شنبه، ۱ دی، ۱۴۰۳ | Saturday, 21 December , 2024

در دانشگاه تربیت مدرس طراحی شد: روش جدید اندازه‌گیری مقادیر ناچیز دارو در نمونه‌های بیولوژیک

نسخه قابل پرینت
کد خبر:39484
چهارشنبه، ۱۳ تیر، ۱۳۹۷ | 12:08

در دانشگاه تربیت مدرس طراحی شد: روش جدید اندازه‌گیری مقادیر ناچیز دارو در نمونه‌های بیولوژیک

پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس با استفاده از نوعی نانوجاذب، روشی طراحی کرده‌اند که امکان اندازه‌گیری مقادیر بسیار کم دارو را در نمونه‌های بیولوژیکی با صحت و دقت بالا فراهم می‌کند.

به گزارش دیده بان علم ایران، این روش می‌تواند در صورت تکمیل مراحل تحقیقاتی و دریافت تأییدیه‌های لازم، در آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی استفاده شود.

در دنیای امروز با گسترش علم پزشکی و افزایش استفاده از داروهای مختلف، ارائه‌ یک روش آنالیزی دقیق برای اندازه‌گیری مقادیر بسیار کم دارو در نمونه‌های بیولوژیکی ضروری است. یکی از متدهای پرکاربرد در این زمینه، استفاده از روش استخراج به کمک یک فاز جامد است که نسبت به سایر روش‌های سنتی، مقرون به‌صرفه و سریع‌تر صورت می‌گیرد. از این رو در تحقیق حاضر سعی شده با کاربرد نوعی نانوجاذب، روشی با دقت و صحت بالا و مبتنی بر استخراج فاز جامد، به منظور اندازه‌گیری و تعیین مقادیر بسیار کم داروهای یونی (در حدµg L-1) توسعه داده شود.

به گفته‌ی دکتر یدالله یمینی، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس در طی این تحقیقات، روش استخراج فاز جامد درون لوله‌ای پرشده با نانوجاذب به همراه اعمال ولتاژ، جهت آنالیز داروهای اسیدی در نمونه‌های بیولوژیکی مانند نمونه‌های ادرار و پلاسما استفاده شده‌است.

وی در ادامه توضیح داد: این روش امکان اتصال میکرو استخراج فاز جامد کنترل شده با پتانسیل و بر جریان (on-line) به دستگاه کروماتوگرافی مایع را امکان پذیر می‌کند. شایان ذکر است که پس از اتمام مراحل طراحی روش و بهینه سازی‌ها، کارایی آن برای اندازه‌گیری داروهای مفنامیک اسید و دیکلوفناک در نمونه‌های حقیقی پلاسما و ادرار بررسی شده‌است. نتایج به‌دست آمده نشان داده که روش پیشنهادی می‌تواند با دقت و صحت بسیار خوبی، داروهای یونی را در نمونه‌های بیولوژیکی اندازه‌گیری کند.

به گفته‌ یمینی، نوآوری این طرح در به‌کار بردن لوله‌ای پر شده از نانوجاذب در کنار اعمال ولتاژ است. استفاده از لوله‌های پر شده با جاذب، میزان جاذب در دسترس برای استخراج گونه‌ها را افزایش داده و کارایی استخراج را بیشتر می‌کند.

این محقق در ادامه عنوان کرد: همچنین به‌دلیل بر جریان بودن روش، دقت عمل آنالیز گونه‌ها افزایش می‌یابد. از طرفی به‌ دلیل اینکه دخالت دست در مرحله‌ استخراج و آنالیز نهایی کم شده است، در نتیجه صحت نتایج افزایش یافته است.

نانوجاذب استفاده شده، نانو ذرات پلی پیرول است. این نانوذرات به دلیل مساحت سطح بالایی که دارند، باعث افزایش کارایی استخراج داروها می‌شوند. در واقع به کمک آن‌ها امکان استخراج داروها در کمترین زمان ممکن فراهم می‌شود که باعث کاهش چشمگیر زمان فرایند کلی خواهد شد.

این تحقیقات حاصل تلاش‌های حمید آسیابی، دانش‌آموخته‌ مقطع دکتری دانشگاه تربیت مدرس ، دکتر یدالله یمینی و دکتر مریم شمسایی اعضای هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

ساخت سامانه‌ خورشیدی هوای گرم برای جلوگیری از سرمازدگی درختان

تشخیص زودهنگام سرطان پستان با بیوسنسور الکتروشیمیایی محققان ایرانی

شناسایی محل آلودگی در شبکه آبرسانی شهری با استفاده از سنسورهای متحرک

گزارش مشاهده تصادفی عارضه بسیار نادر «جنین سنگی» در زن ۵۲ ساله ایرانی

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها