یافته های متاآنالیز بزرگترین مطالعات کارآزمایی بالینی « تاثیر داروی ترکیبی پلی پیل، با یا بدون آسپرین در پیشگیری اولیه از حوادث عمده قلبی عروقی» که با همکاری محققان ایرانی و بین المللی انجام و در مجله مشهور «لنست» منتشر شده، ضمن اثبات تاثیر چشمگیر این دارو در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی، سکته های قلبی و مغزی و مرگهای قلبی عروقی در افراد بدون سابقه این بیماری ها، بر فواید قابل توجه آسپرین ترکیب یافته در این دارو و جدی نبودن عوارض آن مهر تایید زد.
به گزارش خبرنگار دیده بان علم ایران، یافته های مهم این مطالعه درباره تاثیر داروی ترکیبی پلی پیل بر پیشگیری اولیه از حوادث عمده قلبی عروقی که .۲۹ آگوست ۲۰۲۱ / ۷ شهریور ماه ۱۴۰۰ طی مقاله ای تحت عنوان Fxed Dose Combination Therapies with and without Aspirin in Primary Prevention of Cardiovascular Disease در مجله «لنست » منتشر شده، درحالی به دست آمده است که به گفته متخصصان ۸۰ درصد حوادث عمده قلبی عروقی ، برای اولین بار در افراد یک جامعه رخ می دهد.
پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی شامل دو نوع پیشگیری اولیه ( کسانی که حداقل یک عامل خطر از میان عوامل خطر سن بالای ۵۰ سال، فشار خون بالا، کبد چرب، چربی خون بالا، دیابت، مصرف سیگار، چاقی و کم تحرکی دارند و خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی آنها در حد متوسط است، اما هنوز به بیماری های قلبی عروقی و سکته های قلبی و مغزی مبتلا نشده اند) و پیشگیری ثانویه (افرادی که دارای دو یا چند عامل خطر هستند و سابقه تنگی رگهای کرونر قلب، سکته قلبی و یا مغزی دارند) است.
مطالعه متاآنالیز جدید که با همکاری محققان ایرانی به سرپرستی دکتر رضا ملک زاده و محققان بین المللی در ۱۳ کشور جهان به سرپرستی دکتر سلیم یوسف، استاد دانشکده پزشکی دانشگاه مک مستر کانادا انجام شده است، نتایج متاآنالیز سه مطالعه بزرگ کارآزمایی بالینی قبلی درباره «تاثیر قرص ترکیبی پلی پیل بر پیشگیری از حوادث قلبی عروقی است.
یکی از این سه مطالعه، مطالعه کارآزمایی بالینی «پلی ایران» بوده که توسط محققان ایرانی به سرپرستی دکتر رضا ملک زاده ، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و با مشارکت ۱۲ هزار شرکت کننده ۵۰ سال و بالاتر انجام و نتایج آن طی مقاله ای تحت عنوان Effectiveness of polypill for primary and secondary prevention of cardiovascular diseases (PolyIran): a pragmatic, cluster-randomised tria در سال ۲۰۱۹ در مجله «لنست» منتشر شد و یافته های آن حاکی از کاهش ۳۴ درصدی حوادث عمده قلبی عروقی در افراد با یا بدون سابقه بیماری های قلبی عروقی با مصرف پلی پیل حاوی آسپرین بود که با افزایش میزان پایبندی به مصرف این دارو، شانس پیشگیری از بروز حوادث قلبی عروقی تا ۵۷ درصد افزایش می یافت.
دو مطالعه دیگر ، توسط تیم پژوهشی دکتر سلیم یوسف، استاد دانشگاه مک مستر کانادا انجام و نتایج آنها در مجله پزشکی «نیوانگلند» منتشر شد : مطالعه اول (سال ۲۰۱۶) این تیم پژوهشی تحت عنوانBlood-Pressure and Cholesterol Lowering in Persons without Cardiovascular Disease ، حاکی از کاهش ۳۹ درصدی بروز حوادث قلبی عروقی با مصرف پلی پیل بود. دومین مطالعه (۲۰۲۱) تیم تحقیقاتی دکتر سلیم یوسف، تحت عنوان Polycap (TIPS) -3 Polypill with or without Aspirin in Persons without Cardiovascular Disease که طی مدت ۴٫۵ سال با مشارکت ۵ هزار و ۷۱۳ شرکت کننده از ۹ کشور جهان انجام شد نیز از کاهش ۳۱ درصدی حوادث قلبی عروقی در افراد بدون سابقه بیماری های قلبی عروقی با مصرف داروی «پلی پیل همراه با آسپرین» خبر می داد.
به گفته دکتر رضا ملک زاده، مجری اصلی مطالعه «پلی ایران» و نویسنده اصلی مطالعه متاآنالیز جدید، با وجود انجام این سه مطالعه بزرگ و طولانی کارآزمایی بالینی «تاثیر پلی پیل بر پیشگیری اولیه از حوادث قلبی عروقی در افراد سالم»، اما، گنجاندن آسپرین (داروی ضد انعقاد خون) در داروی ترکیبی پلی پیل ، مورد بحث برخی مطالعات و شماری از متخصصان قلب و عروق بوده که مصرف آسپرین را زیر سوال برده و نگرانی هایی از عوارض این دارو داشتند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: بر همین اساس، با همکاری تیم پژوهشی دکتر سلیم یوسف، «تاثیر داروی ترکیبی پلی پیل با آسپرین» را به طور ویژه در متاآنالیز سه مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی ۱۸ هزار و ۱۶۲ مشارکت کننده که به مدت ۵ سال مورد پیگیری قرار گرفته بودند ، مورد بررسی دقیق قرار دادیم تا با ارائه شواهد علمی قوی تر، به این دو پرسش مهم پاسخ قطعی تری دهیم که : «آیا آسپرین هم باید بخشی از راهبرد درمانی پیشگیری از حوادث قلبی عروقی با داروی پلی پیل باشد و آیا همه افراد مصرف کننده قادر به تحمل رژیم درمانی پلی پیل با آسپرین هستند؟»
در مطالعه متاآنالیز جدید، همه ۱۸ هزار فرد شرکت کننده با میانگین سنی ۶۳ سال ، فاقد سابقه حوادث عمده قلبی عروقی ( بیماری قلبی عروقی ، سکته قلبی و مغزی ) بودند ، نیمی از شرکت کنندگان زن بودند، میانگین بالا بودن چربی خون شرکت کنندگان ۲۲٫۶ میلی گرم در دسی لیتر و میانگین بالا بودن فشارخون سیستولیک ۴٫۷mmHg. بود. ۵۳ درصد افراد مورد مطالعه ، دارای عامل خطر فشار خون بالا (فشار خون سیستولیک پایه تعریف شده در مطالعه، >140 میلی متر جیوه) ، ۱۶ درصد دارای دیابت ( سطح قند خون ناشتا تعریف شده در مطالعه، > 126 میلی گرم در دسی لیتر) ، ۲۳ درصد دارای سابقه مصرف سیگار بودند. در طول مطالعه ۸۰۶ حادثه قلبی عروقی و ۹۹۷ مرگ به علل کلی ثبت شد.
رژیم درمانی اصلی هدف این متاآنالیز، برای بررسی تاثیر آن در پیشگیری از حوادث قلبی عروقی، قرص ترکیبی پلی پیل شامل دو داروی کاهش دهنده فشار خون ، یک استاتین ، با یا بدون آسپرین بود. افراد مورد مطالعه به سه گروه مداخله تقسیم شدند: «قرص پلی پیل بدون آسپرین» ، « پلی پیل همراه با آسپرین» و گروه کنترل (گروه دارونما که هیچ دارویی دریافت نکرده و افرادی که تحت مراقبت اولیه مثل اندازه گیری فشار خون و آموزش سبک زندگی قرار داشتند)
تاثیرات چشمگیر مصرف «پیل پیل با آسپرین»: از پیشگیری اولیه ۴۹ درصدی از مرگ قلبی عروقی تا کاهش ۶۱ درصدی عمل جراحی بای پس عروق قلب
دکتر ملک زاده در تشریح نتایج مطالعه گفت: یافته های حاصل از مداخله با رژیم درمانی « پلی پیل با آسپرین» که هدف اصلی مطالعه بوده، نشان داد که مصرف پلی پیل با آسپرین موجب پیشگیری اولیه از حوادث قلبی عروقی به میزان ۴۷ درصد، کاهش سکته قلبی ۵۳ درصد، کاهش سکته مغزی، ۵۱ درصد، کاهش عمل جراحی بای پس عروق قلب ۶۱ درصد و کاهش مرگ و میر قلبی عروقی به میزان ۴۹ درصد می شود.
ارائه قوی ترین شواهد علمی درباره بی خطر بودن آسپرین در رژیم درمانی «پلی پیل»
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: نتایج مطالعه با ارائه قوی ترین شواهد علمی اثبات کرد که رژیم درمانی «پلی پیل با آسپرین» علاوه بر مزایای فوق العاده در پیشگیری از حوادث عمده قلبی عروقی ، به خوبی در مصرف کنندگان تحمل می شود و هیچ تفاوت معناداری از نظر عوارض «آسپرین» در داروی ترکیبی پلی پیل (خونریزی دستگاه گوارش، زخم معده ، سکته مغزی ناشی از مصرف آسپرین و … ) در مقایسه با گروه «پلی پیل بدون آسپرین» مشاهده نشد.
به گفته نویسنده اصلی مطالعه، مزایای استفاده از رژیم درمانی پلی پیل با آسپرین، با طولانی تر شدن مدت مصرف ، افزایش می یابد.
«پلی پیل» راهبرد ساده و کم هزینه برای کاهش ۳۰ درصدی مرگهای زودرس قلبی عروقی در جهان تا ۲۰۳۰
دکتر سلیم یوسف، استاد دانشکده پزشکی دانشگاه مک مستر کانادا و مجری اصلی این مطالعه نیز با اشاره به این که ۸۰ درصد حوادث عمده قلبی عروقی (بیماری های قلبی عروقی، سکته های قلبی و مغزی و مرگ قلبی عروقی) در یک جامعه، در افراد بدون سابقه این حوادث رخ می دهد گفت: یافته های مطالعه ما این نکته مهم را نشان می دهد که ترکیب دارویی پلی پیل می تواند خطر بروز حوادث عمده قلبی عروقی در افرادی که هیچ سابقه ای از این بیماری نداشته اند، به نصف کاهش دهد.
به گفته وی، داروی ترکیبی پلی پیل یک راهبرد ساده ، کم هزینه و موثر برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی ، سکته های قلبی و مغزی و مرگهای قلبی عروقی در بین جمعیت عمومی در جهان است.
مجری اصلی مطالعه حاضر تاکید کرد: رژیم درمانی پلی پیل، همچنین یک راهبرد موثر برای تحقق هدف برنامه توسعه پایدار (SDG) سازمان بهداشت جهانی (WHO) در کاهش ۳۰ درصدی مرگهای زودرس ناشی از حوادث قلبی عروقی تا سال ۲۰۳۰ است.
کاهش ۳۵ درصدی مرگهای قلبی عروقی با «پلی پیل با یا بدون آسپرین»
این مطالعه در کنار هدف اصلی بررسی های خود ( تاثیر پلی پیل با آسپرین بر پیشگیری از حوادث عمده قلبی عروقی)، به بررسی یک راهبرد درمانی کلی تر که «پلی پیل با آسپرین یا بدون آسپرین» است هم پرداخته است.
دکتر فیلیپ جوزف نویسنده اول مطالعه نیز در این باره گفت: یافته های به دست آمده نشان داد رژیم درمانی «پلی پیل با یا بدون آسپرین» ، موجب کاهش ۳۸ درصدی حوادث اولیه قلبی عروقی، کاهش ۴۸ درصدی سکته قلبی، کاهش ۴۱ درصدی سکته مغزی، کاهش ۴۶ درصدی عمل جراحی بای پس عروق قلب و کاهش ۳۵ درصدی مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی و سکته های قلبی و مغزی می شود.
میزان پیشگیری اولیه از حوادث قلبی عروقی با «پلی پیل بدون آسپرین»
وی افزود: نتایج بررسی جدید ما حاکیست رژیم درمانی «پلی پیل فقط با داروهای کاهنده فشار خون و چربی خون، بدون آسپرین»، حوادث اولیه قلبی عروقی را ۳۲ درصد، سکته های قلبی را ۴۱ درصد ، سکته مغزی را ۳۸ درصد، عمل جراحی بای پس عروق قلب را ۴۵ درصد و مرگ و میر قلبی عروقی را تا ۲۷ درصد در مقایسه با گروه کنترل که هیچ ترکیب دارویی پلی پیل – با یا بدون آسپرین- را دریافت نکردند، کاهش می دهد.
«کاهش عمل جراحی بای پس عروق قلب» در صدر مزایای مصرف «پلی پیل با آسپرین»
همچنین به گفته دکتر روشندل، نویسنده اول مطالعه «پلی ایران» و دیگر نویسنده مطالعه حاضر، تاثیر رژیم درمانی «پلی پیل با ترکیب آسپرین» در پیشگیری از حوادث اولیه قلبی عروقی و سکته های قلبی و مغزی که برای همه سنین مختلف جمعیت مورد مطالعه ، قابل توجه بوده، در سنین بالاتر، مزایای بیشتری به همراه داشته است و خطر حوادث قلبی عروقی را به میزان بیشتری کاهش می دهد.
وی افزود: بیشترین مزیت مصرف « پلی پیل با یا بدون آسپرین» ، برای جمعیت هایی با خطر متوسط یا شدید حوادث عمده قلبی عروقی است.
نویسنده اول مطالعه «پلی ایران» همچنین گفت: اثرات رژیم درمانی «پلی پیل با آسپرین» در پیشگیری از حوادث قلبی عروقی برای افراد با «سطوح مختلف چربی خون، فشار خون و سایر عوامل خطر » و نیز « با یا بدون عوامل خطر حوادث قلبی عروقی» یکسان است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی گلستان افزود: مطالعه جدید ما نشان داد بیشترین مزیت رژیم درمانی «پلی پیل همراه با آسپرین» در کل حوادث عمده قلبی عروقی به ترتیب مربوط به عمل جراحی بای پس عروق قلب ۶۱ درصد ، سکته قلبی ۵۳ درصد، سکته مغزی ۵۱ درصد بوده و در بین گروه های سنی ، بیشترین مزیت برای افراد ۶۰ سال و بالاتر مشاهده شده است.
ادامه روند فاجعه آمیز مرگهای قلبی عروقی با ۱۹ میلیون مرگ سالانه در جهان
به گزارش دیده بان علم ایران، در حالی که تا تحقق اهداف «برنامه توسعه پایدار» (SDG) سازمان بهداشت جهانی (WHO) در بخش سلامت برای «کاهش ۳۰ درصدی مرگهای زودرس ناشی از بیماری های قلبی عروقی و سکته های قلبی و مغزی» کمتر از یک دهه (۲۰۳۰) باقی مانده است، مطالعات جهانی نشان داده که طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۹ بروز بیماری های قلبی عروقی نه تنها کاهش نیافته، بلکه با دو برابر افزایش، از ۲۷۱ میلیون به ۵۲۳ میلیون و شمار مرگهای ناشی از این بیماری ها از ۱۲ میلیون به ۱۹میلیون مورد رسیده و این بیماری ها در طول سه دهه متوالی، نخستین عامل مرگ و میر هستند!
علاوه بر آمار فاجعه بار ۱۹ میلیون جان باخته بیماری های قلبی عروقی در هر سال، ۳ تا ۴ برابر این تعداد نیز دچار انفارکتوس غیر کشنده میوکارد (حمله های قلبی ) و سکته مغزی می شوند و سالانه میلیون ها سال عمر مفید انسانها بر اثر ناتوانی ناشی از این بیماری ها از دست می روند.
به گفته دکتر ملک زاده، در ایران که میانگین سن سکته های قلبی در مقایسه با کشورهای پیشرفته اروپایی ۱۰ سال پایین تر است، سهم مرگهای ناشی از بیماری های قلبی عروقی و سکته های قلبی و مغزی از کل علل مرگ ، از ۲۵ درصد در سال ۶۹ به بیش از ۴۴ درصد (از ۸۹ هزار و ۲۱۱ به ۱۷۳ هزار و ۶۰۰ ) افزایش یافته است. حدود نیمی از ۳۸۰ هزار مرگ سالانه در ایران زودرس (زیر ۷۰ سال) و خیلی زودرس (زیر ۵۰ سال) هستند که سهم بیماری های قلبی عروقی و سکته های قلبی و مغزی از مرگهای زودرس در کشورمان، ۳۲ درصد است.
عدم پایبندی کامل بیماران به مصرف مستمر داروهای متعدد قلبی عروقی از عوامل مهم افزایش مرگها
به گفته دکتر ملک زاده، مطالعات جهانی، ضمن اشاره به افزایش شدت عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی شامل مصرف دخانیات، تریاک، الکل، غذاهای پرچرب، ، نمک زیاد، پرخوری ، کبد چرب، کم تحرکی ، ورزش نکردن، اضافه وزن و چاقی، دیابت ، آلودگی هوا، عوامل ارثی و سبک زندگی ناسالم اما، بی خبری از ابتلا به عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی بویژه فشار خون و چربی خون بالا، تاخیر در شروع درمان، درمان ناقص و کنترل نشدن عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی و از همه مهمتر، عدم پایبندی کامل بیماران به مصرف مستمر داروهای متعدد تجویز شده را از عوامل تداوم مرگ و میرهای قلبی عروقی بویژه در کشورهای کم درآمد و دارای درآمد متوسط جهان که ۸۰ درصد بار این بیماری ها را بر دوش می کشند، می دانند.
وی افزود: در حالی که بیماران دارای علائم خطر شناخته شده قلبی عروقی بویژه فشار خون و چربی خون بالا، باید به طور مرتب تحت درمان دارویی تجویز شده پزشکان خود باشند ، اما متاسفانه بیش از نیمی از بیماران قلبی و عروقی، پس از ۵-۴ سال هیچ یک از داروهای ضروری خود را به دلایل: نیاز به مصرف تعداد زیادی دارو و تعدد دفعات مصرف آنها در طول شبانه روز ، احساس ناخوشایند ناشی از بیماری ، دشواری مراجعه مکرر به پزشکان متخصص ،عدم دسترسی به پزشکان متخصص و همچنین سختی تامین هزینه های درمان، مصرف نمی کنند.
«پلی پیل» از مهمترین سیاستهای مداخله ای در کنترل روند افزایشی مرگهای قلبی عروقی
مجری اصلی مطالعه «پلی ایران» گفت: مطالعات جهانی یکی از مهمترین سیاست های مداخله ای برای کنترل موفق تر عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی و سکته های قلبی و مغزی و کاهش مرگهای زودرس ناشی از آنها را مداخلات «پلی پیل» می داند. پلی پیل، «ترکیب داروهای متعدد درمان بیماری های قلبی عروقی و پیشگیری از سکته های قلبی و مغزی در یک قرص» است که به رفع برخی موانع مهم در کاهش مرگهای قلبی عروقی بسیار کمک می کند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: آمار فاجعه بار گفته شده در حالیست که هزینه تولید قرص ترکیبی پلی پیل برای مصرف روزانه، بسیار اندک، اما فواید آن بسیار زیاد است و موجب کاهش خطر حمله های قلبی و سکته های مغزی حداقل تا یک سوم می شود.
سرپرست تیم محققان ایرانی در مطالعه حاضر، از دیگر فواید استفاده از داروی ترکیبی پلی پیل که هم اکنون در داروخانه های کشور در دسترس است را کاهش هزینه تامین داروهای متعدد کنترل بیماری های قلبی عروقی، امکان افزوده شدن آن به خدمات شبکه های بهداشت و درمان و مراکز بهداشتی و درمانی کشور با هزینه بسیار کم دانست و گفت: بهورزان و کارکنان سلامت پس از سنجش عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی مانند فشار خون بالا، چربی خون بالا، کبد چرب و … در بیماران، می توانند در کنترل این بیماریها با داروی ترکیبی « پلی پیل» به پزشکان معالج بسیار کمک کنند.
به گفته وی، مصرف داروی ترکیبی پلی پیل در افراد دارای عوامل خطر سکته های قلبی و مغزی می تواند سالانه از ۲۷ هزار مرگ زودرس ناشی از این بیماری ها در ایران و تا ده میلیون مرگ قلبی عروقی در جهان پیشگیری کند.
چه کسانی می توانند پلی پیل مصرف کنند؟
به گزارش دیده بان علم ایران دکتر ملک زاده، با تاکید بر این که پیشگیری از عوامل خطر بروز بیماری های قلبی عروقی و سکته های قلبی و مغزی ، پرهیز از پرخوری، فعالیت فیزیکی کافی و داشتن سبک زندگی سالم مهمترین راه پیشگیری از این بیماری هاست، درباره گروه مصرف کننده قرص «پلی پیل» و سطوح تاثیر این دارو در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی و سکته های قلبی و مغزی گفت: «پلی پیل» برای افراد بالای ۵۰ سال قابل مصرف است. در سطح پیشگیری اولیه ، مصرف روزانه یک عدد قرص پلی پیل، موجب کاهش قابل توجه خطر حملات قلبی عروقی می شود. در سطح پیشگیری ثانویه نیز مصرف روزانه یک عدد قرص پلی پیل بسیار مهم و ضروری است. این دارو، تنها به کسانی که حساسیت یا منع مصرف مشخص دارو داشته باشند ، داده نمی شود.
وی درعین حال تاکید کرد: مصرف پلی پیل اگر همراه با سبک زندگی سالم باشد، نتایج بهتری به همراه خواهد داشت و مصرف این داروی ترکیبی نباید موجب بی توجهی و غفلت از سبک زندگی سالم شود.
انتهای پیام
* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند