معاون سازمان زمینشناسی از تهیه نقشههای زمینشناسی یکبیستوپنج هزارم در سراسر کشور خبر داد.
به گزارش دیدهبان علم ایران دکتر جلیل قلمقاش، با بیان اینکه در زمان حاضر سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور طرح برداشت و تهیه نقشههای زمینشناسی یکبیستوپنج هزارم را در دستور کار دارد گفت: نقشههای زمینشناسی در این مقیاس، فقط در آمریکا به گونهای منظم و سراسری و در بقیه کشورهای آسیایی، اروپایی، کانادا و استرالیا به شکل محلی و انتخابی و به عبارت بهتر سفارشی، برداشت و تهیه میشوند.
وی با بیان اینکه طرح برداشت و تهیه نقشههای زمینشناسی از سال ۱۳۸۴ بهطور رسمی در کشور آغاز شده، خاطرنشان کرد: تعداد نقشههای یکبیست و پنج هزارم برای پوشش سراسر کشور بیش از یازده هزار برگ است که تهیه تمام آنها در کوتاهمدت حتی میانمدت امکانپذیر نیست و اولویت هم ندارد.
معاون سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور از طرح برداشت و تهیه نقشههای زمینشناسی با مقیاس کاربردی یکبیست و پنج هزارم بهعنوان گامی بزرگ برای زمینشناسیکشور یاد کرد و افزود: با استفاده از تجربه پنجاه ساله سازمان در برداشت و تهیه نقشههای زمینشناسی و توان نیروی تحصیلکرده و جوان کشور در جهت تولید اطلاعات پایه مورد نیاز بخشهای عمرانی و توسعه ای در دست اجرا است.
قلمقاش با بیان اینکه نقشههای زمینشناسی یکبیستوپنجهزارم با توجه به اولویتهای شهری، معدنی و یا مخاطرات طبیعی برنامه ریزی و تهیه میشوند، تصریح کرد: تاکنون بیش از ۲۰۰ برگه از نقشههای زمین شناسی یکبیستوپنجهزارم کشور چاپ شدهاند و هم اکنون حدود ۴۰۰ برگه نیز در دست تهیه هستند.
به گفته وی، سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی با استفاده از توان عملیاتی و علمی مراکز پانزده گانه خود مشغول برداشت و تهیه نقشههای مزبور است.
بر اساس اعلام این سازمان، در سالهای اخیر بخشی از نقشههای مزبور نیز توسط شرکتهای مهندسان مشاور تهیه شده است و تعدادی از آنها در حال برداشت هستند. از سال ۱۳۹۲ تعدادی از دانشگاههای کشور نیز با انعقاد قرارداد در نقاط مختلف کشور در حال برداشت و تهیه نقشههای زمینشناسی یکبیستوپنجهزارم هستند.
سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در پنجاه سال اخیر برداشت و تهیه نقشه زمینشناسی یکدویست و پنجاه هزارم و یکصدهزارم سراسر کشور را تهیه کرده که این نقشهها اطلاعات پایه زمینشناسی را برای اکتشاف مواد معدنی و طرحهای عمرانی و پژوهشی را دربردارند.
وجود نقشههای زمینشناسی یاد شده در کشور بسیار ارزشمند است و این در حالی است که برای مثال کشورهای چین و افغانستان فاقد نقشههای زمینشناسی یکصدهزارم هستند. در ترکیه پوشش سراسری نقشههای یکصدهزارم هنوز وجود ندارد و تاکنون هم طرح سراسری برای تهیه نقشههای زمینشناسی یکبیستوپنج هزارم ارائه نشده است.
انتهای پیام
* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند