سه شنبه، ۲۵ دی، ۱۴۰۳ | Tuesday, 14 January , 2025

محققان ایرانی امکانپذیر کردند: استعدادیابی ژنتیکی ورزشی با استفاده از بزاق دهان

نسخه قابل پرینت
کد خبر:34254
یکشنبه، ۲۴ دی، ۱۳۹۶ | 09:42

محققان ایرانی امکانپذیر کردند: استعدادیابی ژنتیکی ورزشی با استفاده از بزاق دهان

محققان دانشگاه تربیت مدرس از فراهم آوردن امکان استعدادیابی ژنتیکی ورزشی از روی بزاق دهان به شیوه آزمایشگاهی برای اولین بار در ایران خبر داده اند.

به گزارش دیده بان علم ایران دکتر رضا قراخانلو ، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس که از مجریان این طرح تحقیقاتی است گفت: پس از ۳ سال کار مداوم و با همکاری تیم تحقیقاتی متشکل از متخصصین ژنتیک و فیزیولوژی ورزش موفق شدیم با بهره‌گیری از روش‌های آزمایشگاهی به شکل مناسب و استاندارد با استفاده از بزاق دهان افراد، به بررسی ۴۳ ژن مرتبط با توانایی‌های بدنی و فعالیت های ورزشی بپردازیم.

عضو هیأت علمی گروه تربیت بدنی دانشگاه درباره طرح استعدادیابی ژنتیکی ورزش با استفاده از بزاق دهان و ارزیابی ژن ها اظهار داشت: مساله ژنتیک و ورزش موضوع خیلی جدی است که سال‌هاست در زمینه استفاده از علم ژنتیک در حوزه ورزش کارهای علمی زیادی صورت گرفته است. بطوری که ۵۰درصد از توانایی‌های افراد در حوزه ورزش به زمینه‌های ژنتیک برمی‌گردد که این میزان را از ۲۰ تا ۸۰درصد تخمین زده اند.

دکتر قراخانلو افزود: در ایران نیز برای اولین بار در موسسه ژن ورز که به پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس و مرکز نوآوری و فناوری ورزشی پژوهشگاه علوم ورزشی مربوط است پس از ۳ سال کار بی وقفه موفق شدیم با بهره‌گیری از روش‌های آزمایشگاهی به شکل مناسب و استاندارد و با استفاده از بزاق دهان افراد به بررسی ۴۳ ژن مرتبط با توانایی‌های بدنی و فعالیت های ورزشی بپردازیم.

وی در خصوص مزایای این تکنیک خاطر نشان کرد : این تکنیک به ما اجازه می‌دهد تا در سنین نونهالی و نوجوانی به افراد توصیه کنیم در چه رشته‌های ورزشی می‌توانند موفق باشند و در کدام رشته‌ها شانس موفقیت آنها کمتر است. این امر سبب می شود تا وقت و منابع مالی بسیاری صرفه‌جویی شود و از نظر روحی هم افراد نونهال و نوجوان کمتر دچار شکست شوند.

به گفته این محقق دانشگاه تربیت مدرس، متاسفانه طی سال‌های گذشته افراد زیادی بوده اند که برای موفقیت در یک رشته ورزشی وقت و هزینه‌های زیادی صرف کرده اند و در پایان تلاش آنها چشمگیر نبوده است. برعکس افرادی که متناسب با استعداد خود وارد یک رشته ورزشی شدند به سرعت توانستند پله‌های ترقی را طی‌ کنند. استعدادیابی ژنتیکی ورزش یکی از مسیرهای علمی برای رسیدن به چنین هدف بزرگی است.

دکتر قراخانلو با بیان این که تمرینات زمانی موثر خواهد بود که براساس خصوصیات ژنتیکی افراد و به طور ویژه طراحی شده باشد، افزود: ما توانستیم این روش را با کمک تیم تحقیقاتی متشکل از خود من و فلاح متخصص فیزیولوژی ورزش و رحیمی و اکبری متخصص ژنتیک دانشگاه تربیت مدرس در ایران پیاده کنیم. در حال حاضر تلاشمان بر این است تا امکان ارایه خدمات را برای تمام افراد جامعه و بویژه در سطوح ورزش قهرمانی فراهم کنیم.

رییس پژوهشگاه علوم ورزشی در پاسخ به این پرسش که این طرح چه زمانی اجرایی خواهد شد، گفت: هم‌اکنون کار به مرحله عملیاتی و خدماتی رسیده و در سایت ژن ورز به طور رسمی به مردم اعلام شده که با مراجعه به این سایت درخواست خود را به صورت رسمی عنوان کنند و نمونه بزاق را بفرستند تا از نتایج تفسیر ژنتیک خود برخوردار شوند. البته بخشی از این خدمات دادن مشاوره ورزشی به افراد متقاضی است. یعنی افراد پس از این که از خصوصیات ژنتیکی خود اطلاع پیدا کردند، به آنها توصیه‌های اجرایی هم داده می‌شود. حتی در زمینه‌های بدنسازی، تمرینات و تغذیه ورزشی نیز مشاوره‌های لازم ارائه خواهد شد.

وی اضافه کرد: به فدراسیون‌ها و بسیاری از کسانی که دارای مدارس فوتبال، بسکتبال، والیبال و … هستند و همچنین طی تماسی که با باشگاهها داشتیم به آنها اعلام کردیم که آماده ارائه چنین خدماتی هستیم. سعی داریم با وزارت ورزش نیز در این خصوص ارتباطات رسمی بیشتری برقرار کنیم. البته برای اجرایی شدن چنین طرحی تاکنون نزدیک به صدمیلیون تومان هزینه شده است. هزینه افراد مراجعه کننده نیز برای انجام هر نمونه ۵۰۰هزار تومان است که اگر به صورت گروهی ثبت‌نام صورت بگیرد هزینه‌ها تا یک سوم و حتی تا ۵۰درصد کاهش پیدا خواهد کرد.

دکتر قراخانلو در پایان تاکید کرد: این طرح فرآیند استعدادیابی در کشور را یک گام به کشورهای پیشرفته نزدیک کرده و از اتلاف سرمایه های مالی و انسانی جلوگیری خواهد کرد. این کار با دقت بالا و هزینه بسیار کم در کشور در حال اجراست و عملا به مرحله تجاری سازی رسیده و به عنوان یک خدمت علمی به مردم عرضه می شود.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

ساخت سامانه‌ خورشیدی هوای گرم برای جلوگیری از سرمازدگی درختان

تشخیص زودهنگام سرطان پستان با بیوسنسور الکتروشیمیایی محققان ایرانی

شناسایی محل آلودگی در شبکه آبرسانی شهری با استفاده از سنسورهای متحرک

گزارش مشاهده تصادفی عارضه بسیار نادر «جنین سنگی» در زن ۵۲ ساله ایرانی

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها