وزیر ارتباطات از پرتاب ماهواره ظفر با ماهواره بر سیمرغ در هفته جاری خبر داد.
به گزارش خبرنگار دیده بان علم ایران، با گذشت ۱۱ سال از پرتاب امید – نخستین ماهواره ساخت ایران – که ۱۵ بهمن ۱۳۸۷ با ماهواره بر سفیر امید راهی مدار شد و طی ماموریت ۸۲ روزه اش ۷۰۰ بار دور زمین چرخید، ماهواره ظفر در سکوی پرتاب پایگاه فضایی امام خمینی سمنان آماده است تا طی چند روز آینده با ماهواره بر سیمرغ به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین پرتاب شود.
در صورت موفقیت این پرتاب و استقرار مناسب ظفر در مدار پیش بینی شده، سازمان فضایی ایران پس از دو شکست پیاپی، پنجمین پرتاب موفق ماهواره های خود را جشن خواهد گرفت.
پس از پرتاب ماهواره تحقیقاتی امید، ماهواره رصد به عنوان دومین ماهواره ایرانی در ۲۵ خرداد سال ۱۳۹۰ به مدار زمین پرتاب شد و حدود سه هفته در ماورای جو گردش کرد.
ماهواره نوید دانشگاه علم و صنعت هم در بامداد روز ۱۴ بهمن سال ۱۳۹۰ در سالگرد پرتاب موفق ماهواره امید که روز ملی فناوری فضایی نامگذاری شده با ماهوارهبر “سفیر نوید” راهی فضا شد و در مداری بیضوی با حضیض ۲۷۰ کیلومتر و اوج ۳۶۰ کیلومتر تزریق شد.
در ۱۳ بهمن ماه ۱۳۹۳ هم ماهواره فجر به عنوان نخستین ماهواره ایرانی با مأموریت انتقال مداری با امکان تغییر مدار با ماهوارهبر سفیر B1 به مدار پرتاب شد و تا ششم اسفند ۱۳۹۳ در فضا بود.
ایران که سال گذشته، دو ماهواره «پیام» و «دوستی» را طی دو پرتاب ناموفق ماهواره بر سیمرغ از دست داد آماده می شود تا طی سه، چهار روز آینده با پرتاب ظفرمندانه ماهواره «ظفر»، شکست تلخ سال گذشته را جبران کند.
ماهواره «ظفر» که به سفارش سازمان فضایی ایران توسط دانشگاه علم و صنعت طراحی و ساخته شده ۱۱۳ کیلوگرم وزن دارد و عمر عملکردی آن در مدار حداقل ۱٫۵ سال است. ماموریت ماهواره ظفر، تصویربرداری به صورت زمان واقعی و ذخیره و ارسال پیام ارتباط صوتی یک طرفه بین دو کاربر است. این ماهواره در ارتفاع ۵۳۰ کیلومتری و در مدار LEO دایروی قرار خواهد گرفت.
دوره گردش ماهواره ظفر ۹۴ دقیقه و شیب مداری آن ۵۶ درجه است. یکی از محموله هایی که ماهواره ظفر برای قرار گرفتن در مدار آن ها را حمل می کند، محموله تحقیقاتی تشعشعات فضایی است.
این محموله وظیفه اندازه گیری میزان دوز یونیزه کننده توسط پرتوهای کیهانی دریافتی از فضا را برعهده دارد. علاوه بر این اثر پرتوها روی تراشه های نیمه هادی از جمله حافظه های sram مبتنی بر ترانزیستورهای اثر میدان ترکیبی را تشخیص می دهد.
محموله ذخیره و ارسال (s&F) محموله دیگری است که ظفر با خود حمل می کند. این محموله امکاناتی مانند پخش همگانی پیام یک کاربر برای تمامی کاربران محلی، برقراری ارتباط صوتی یک طرفه بین دو کاربر، ارسال پیام هر کاربر برای کاربر مقصد به تعداد ۲۵۶ کاربر را مهیا می کند. محموله سوم مربوط به مقوله «تصویربرداری» است که شرایطی را فراهم می کند تا تصویربرداری پانکروماتیک با تفکیک مکانی ۲۵ متر در ماهواره ظفر ۱ و تصویربرداری با تفکیک مکانی ۱۶ متر در ماهواره ظفر ۲ ممکن شود.
ماهواره ظفر با مامویت های متعدد در مدار قرار خواهد گرفت که از کاربردهای آن به بروزرسانی و تهیه نقشه های کاربری اراضی، پایش توسعه شهری، مرز پهنه های کشاورزی، پایش تغییرات در عرصه های طبیعی و جنگلی، پهنه بندی و پایش تغییرات دریاچه های دائمی و فصلی، شناسایی مناطق تخریب شده بعد از بحران در نواحی شهری و به روزرسانی نقشه های ساختاری (شناسایی گسل ها و چین ها) اشاره شده است.
انتهای پیام
* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند