بر اساس مصوبه شورای سنجش و پذیرش کشور از سال ۱۴۰۱، سنجش و پذیرش داوطلبان در آزمون کارشناسی ارشد فقط از بین دانشآموختگان دوره کارشناسی رشتههای «مرتبط» امکانپذیر خواهد بود.
به گزارش خبرنگار دیدهبان علم ایران، مدیر کل دفتر برنامهریزی آموزش عالی در نامهای به دانشگاهها اعلام کرد که بر اساس مصوبه شورای سنجش و پذیرش کشور از سال ۱۴۰۱، سنجش و پذیرش داوطلبان در آزمون کارشناسی ارشد فقط از بین دانشآموختگان دوره کارشناسی رشتههای «مرتبط» امکانپذیر خواهد بود.
در نامه محمدرضا آهنچیان با اذعان به اینکه دفترچه آزمون کارشناسیارشد سال ۱۴۰۱ در مرداد ماه ۱۴۰۰ منتشر میشود تصریح شده که در مورد رشتههایی که این اطلاعات تا تاریخ تعیینشده به دفتر برنامهریزی ارسال نشده باشد، عنوان «فقط رشتههای همان زیرگروه تحصیلی» درج خواهد شد!!
زمان ارسال این نامه مشخص نیست ولی برای تعیین تکلیف و اعلام مرتبط بودن یا نبودن رشته های کارشناسی با رشته های کارشناسی ارشد تا ۲۴ تیرماه جاری فرصت داده شده است!
متن نامه محمد رضا آهنچیان به شرح زیر است:
«همانگونه که به خوبی استحضار دارید تا کنون پذیرش دانشجو در آزمون کارشناسیارشد در همه رشتهها از بین همه داوطلبان و صرفنظر از رشته تحصیلی در دوره کارشناسی صورت میپذیرفت که آسیبهای زیادی را به کیفیت آموزش عالی وارد ساختهاست.
پساز بررسیهای تخصصی و پیگیریهای مستمر دفتر برنامهریزی آموزش عالی بر اساس مصوبه اخیر شورای سنجش و پذیرش کشور از سال ۱۴۰۱ سنجش و پذیرش داوطلبان در آزمون کارشناسیارشد فقط از بین دانشآموختگان دوره کارشناسی رشتههای مرتبط امکانپذیر خواهد بود.
بر این اساس لازم است که رشتههای مرتبط برای هر یک از رشتههایی که در آزمون کارشناسیارشد پذیرش دانشجو دارد تعیین شود.
خواهشمند است با در نظر گرفتن ملاحظات زیر موارد خواستهشده را در رشتههای زیرمجموعه آن کارگروه در فایل پیوست تعیین و تا ۲۴ تیرماه ۱۴۰۰ به این دفتر ارسال نمایید.
۱- بهطور منطقی امکان شرکت نمودن دانشآموختگان دوره کارشناسی «همه رشتهها» و حتی «همه رشتههای یک گروه تحصیلی» در آزمون کارشناسیارشد رشتههای یک «زیرگروه تحصیلی» را نخواهد داشت؛ بنابراین درج «همه رشتههای گروه» برای هیچ رشتهای مجاز نیست اما درج «همه گرایشها» مانعی ندارد.
۲- در فهرست رشتههای ارائهشده در فایل پیوست تمام رشتههای دوره کارشناسی (هم پیوسته و ناپیوسته) که تاکنون در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وزارت علوم دانشآموخته داشتهاست فهرست شدهاند (یعنی هم رشتههای فعال و هم رشتههای منسوخ) بنابراین فهرست کامل مدنظر قرار گیرد.
۳- با توجه به اینکه دفترچه آزمون کارشناسیارشد سال ۱۴۰۱ در مرداد ماه ۱۴۰۰ منتشر میشود بنابراین در مورد رشتههایی که این اطلاعات تا تاریخ تعیینشده به دفتر برنامهریزی ارسال نشده باشد، عنوان «فقط رشتههای همان زیرگروه تحصیلی» درج خواهد شد.
۴- در ستون تعیینشده در فایل پیوست درج «کد رشته» یا کد زیرگروه تحصیلی و بدون درج عنوان نوشته کفایت میکند.
۵- با توجه به اینکه دانشآموختگان دوره کارشناسی ناپیوسته دانشگاههای علمی کاربردی و فنیحرفهای نیز مجاز به شرکت در آزمون کارشناسیارشد میباشند بنابراین رشتههای این دو زیرگروه نیز مدنظر قرار گیرد.
۶- فهرست رشتههای زیرمجموعه وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی در این فایل ارائه نشدهاست با اینحال در مواردی که رشته مرتبطی در رشتههای زیرمجموعه آن وزارت وجود دارد میتوانید «عنوان رشته» را در همان ستون درج نمائید.
با توجه به اهمیت بالای موضوع و تحت تأثیر قرار گرفتن سرنوشت دانشجویان و دانشآموختگان از این تصمیم انتظار میرود در موضوع تعیین رشتههای مرتبط دقت لازم مبتنی بر بررسیهای کارشناسی صورت بپذیرد.»
به گزارش دیدهبان علم ایران، این تصمیم عجیب که به صورت ناگهانی اعلام شده و داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد را به فاصله چند روز تا انتشار دفترچه آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۱ غافلگیر کرده حتی اگر مصداق رویه معمول «به مرگ گرفتن و به تب راضی کردن» در ساختار تصمیم سازی و اداری کشور بوده و با لطف مسوولان اجرای آن به سال ۱۴۰۲ یا بعد هم موکول شود، به عقیده کارشناسان به حدی پر ایراد و غیرکارشناسی است که حتی اگر دو، سه سال دیگر هم اجرا شود جز پیچیده کردن کلاف سر در گم آموزش عالی پرمشکل کشور نتیجهای در بر نخواهد داشت.
این که دانشآموختگان دوره کارشناسی محکوم به ادامه تحصیل در رشته کارشناسی خود باشند – که حتی معلوم نیست با علاقه شخصی و آشنایی کم و زیاد خود از آن رشته آن را انتخاب کرده اند یا به ضرب شرایط و محدودیتهای کنکور ناچار به ورود به این رشتهها شدهاند – قطعا معقول نیست و این گروه از علاقمندان به ادامه تحصیل یا باید گزینه نه چندان معقول شرکت مجدد در کنکور کارشناسی و تحصیل مجدد در رشته «مرتبط» با رشته کارشناسی ارشد خود را انتخاب کنند یا به اجبار در رشتهای که علاقه ندارند، ادامه تحصیل بدهند یا راهی دانشگاههای خارج کشور شوند یا شاید به گزینههای دیگری که مد نظر تصمیم گیران این مصوبه در شورای سنجش بوده یا نبوده، تن بدهند.
این مسأله در کنار ابهامات و مشکلات متعدد دیگر مثل نبود رشتههای مرتبط برای برخی رشتههای کارشناسی در مقطع کارشناسی ارشد یا رشتههای کارشناسی ارشد در مقطع کارشناسی علامت سؤال بزرگی را در برابر این مصوبه قرار میدهد.
انتهای پیام