان ایجاد اشتغال تخصصی و گردش مالی شرکت ها هم بررسی می شود و شرکت ها در این نظام جدید ارزیابی، به سه دسته دانش‌بنیان نوپا، فناور و نوآور تفکیک می‌شوند. بر مبنای معیارهای نظام ارزیابی جدید، بالاتر بودن سطح فناوری شرکت از میانگین فناوری کشور مورد توجه است و میزان رشد شرکت، ایجاد اشتغال و گردش مالی مد نظر قرار می‌گیرد و متناسب با نوع هر شرکت، حمایت‌ها به صورت دقیق و متناسب، اختصاص می‌یابد.

دهقانی ادامه داد: در نتیجه اجرای نظام جدید ارزیابی و شناخت شرکت‌های دانش‌بنیان، در حال حاضر قریب به هفت هزار شرکت نوپا، دو هزار شرکت نوآور و دو هزار شرکت فناور در کشور فعالیت دارند. معاونت علمی نیز متناسب با ماهیت، ابعاد، گردش مالی و روند فعالیت هرکدام از این شرکت‌ها، حمایت‌ها و تسهیلات را تخصیص می‌دهد.

وی با اشاره به محول شدن فرآیند ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان به ۱۰ پارک علم و فناوری معتمد کشور و تسهیل فرآیند دانش‌بنیان شدن هسته‌های فناور دانشگاهی افزود: در قالب نظام ارزیابی جدید، پارک‌های علم و فناوری صاحب تجربه و معتمد به عنوان کارگزار ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا، کمک‌کار معاونت علمی شده اند با ارزیابی این دسته از شرکت‌ها توسط پارک‌های علم و فناوری، فرآیند دانش‌بنیان شدن و طی فرآیندهای کاری برای گروه‌های فناور دانشگاهی تسهیل خواهد شد و عمده ارزیابی‌ها به صورت غیر حضوری صورت می‌گیرد.

دهقانی تصریج کرد: پیش بینی می شود در سال جاری و به کمک این نظام ارزیابی، حمایت از شرکت ها متوازن‌تر پیش برود، شناخت از نقاط ضعف و توانمندی‌ شرکت‌ها، شکلی واقعی تر و شفاف تر پیدا کند، ضمن آن‌که تعداد قابل توجهی از شرکت‌ها و هسته‌های فناور دانشگاهی و تحقیقاتی نوپا، آسان‌تر و سریع‌تر در قالب شرکت‌های دانش بنیان نوپا به زیست بوم فناوری و نوآوری ملحق شوند.

حمایت از «اندیشه‌ورزی» تا «توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و کارآفرینی»

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با اشاره به حمایت از چهار ساحت اندیشه ورزی، تولید علم، توسعه فناوری و در نهایت توسعه اقتصاد دانش بنیان و کارآفرینی گفت: در راستای تحقق رسالت معاونت علمی در دور جدید فعالیت خود مبنی بر حمایت از عرصه اندیشه‌ورزی، سال گذشته قریب به هشت موسسه اندیشه ورزی و اندیشکده، دانش بنیان شدند.

دهقانی ادامه داد: یکی از اقدامات تحولی در راستای حمایت از تولید علم، ارتقای صندوق حمایت از پژوهشگران به بنیاد علم ایران بود که اثرات و برکات آن در توسعه فعالیت‌های اثرگذار علمی و پژوهشی مشاهده شد. با ارتقای ۱۰ برابری بودجه بنیاد علم ایران، پژوهانه های ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومانی به بودجه‌های حمایتی دو، سه میلیارد تومانی تحول پیدا کرد که ماحصل این رشد چند برابری به وضوح در تولیدات علمی کشور قابل ملاحظه است.

وی همچنین با اشاره به تقویت و توانمندسازی ستادهای توسعه فناوری‌های راهبردی افزود: با هدف تحقق ماموریت معاونت علمی در توسعه فناوری‌ها و توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان بخشی راه‌اندازی شدند. در قالب این مأموریت، حل نیازها و مسائل راهبردی بخش‌های مختلف از کشاورزی و سلامت گرفته تا امنیت غذایی، در کشور تعریف شدند تا بتوانند کار توسعه اقتصاد دانش بنیان را در کشور پیش ببرند. سال گذشته طی توافق‌نامه‌هایی با وزارت صمت، صنایع بزرگ و راهبردی کشور صورت گرفت تا مسائل کلان و بزرگ و راهبردی را مطرح کنند و نیازها به نوآوری ها و توانمندی های دانش بنیان پیوند بخورند.

ایران «دانش‌بنیان» و تحقق گفتمان اقتدار فناورانه

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری، دستاوردهای امروز شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتدار، امنیت و ارتقای جایگاه فناورانه کشور را ماحصل بیش از دو دهه حمایت‌های جدی رهبر معظم انقلاب اسلامی و عزم جدی دستگاه‌های مختلف و مردم برای شکل‌گیری زیست‌بوم اقتصاد دانش‌بنیان دانست و افزود: درختان پرثمر شرکت‌های دانش‌بنیان همان نهال‌های نوپا و جوانی هستند که طی این سال‌ها کاشته شده و با جدیت مراقبت شدند. درختان سرسبز شرکت‌های دانش‌بنیان اکنون به مرحله ثمردهی رسیده‌ و در افق پیش رو، رشد نمایی وقابل توجهی خواهد داشت.

دهقانی، بیان کرد: با گذشت بیش از یک دهه از تصویب و اجرای قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان، زیست بومی بالنده و پویا متشکل از عناصر فناور و نوآور شکل گرفته است که اثرات و ثمرات آن را در بخش‌های مهم و راهبردی کشور به وضوح شاهدیم.

وی با اشاره به نقش اثربخش شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: فروش سال گذشته شرکت های دانش بنیان چیزی فراتر از ۵۳۰ هزار میلیارد تومان بود. از طرفی صادرات شرکت های دانش بنیان در سال گذشته به دو میلیارد دلار که رقمی سه برابر سال قبل خود بود رسید. هر بیننده عاقل و آگاهی که از بیرون به این تکاپو و تحول نگاه می کند، نوید تحول آفرینی را از این زیست بوم دریافت می کند. در کشورمان با توجه به شرایط موجود و تحریم های غیر انسانی که حتی بر حوزه داروهای ضروری مردم نیز حاکم است، این توانمندی به شکل پررنگ‌تری جلوه می‌کند و امروز در تامین مهم‌ترین اقلام حوزه سلامت، بی نیاز از دیگر کشورها و به یاری شرکت‌های دانش‌بنیان، قادر به تأمین و تولید مهم‌ترین نیازهایمان هستیم به طور مثال، تأمین انسولین که زمانی یک بحران جدی در کشور بود، اکنون به کمک شرکت‌های دانش‌بنیان محقق شده است.

الان کشور در تامین انسولین بی نیاز است. این افتخار ماحصل عزم، اراده و تلاش شرکت های دانش بنیانی است که در عرصه سلامت کشور از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنند. امسال صنعت هوایی کشور با وجود تحریم کامل، یک رکورد را در جابجایی مسافر به ثبت رساند که نشان از تلاش‌های ارزشمند شرکت‌های دانش‎ بنیان است.

رییس بنیاد ملی نخبگان، نقش کلیدی و راهبردی شرکت‌های دانش‌بنیان را در اقتدار و امنیت امروز کشور یادآور شد و افزود: عملیات وعده صادق که تحسین هر بیننده ای را نسبت به توانمندی و اقتدار ایران اسلامی واداشت، نشان از توانمندی فناورانه کشور بود و نشان داد ایران از توانایی فناورانه در حوزه آفندی و پدافندی برخوردار است و همچنین از شجاعت و تدبیر استفاده صحیح و در زمان مناسب از این فناوری دیگر موهبتی است که ایران از آن برخوردار است.

«نوآوری‌های اجتماعی و مردمی»، گفتمان سوم معاونت علمی در کنار دانش بنیان و صنایع خلاق

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری، با اشاره به این‌که گفتمان شرکت‌های دانش بنیان عمدتاً با نقش آفرینی جامعه نخبگان علمی و فناوری کشور توسعه یافت، افزود: مردم می توانند از دو مسیر سرمایه گذاری در بورس و کمک به افزایش سرمایه این شرکت ها و دوم مصرف محصولات این شرکت ها به این زیست بوم کمک کنند.

وی با بیان این‌که گفتمان اقتصاد صنایع خلاق نیز با تولید محصولات فرهنگی، آموزشی و اسباب بازی شناخته شده است عنوان کرد: نوآوری های فناورانه در قالب شرکت های دانش بنیان توسعه یافت، همچنین نوآوری های فرهنگ و هنر را در قالب شرکت های خلاق پیش بردیم اما نیازمند توسعه گفتمان نوآوری‌های مردمی و اجتماعی گفتمان سومی است که انشاالله امسال در کنار گفتمان دانش بنیان و خلاق در معاونت علمی، شکل می‌گیرد. کار مطالعاتی آن از یک سال گذشته آغاز شده است و در این گفتمان، نقش آفرینی مردم در نوآوری‌های اجتماعی مورد توجه قرار می‌گیرد.

دهقانی با تأکید بر وجود تعاونی‌های دانش‌بنیان با هدف مردمی کردن این اقتصاد افزود: جای تعاونی هایی که مردم سهامدار آن باشند، احساس می شود و نیاز است بستری از نوآوری‌ها تعریف شود که مردم الزاما با فناوری سرو کار نداشته باشند اما یک سکوی فناورانه در اختیارشان قرار بگیرد تا بتوانند به خلق نوآوری بپردازند. نوآوری‌هایی در حوزه‌هایی که مردمی هستند و بستر لازم را در برای نوآوری حوزه های مردمی، مانند غذا و کشاورزی، مسائل شهری و اجتماعتی برای مردم فراهم کند.

نخبگان و فناوران غیر مقیم «سفیران گفتمان علم و فناوری ایران» در دنیا

رییس بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به رویکرد جدی مبنی بر جذب و استفاده از ظرفیت‌های جامعه نخبگان ایرانی خارج از کشور، افزود: سال گذشته و در قالب برنامه‌های همکاری با متخصصان ایرانی خارج از کشور و طرح‌های علمی، پژوهشی و فناورانه بنیاد ملی نخبگان، تعداد مراجعه از ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا برای فعالیت در مراکز علمی، تحقیقاتی و شرکت‌های دانش بنیان کشور بیش از دو برابر نسبت به سال پیشین خود بوده است.

وی با تاکید بر این‌که در موضوع مهاجرت می‌بایست به نخبه غیر مقیم به عنوان سرمایه علمی نگریسته و ظرفیت‌های لازم برای بهره‌مندی از توانمندی او فراهم شود، ادامه داد: مهاجرفرستی، امری طبیعی برای همه کشورها است و به عنوان مثال، چین به عنوان یکی از بزرگ‌ترین کشورهای مهاجرفرست دنیا، نگاه متفاوتی به این افراد دارد و افراد نخبه غیر ساکن در چین را سرمایه‌های خود می‌داند و عمده رشد علمی، فناورانه و اقتصاد کشوری همچون چین، مرهون همین افرادی است که به دیگر کشورها مهاجرت کرده اند.

دهقانی با بیان این‌که اکثر کشورها نخبگان غیر مقیم را به عنوان سفیران کشورشان در دنیا می‌دانند، می‌بایست رویکرد به نخبگان ایرانی متحول شود، افزود: باید نگرش‌های غیر دقیق و ناصحیح به این افراد را اصلاح کرده و نخبگانمان را به چشم سرمایه های ارزشمند کشور بشناسیم. به طوری‌که ضمن رصد دقیق رفت و آمد این افراد، شناخت دقیقی از انگیزه‌های مهاجرت، نیازها و زمینه‌های اثرگذاری آنان در کشور به دقت شناخته و برای این افراد که همگی علاقمند به وطنشان هستند، زمینه تاثیرگذاری فراهم شود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور، وجود اظهارنظرهای غیر دقیق و مبتنی بر آمارهای نادرست را یک آسیب جدی در حوزه مهاجرت نخبگان و ارائه تصویر شفاف از این حوزه دانست و گفت: یکی از مبانی کار علمی و فناورانه وجود اعداد و ارقام شفاف، صحیح و مبنی بر منابع و استناد به بررسی های متقن است و باید یک سری آمارهای دقیق کمی در این حوزه وجود داشته باشد.

حمایت از شکل‌گیری حداقل ۱۰ «غزال» فناوری

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری، با اشاره به حمایت از شکل‌گیری شرکت‌های «غزال فناوری» عنوان کرد:در ادبیات فناوری و اقتصاد دجیتال دنیا، شرکت‌های با رشد متوالی و یکه‌تاز عرصه خودشان، تحت عنوان یونیکورن یا تک‌شاخ مطرح شده‌اند که عمدتاً شرکت‌هایی در حوزه اقتصاد دیجیتال هستند و با رشد فزاینده و کنار زدن رقبای خود، به شرکت هایی با ارزش های بالای یک میلیارد دلار و به یکه تاز آن حوزه تبدیل می شوند.

وی با بیان این‌که تجربه سرمایه گذاری روی تعداد قابل توجهی از استارتاپ ها در قالب پارک های علم و فناوری، مراکز رشد و … تا به یک یونیکورن در عرصه خود تبدیل شوند، نشان می دهد حمایت از این شرکت ها نیازمند سرمایه گذاری خطرپذیر واقعی است، افزود: عمدتاً دست کشورهایی همچون ما برای این نوع سرمایه گذاری چندان باز نیست اما نوع دیگری از سرمایه گذاری و حمایت وجود دارد از شرکت هایی همچون غزال ها، که ملاک حمایت و سرمایه‌گذاری روی آن ها، میزان رشد این شرکت ها است و نوع نوآوری و فناوری این شرکت ها از جنس برافکن و تحول آفرین نبوده و از جنس بهبودبخش و ارتقا دهنده است.

دهقانی با بیان این‌که جامعه ۸۰۰ تایی شرکت‌های دانش‌بنیان فناور، از ظرفیت بالقوه غزال فناوری شدن برخوردارند، ادامه داد: در قالب برنامه شرکت های پیشرو که از چهار ماه پیش اجرایی شده است، قرار است از این ۸۰۰ شرکت فناور که هشت درصد کل شرکت ها را شامل می‌شود. در قالب این برنامه، ۱۰۰ شرکت برای تبدیل شدن به غزال‌های فناوری و نوآوری هدف گذاری شده اند و پیش بینی می شود تا پایان امسال حداقل ۱۰ شرکت، به عنوان شرکت های غزال معرفی شوند.

شرکت های دارویی کشور هر سال بالای ۲۰۰ درصد رشد داشته اند و این نشان می دهد تعداد شرکت های بزرگ رو به افزایش است. اما شرکت های خرده فروشی، خدمات و امثالهم بحث دیگری دارد.

اتفاقاتی که در زیست بوم فناوری و نوآوری و اقتصاد دانش بنیان همچون ورود شرکت های بزرگ به خرید شرکت های دانش بنیان اقتصاد دیجیتال نشان دهنده ورود این زیست بوم به بلوغ و یک پوست اندازی جدید است. الان هوش مصنوعی در فرصتی است که در دهه ۹۰ اقتصاد دیجیتال داشت.

حمایت جدی معاونت علمی از کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال و شکل‌گیری فضای رقابتی سالم

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری در حمایت جدی از کسب و کارهای حوزه استارتاپی و اقتصاد دیجیتال تأکید کرد: سال گذشته و در جریان توقف برخی از کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال، همان موقع به صورت محکم و متقن، بر ضرورت ادامه روند ادامه فعالیت کسب و کارهای این حوزه تاکید و بیان کردم، بستن کسب و کار به مردمی آسیب می زند که از آن استفاده می کنند، موضعی که مورد تأکید صریح ویژه شخص رییس جمهور محترم و وزیر محترم ارتباطات بود.

دهقانی با بیان این‌که با توجه به ماهیت، ساختار و ضرورت مواجهه متفاوت با کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال نسبت به سایر شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: معتقدم راه کمک به فضای کسب و کارهای دیجیتال کشور، حذف و تعطیل کردن این کسب و کارها نیست. تکرار می‌کنم اگر با فضا و ساختار این شرکت‌ها مشکلی هست، نباید آن‌ها را تعطیل کرد و باید فضای رقابت سالم را تسهیل کرد. هیچ گاه صحبتی مبنی بر دادن این کسب و کارها به حاکمیت و یا بستن این کسب و کارها مطرح نبوده است و معاونت علمی، شخص بنده و دیگر بخش های به طور جدی مخالف تعطیلی کسب و کارهای فناور و حامی فضای شفاف، رقابتی و سالم برای ادامه فعالیت این کسب و کارها هستیم.
وی گفت: ما بر این باوریم که اگر تشخیص داده می‌شود که مدیریت کسب و کارها و فرهنگ حاکم بر آنها مشکل دارند، جریان‌هایی چون بسیج دانشجویی و غیر را حمایت و تقویت کنید تا قضای رقابت ایجاد شود.

رییس بنیاد ملی نخبگان، چالش اصلی صنعت خودروی کشور را عدم وجود یک مدل مدیریتی و حکمرانی معقول و صحیح در صنعت خودرو دانست و گفت: این که گفته می‌شود مشکل صنعت خودروی ایران نبود علم و فناوری و عدم برخورداری از تجهیزات فناورانه یا عدم توانمندی در طراحی و ساخت است صحیح نبوده و تولید تجهیزات مورد نیاز با کیفیت به روز دنیا و دست کم کیفیتی بالاتر از چینی ها توسط حداقل ۱۰ شرکت دانش بنیان در کشور پشتیبانی می شود و این توانمندی فناورانه در کشور وجود دارد.

دهقانی افزود: یک شرکت خودروساز خارجی برای تولید یک مدل از یک خودرو باید دست کم از یک میلیون خودرو از هر مدل به فروش برساند تا به فروش برسد اما در کشور ما دست کم ۲۸ شرکت خودرورساز داریم که مجموعاً به یک میلیون تولید نمی‌رسند که نشان از ضعف در مدل اقتصادی دارد اما مغرضانه و به غلط، آدرس می‌دهند؛ عارضه این صنعت در کشور، علم و فناوری نیست بلکه عدم وجود مدل دقیق حاکمیت این صنعت در کشور است و اگر یک صنعت خصوصی محدود، منحصر به تعداد مشخصی از خودروسازان خصوصی و توانمند بشود هم می تواند خودروی اقتصادی، روزآمد و منطبق با فناوری و استاندارد دنیا را تولید برساند.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور عنوان کرد: یکی از سیاست های جدی بنده در این دوره تعامل با سایر وزارتخانه ها و وجود یک زبان مشترک برای تعامل و گفت و گو بین معاونت علمی و سایر وزارتخانه ها است. با تمام توانمان سعی کردیم این تعامل و زبان گفت و گوی مشترک را برقرار کنیم و تخصیص اعتبار دو هزار میلیارد تومانی برای طرح های تحقیق و توسعه وزارت علوم، افزایش تعداد پارک های علم و فناوری ارزیاب شرکت های نوپا و طرح مشترک ۵۰۰ میلیارد تومانی، با مشارکت معاونت فناوری وزارت علوم برای حمایت از انجمن های علمی، متخصصان و پژوهشگران و شرکت های نوپا در نظر گرفته است و به زودی اجرایی خواهد شد.

اختصاص ۷۰ هزار میلیارد ریال به پروژه های پیشران

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری با اشاره به حمایت اعتبار مالیاتی طرح‌های تحقیق و توسعه گفت: سال گذشته هشت هزار میلیارد تومان اعتبار مالیاتی در قالب طرح های تحقیق و توسعه جذب شد که البته با توجه به جدید بودن و کمتر شناخته شده بودن این طرح، کمتر از ظرفیت های آن استفاده شد اما پیش بینی می شود امسال به یاری خدا و همکاری دستگاه های مختلف، جذب اعتبار مالیاتی برای تحقیق و توسعه امسال رشد قابل توجهی داشته باشد.

دهقانی ادامه داد: ۵۰۰ میلیون یورو برای تعریف پروژه های راهبردی و فناورانه پیشران، در اختیار معاونت علمی قرار گرفت به طوری‌که پروژه های مردمی و دانش‌بنیان بوده و مردم به خوبی نقش آن را در زندگی خود درک کنند. در تخصیص هفت همت امسال برای پروژه های پیشران حکم قانون این است که به صورت کامل و به طور ماهیانه پرداخت شود و با این افزایش حمایت‌های قابل توجه امسال، شاهد رشد و رونق طرح های دانش بنیان باشیم.

وی افزود: تلاش کردیم بودجه سال ۱۴۰۱ که از محل درآمدهای نفتی بود احصا شود که موفق نشدیم. اما با حمایت ها و پیگیری های جدی شخص رییس جمهور، محقق شد. در نشست سران قوا تصویب شد که این عدد که معادل ۱۵هزار میلیارد تومان بود، در قالب دو بخش هفت هزار و هشت هزار میلیارد تومانی به پروژه های پیشران اختصاص بیابد. که برای سال ۱۴۰۳ عدد هفت همت (۷۰ هزار میلیارد ریال) و برای بودجه سال ۱۴۰۴، مبلغ ۸۰ هزار میلیارد ریال تصویب شد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با اشاره به نقش آفرینی شرکت‌های دانش‌بنیان در فناوری‌های کوچک اما ارزش‌آفرین صنعت حمل و نقل هوایی گفت: پروژه هواپیمای ۷۲نفره، ایرانیزه شده هواپیمای آنتونوف ۱۴۰ بود. از پروژه که توسط جمعی از محققان دانشگاه امیرکبیر دنبال می‌شود، بازدید کردم که پروژه از حیث تحقیقاتی و دانشگاهی پروژه خوبی است اما از حیث فنی، عملیاتی و با توجه به تعداد هواپیماهایی که از این نوع در اختیار داشتیم از زیرساخت و ظرفیت کافی برخوردار نبود.

دهقانی ادامه داد: در یک کارگروه تخصصی که با دستور شخص رییس جمهور شکل گرفت، طی نشست های تخصصی و بررسی های فنی، به این نتیجه رسیدیم که پروژه هواپیمای یادشده ظرفیت و زیرساخت‌های لازم را ندارد که به عنوان یک پلتفرم عملیاتی و اجرایی در سطح ملی مطرح و اجرا شود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور، تصریح کرد: با توجه به ظرفیت و توانمندی که در شرکت های دانش بنیان وجود دارد، به این نتیجه رسیدیم که در بخش های کوچک تر و ارزش فناورانه و اقتصادی بالاتر، مانند الکترونیک، موتور، ناوبری و … فعالیت کنیم و نقش آفرینی در صنعت هوایی را با سایر کشورها، به شیوه مشارکت در تولید یک پلتفرم را ذیل کنسرسیوم متشکل از چند شرکت ادامه دهیم.

رشد بودجه معاونت علمی به هفت هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با اشاره به تحقق ۹۰ درصدی بودجه مصوب معاونت علمی در سال گذشته افزود: بودجه عمومی معاونت علمی امسال ۲۰ درصد افزایش داشته است و علاوه بر این، یک سری منابع اختصاصی نیز به منابع بودجه‌ای این معاونت اضافه شده است، به طوری که بودجه تملکی امسال به ۷۲۰۰ میلیارد تومان ارتقا یافت. امسال در صورت قطعی شدن بودجه معاونت علمی رشد چهار، پنج برابری خواهد داشت. قرار شد برای خرد نشدن بودجه ها، بودجه ستادها در مرکز توسعه فناوری های راهبردی مجتمع شود. ستادهای توسعه فناوری علاوه بر بودجه مصوبشان، حمایت های معاونت علمی را از محل مرکز توسعه فناوری های راهبردی نیز بهره‌مند می‌شوند.

دهقانی ادامه داد: بنیاد علم ایران و بنیاد ملی نخبگان، سال گذشته رشد قابل توجهی در بودجه داشت و امید و انگیزه بسیار خوبی را ایجاد کرد اما در برنامه امسال سازمان برنامه و بودجه، بودجه بنیاد علم کاهش داشته است که امیدواریم با پیگیری هایی که جریان دارد، این روند اصلاح شود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور در پایان در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران با اشاره به حمایت از نوآوری‌ها و طرح‌های خلاق برای اقشار خاص به عنوان یکی از مصادیق مردمی‌سازی‌ اقتصاد دانش‌بنیان خاطرنشان کرد: تجربه نشان داده است که در جامعه توانخواهان، استعدادها و توانمندی ها نسبت به عموم جامعه بیش‌تر در محصولات خلاق است و در صورت نقش آفرینی انجمن‌ها و نهادهای حمایتی، معاونت علمی، آمادگی دارد تا به طور جدی از توسعه محصولات مورد نیاز توانخواهان حمایت کند.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

تسهیلات یک همتی معاونت علمی برای توسعه دانش‌بنیان های فضایی/ایجاد کانون‌ توسعه فناوری‌های فضایی در هفت دانشگاه

ارائه «طرح جامع اقدام مشترک ملی برای هوش مصنوعی» در مهرماه

وعده افشین مبنی بر گره‌گشایی در حوزه رمزارزها

با همکاری جهاد دانشگاهی صورت می‌گیرد: ایجاد مرکز هم‌آفرینی داروهای زیستی و نوترکیب در اصفهان

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها