دوشنبه، ۳ دی، ۱۴۰۳ | Monday, 23 December , 2024

پیکر زنده‌یاد سیروس برزو، فردا در قطعه نام‌آوران بهشت زهرا به خاک سپرده می‌شود

نسخه قابل پرینت
کد خبر:46895
دوشنبه، ۱۴ مهر، ۱۳۹۹ | 17:55

پیکر زنده‌یاد سیروس برزو، فردا در قطعه نام‌آوران بهشت زهرا به خاک سپرده می‌شود

پیکر زنده‌یاد سیروس برزو، روزنامه‌نگار علمی پیشکسوت و پیشگام ترویج دانش‌کیهان‌نوردی در ایران با انتقال از کرمان، صبح فردا – سه‌شنبه ۱۵ مهرماه – در قطعه نام‌آوران بهشت زهرا به خاک سپرده می‌شود.

به گزارش خبرنگار دیده‌بان علم ایران، سیروس برزو که در پی ابتلا به کرونا در سفری ترویجی به کرمان در بیمارستانی در این شهر بستری شده بود ۱۳ مهرماه همزمان با آغاز هفته جهانی فضا، جان به جان آفرین تسلیم کرد.

وی در سال ۱۳۳۲ در سرخس به دنیا آمد و از همان دوران نوجوانی با راهنمایی یکی از معلمان خود، کلکسیونی از عکس‌ها و یادمان‌های فضایی را جمع آوری کرد و این سرآغاز علاقه مندی‌اش به دانش و فناوری فضایی شد. بعدها پس از فارغ التحصیلی به عنوان دبیر حرفه و فن به استخدام آموزش و پرورش درآمد و همزمان فعالیت‌های روزنامه‌نگاری خود را از سال ۱۳۵۸ با انتشار مقالاتی در ماهنامه دانشمند آغاز کرد.

مقالات و گزارش‌های او در نشریات علمی آن زمان مورد توجه قرار گرفت و در نهایت از تدریس کناره گیری و به دعوت موسسه کیهان به تهران مهاجرت کرد و سپس در اوایل دهه ۶۰، مامور تاسیس مجله کیهان علمی شد و در مسئولیت نخستین سردبیر این نشریه، فعالیت‌های مطبوعاتی‌اش را پی گرفت.

سیروس برزو، در اواخر همان دهه، امتیاز انتشار ماهنامه تخصصی با نام «مرزهای بیکران فضا» را دریافت کرد. این ماهنامه حدود ۳۰ شماره انتشار یافت و نقطه عطفی در تاریخ روزنامه نگاری علمی ایران محسوب می‌شد. گفتگوهای اختصاصی با فضانوردان، انتشار گزارش‌های ویژه از رویدادهای فضایی جهان، برگزاری نمایشگاه‌ها و کلاس‌های آموزش فضایی، بخشی از نوآوری‌های مرزهای بیکران فضا به شمار می‌رفت.

این نشریه به دلیل مشکلات مالی تعطیل شد و پس از آن سیروس برزو به روسیه مهاجرت کرد. برزو در سال‌های سکونت در روسیه به عنوان استاد زبان فارسی در دانشگاه‌های شهرهای مسکو، آستراخان و اوفا به تدریس و تربیت دانشجویان خدمت می‌کرد. او در زمان خدمتش در روسیه برای آشنا کردن دانشجویان و جامعه روسیه با فرهنگ ایرانی و ادب فارسی، ده‌ها رویداد فرهنگی و مسابقات ادبی برگزار کرد.

فضانوردان نامداری همچون گئورگی گرچکو، الکساندر بالندین، ویکتور گارباتکو، سالیجان شریپف، الکساندر الکساندروف، والدیمیر الزوتیکن و غیره به دعوت او به ایران سفر کرده و با یادگاری‌های اهدایی آنها به برزو، نمایشگاه‌ها و همایش‌های فضانوردی متعددی در شهرهای مختلف برگزار کردند. همچنین او در سال ۱۳۸۵ موفق شد به کمک پاول وینوگرادوف، فضانورد نامدار روسی، کارت پستال‌هایی از مینیاتورهای استاد محمود فرشچیان را به همراه کتاب نخستین‌های فضانوردی (نوشته خودش) به ایستگاه فضایی بین المللی ارسال کند.

در سال‌های بعد نیز برزو با همراهی الکساندر کالری، یک جلد کلام الله مجید را به عنوان نخستین قرآن چاپ ایران به فضا ارسال کرد. این آثار، بعدها و پس از بازگشت از فضا، در مراسم مختلفی در ایران رونمایی شد و در معرض دید علاقه مندان قرار گرفت. سیروس برزو در مدت اقامتش در روسیه، ارتباط خود را با جامعه مطبوعاتی ایران حفظ کرد و از او گزارش‌های اختصاصی از پروازهای فضایی و نیز گفت‌وگو با فضانوردان در رسانه‌های ایران منتشر می‌شد.

وی در اوایل دهه ۹۰ برای همیشه به ایران بازگشت تا تجربیاتش را در اختیار گروه‌ها و نهادهای مختلف فضایی برای ترویج دانش و فناوری فضایی در ایران قرار دهد.

برزو در سال ۱۳۹۲ به پاس سال‌ها فعالیت در حوزه روزنامه‌نگاری و ترویج فناوری فضایی در کشور برنده جایزه ترویج علم ایران شد.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

سه سال بعد از درگذشت مروج فقید دانش فضایی؛ آرزوی سیروس برزو برای راه اندازی موزه فضایی در ایران محقق شد

روزنامه‌نگار پیشکسوت حوزه فضا در قطعه نام‌آوران بهشت زهرا به خاک سپرده می‌شود

سیروس برزو، پیشگام ترویج دانش‌کیهان‌نوردی در ایران درگذشت

پاتوق فضایی ها در تهران افتتاح شد

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها