یکشنبه، ۲ دی، ۱۴۰۳ | Sunday, 22 December , 2024

در دانشگاه علم و صنعت محقق شد: بهینه‌سازی فرایند غشای مایع جهت تصفیه پساب

نسخه قابل پرینت
کد خبر:40435
چهارشنبه، ۱۷ مرداد، ۱۳۹۷ | 15:58

در دانشگاه علم و صنعت محقق شد: بهینه‌سازی فرایند غشای مایع جهت تصفیه پساب

محققان دانشگاه علم و صنعت ایران تلاش کردند با بهره‌گیری از فناوری نانو، فرایند غشای مایع را برای تصفیه پساب بهینه‌سازی کنند.

به گزارش دیده بان علم ایران، فرایند غشای مایع یکی از پربازده‌ترین و ارزان‌ترین فرایندها در تصفیه پساب و فاضلاب به شمار می‌رود. بحث مربوط به فاضلاب و پساب صنایع از جمله مهمترین معضلات امروز جوامع صنعتی است که آسیب‌های جبران‌ناپذیری برای محیط‌ زیست دارد. یکی از راه‌های حل این معضلات، تصفیه پساب صنایع پیش از رهاسازی آن‌ها در محیط‌ زیست است. در این‌ بین فناوری غشایی را می‌توان یکی از فناوری‌های پرکاربرد به شمار آورد. طی عملیات غشایی تصفیه پسآب، مواد آلاینده توسط یک غشا از آب جدا می‌شوند.

دکتر تورج محمدی، استاد ممتاز دانشگاه علم و صنعت ایران با اشاره به فناوری غشای مایع، این فناوری را یکی از مقرون‌به‌صرفه‌ترین فناوری‌های غشایی خواند و افزود: در طرح حاضر به‌منظور بهینه‌سازی هرچه بیشتر فناوری غشای مایع، از دو نوع نانوذره آب‌دوست و آب‌گریز استفاده شد و نتایج مربوط به هرکدام مورد مقایسه قرار گرفت.

وی ادامه داد: این فناوری از مزایایی از قبیل سادگی، ارزانی و مصرف انرژی کم برخوردار است، بنابراین این پتانسیل را دارد که جایگزین بسیاری از فناوری‌های رایج شود.

فناوری غشای مایع که به فناوری غشای مایع نگه‌ داشته شده موسوم است به فناوری ای گفته می‌شود که بار اصلی تصفیه پساب بر دوش یک‌ فاز مایع است. این فاز که به آن فاز حامل نیز گفته می‌شود و مواد آلاینده را جذب می‌کند. حضور نانوذرات آب‌گریز در ساختار غشای مایع موجب می‌شود تا مکان‌های فعال جهت جذب آلاینده بر روی سطح غشا افزایش و میزان رسوخ آب به درون فاز غشایی کاهش یابد و این موضوع افزایش بازدهی جداسازی را در پی دارد.

در طرح حاضر از غشاهای مسطح تفلونی با قطر حفرات ۰٫۲۲ میکرون به‌عنوان نگهدارنده فاز مایع استفاده شده است. فاز مایع با مخلوط کردن مقادیر مناسب D2EHPA/M2HPA در روغن کنجد تهیه شده‌است. سپس چهار نوع نانوذره با خاصیت آب‌دوستی و آب‌گریزی سنتز شده و مشخصه یابی شده‌اند. در ادامه اثر هر یک از نانوذرات در بازدهی غشا در جداسازی دو گونه آلاینده رودامین بی و متیلن بلو مورد ارزیابی قرار گرفته‌است. همچنین اثر پارامترهای عملیاتی نظیر غلظت خوراک، pH خوراک و غلظت حلال نیز بررسی شده است.

محمدی در رابطه با نتایج به‌دست‌آمده در این طرح گفت: نتایج آزمون‌ها بیانگر آن است که حضور نانوذرات متخلخل ZIF-8 با خاصیت آب‌گریزی در غشای فاز مایع موجب حذف آلاینده‌های رنگی رودامین بی و متیلن بلو به میزان ۹۰٫۶ و ۷۹٫۴ درصد شده است.

این تحقیقات حاصل تلاش‌های دکتر تورج محمدی استاد دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه علم و صنعت ایران و مژگان عیسی نژاد و حمیدرضا مهدوی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد این دانشگاه و مهران ارزانی، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

صرفه‌جویی ۲۵ میلیون دلاری با تولید نانوداروی ضدسرطان

افتتاح خط تولید کاملا بومی «لوله خلأ خون‌گیری» در کشور

ساخت دستگاه اندازه‌گیری زاویه تماس و کشش بین سطحی در کشور

سرکار: کاهش بودجه و تشدید تحریم ها از موانع تحقق صادرات یک میلیاردی محصولات نانو است

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها