جمعه، ۱۱ آبان، ۱۴۰۳ | Friday, 1 November , 2024

تلاش محققان ایرانی برای تولید ارزان آب شیرین با «برگ مصنوعی»

نسخه قابل پرینت
کد خبر:51777
دوشنبه، ۲۰ فروردین، ۱۴۰۳ | 11:29

تلاش محققان ایرانی برای تولید ارزان آب شیرین با «برگ مصنوعی»

محققان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی با حمایت سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی در قالب برنامه «حمایت از کاربران ایرانی در آزمایشگاه‌های سنکروترون برتر» از فرصت حضور در سنکروترون اسپانیا (آلبا) برای پیشبرد تحقیقات مربوط به تولید برگ مصنوعی استفاده کردند که از رهگذر آن می‌توان به تولید آب شیرین در مقیاسی کلان و به شکلی ارزان پرداخت.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، دکتر محمد حسین سیادتی، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی و علم مواد دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی که به همراه جمعی از اساتید دانشکده در حوزه تولید برگ مصنوعی تحقیق می‌کنند در این خصوص گفت: زمینه تخصصی من فتونانوبیوکاتالیست ها است و در پی تولید برگ مصنوعی هستیم که خیلی برای شکافت آب اهمیت دارد و بدون هیچ ضایعاتی از طریق آن انرژی خالص هیدروژنی خواهیم‌ داشت. گذشته از این اگر نخواهیم هیدروژن و اکسیژن را از هم جدا کنیم و آن ها را به یک مخزن دیگر جهت دهیم، نیم ساعت بعد با هم ترکیب شده و آب شیرین تحویل می دهند و از آن جا که کشور در شمال و جنوب به منابع آبی گسترده متصل است، می‌توانیم آب شیرین به وفور و ارزان تولید کنیم.

به گفته او، هر چه دانش ما ارتقا پیدا کند، می‌توانیم راندمان این فتوبیوکاتالیست ها را بالاتر ببریم که البته با تکنیک‌های عادی نمی‌‌توان این مهم را محقق کرد و با سینکترون در تلاشیم نقاط فعال کاتالیست را هر چقدر بهتر شناسایی کنیم و بتوانیم کاتالیست‌های بهتر با راندمان های بالاتر تولید کنیم و در نهایت برگ مصنوعی با کیفیت بهتر تولید کنیم.

وی ادامه داد: با حمایت مرکز تعاملات علم و فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری توانستیم، سنکروترون اسپانیا (آلبا) را برای چهار شبانه روز در اختیار گرفته و از این فرصت مطالعاتی بهره کافی ببریم.

سیادتی در کلیپی که در ادامه می‌آید در خصوص دستاوردهای این حضور چهار روزه توضیح می‌دهد:

https://ilsf.ipm.ac.ir/videos/00/Dr%20Siadati_4K.mp4

«برنامه حمایت از کاربران ایرانی در آزمایشگاه‌های سنکروترون برتر»، با هدف ایجاد یک شبکه حمایتی از پژوهشگران و صنایع کشور برای دسترسی به آزمایشگاه‌های سنکروترونی برتر و انجام آزمایش‌های تراز اول در سطح بین‌المللی با حمایت مرکز تعاملات بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری (سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی) اجرا می‌شود.

سینکروترون آلبا

در این برنامه بخشی از هزینه سفر (بلیت هواپیما، اقامت، ویزا، …) و هزینه‌های جانبی انجام آزمایش (تهیه نمونه و …) برای پژوهشگرانی که موفق به اخذ پذیرش برای انجام آزمایش در یکی از آزمایشگاه‌های سنکروترون دنیا شده‌اند، توسط مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری پرداخت می‌شود.

به این ترتیب امکان دسترسی پژوهشگران، اساتید، دانشجویان و صنایع کشور برای انجام آزمایش‌های کاربردی و پیشرفته در بهترین و به‌روزترین آزمایشگاه‌های دنیا تسهیل خواهد شد. این برنامه در ادامه «برنامه کاربری ایران از آزمایشگاه آلبا» تصویب شده است. برنامه حمایت از کاربران ایرانی در آزمایشگاه‌های سنکروترون به صورت مشترک توسط مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری ریاست جمهوری و چشمه نور ایران اجرا می‌شود.

آزمايشگاه آلبا در اسپانيا يکي از به‌روزترين چشمه‌هاي نور سنكروتروني نسل سوم است. پژوهشگران بي‌شماري از سراسر دنيا و در رشته‌هاي گوناگون از خطوط باريكه‌ اين شتابگر به عنوان ابزاري قدرتمند در انجام پژوهش‌هاي خود بهره مي برند. چشمه نور يا شتابگر ذرات حلقوي (synchrotron)، نوعي شتاب دهنده ذرات به صورت حلقوي (دايره اي) است كه با كمك ميدان مغناطيسي مي تواند ذرات را تا سرعتي نزديك به سرعت نور در محيط مغناطيسي به حركت درآورد. توسط اين ذرات پر سرعت و تابش سنكروترون مي توان مشخصه يابي و آناليز مواد مختلف، تصويربرداري، مطالعه ساختارهاي مولكولي و سلولي و … را با دقت هاي بسيار بالاتري از دقت دستگاه هاي معمول بررسي نمود. امروزه از تابش سنكروترون استفاده هاي بسياري در پژوهش هاي صنعتي نيز مي شود و يكي از كاربران اصلي آزمايشگاه هاي سنكروتروني دنيا شركت هاي صنعتي هستند. صنايع نفت و گاز، مواد و متالورژي، صنايع غذايي، آرايشي و بهداشتي، داروسازي، معدن، كشاورزي، محيط زيست و باستان شناسي بخشي از كاربردهاي پرشمار تابش سنكروترون هستند.

عکس ضمیمه تزئینی است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط
نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها