چندی پیش مطلبی در تارنمای فرهنگستان علوم پزشکی با عنوان دیدگاههای علمي فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران در خصوص محصولات تراریخته منتشر شد که در آن با ادعای ابهام در سلامت محصولات تراریخته پيشنهاد شده تا اطمينان يافتن از سلامت كامل مصرف اينگونه محصولات از كشت و واردات فرآوردههاي تراريخته به كشور جلوگيري به عمل آيد.
شقایق فکوری، کارشناس ارشد مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران در یادداشتی که برای انتشار در اختیار دیده بان علم ایران گذاشته نقدهایی را بر این مطلب که به طور غیررسمی و بدون امضای اعضای فرهنگستان با عنوان «دیدگاه علمی فرهنگستان علوم پزشکی در پایان نشست تخصصی و کارشناسی اعضای فرهنگستان علوم پزشکی» منتشر شده وارد کرده و با این ادعا که «در جلسات فرهنگستان علوم پزشکی در خصوص محصولات تراریخته، اکثریت اعضای فرهنگستان و همچنین مدعوان حاضر، قاطعانه از سلامت محصولات تراریخته دفاع کرده اند» از فرهنگستان درخواست کرده «چنانچه مصوبه ای با مفاد منتشر شده در فرهنگستان موجود است، همراه با لیست اسامی حاضرین در جلسه درجهت تنویر افکار عمومی منتشر شود.»
در این یادداشت آمده است: «با توجه به رشد روز افزون جمعیت جهان، تغییرات اقلیمی و روند جهانی خشکسالی میتوان پیش بینی کرد که مهمترین چالش بشر در پنجاه سال آینده تامین امنیت غذایی است. بنا بر تعریف گزارش نهایی نشست جهانی غذا در سال ۱۹۹۶، امنیت غذایی “زمانی وجود دارد که همه مردم در هر زمان دسترسی فیزیکی و اقتصادی به غذای کافی، ایمن و مغذی داشته باشند”.
با این تعریف، امنیت غذایی در ایران را میتوان به طور قابل ملاحظه ای متکی به واردات دانست. سالانه ۱۲ میلیارد دلار محصولات غذایی به کشور وارد میشود و ۵۵ درﺻﺪ ﺳﺒﺪ غذایی یا کالری ﻣﺮدم را ﮐﺎﻻی وارداﺗﯽ تشکیل می دهد.
نزدیک به دو دهه از واردات انبوه محصولات تراریخته به کشور می گذرد. اما امروز، با همت دانشمندان، بهره برداری از فواید فناوری زیستی در راستای افزایش تولید با تکیه بر منابع داخلی، در نهایت ممکن شده است. اگرچه آنها مجبور شدند “ادیسه”وار مسیر بیست ساله پر فراز و فرود همراه با کشمکشهای بیهوده و موانع غیرکارشناسی برای رسیدن به مقصد را طی کنند.
متاسفانه شاهد هستیم که هر قدر بیشتر به مسیر توسعه نزدیک می شویم، خصومت ورزی با فناوری از سوی عده ای، چهره عریانتری به خود میگیرد.
اخیرا، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، دکتر سید علیرضا مرندی، اقدام به انتشار بیانیه ای کرده که شامل دغدغه های ایشان برای تامین سلامت و امنیت غذایی مردم است و در نهایت پیشنهاد توقف تولید و واردات محصولات تراریخته را داده است. ایشان دلیل پیشنهادش را “ابهام” در محصولات تراریخته به استناد تصمیمات سختگرایانه اروپاییها و توطئه محتمل ابرشرکت ها برای امنیت غذایی ما دانسته است.»
در بخش دیگری از این یادداشت آمده است: « برای افکار روشن و تیزبین سوال پیش می آید که چگونه میتوان به استناد توطئه ابرشرکتها و سختگیری اروپاییها، دچار “ابهام” در تولید انبوه مواد غذایی ممکلت شد.
جهت رفع ابهام ایشان در خصوص ضرورت گام نهادن در تولید محصولات تراریخته، میتوان از دو جنبه تامین کمی و کیفی نیازهای غذایی کشور و جهان به موضوع پرداخت.
کارتلها و ابرشرکت های بین المللی تنها با معیار سود و فروش هر چه بیشتر فعالیت میکنند. لذا گام در مسیر دستکاری فرضا مخرب محصولات نمیگذارند. چه اینکه نهادهای بهداشتی و نظارتی خریداران بر کیفیت محصولات وارداتی نظارت میکنند و به صلاح فروش بلند مدت آنها نیست که بازار خود را از دست بدهند. نظارت دول اروپایی در مصادیق تولید، تعبیر مثبت همان سخت گیریهایی است که کمیسیون اروپا اعمال میکند در حالی که بر برتری روش تولید تراریخته تردیدی ندارند. هم اکنون این نظارت را در قالب نهادهای موجود بهداشتی و پژوهشی کشور سراغ داریم.
در بیانیه منسوب به فرهنگستان علوم پزشکی، بدون طرح مساله و طی فرایند متعارف در شورای علمی فرهنگستان، شبهات غیرعلمی یک جریان خاص بدون عنوان رسمی و امضای اعضا به اسم بیانیه به رسانه ها ارسال شده است. بدیهی است که بیانیه منتشر شده، از آنجا که داری رای اکثریت اعضای فرهنگستان علوم نیست، فاقد وجاهت قانونی است.
همانطور که در متن این بیانیه اشاره شده است، فرهنگستان علوم پزشکی جلساتی در خصوص محصولات تراریخته برگزار کرده است. در این جلسات، اکثریت اعضای فرهنگستان و همچنین مدعوان حاضر، قاطعانه از سلامت محصولات تراریخته دفاع کرده اند. لذا تقاضا میشود، چنانچه مصوبه ای با مفاد منتشر شده در فرهنگستان موجود است، همراه با لیست اسامی حاضرین در جلسه درجهت تنویر افکار عمومی منتشر شود.»
انتهای پیام
* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند