شنبه، ۱ دی، ۱۴۰۳ | Saturday, 21 December , 2024

فارسی، زبان شش صدم درصد از علم جهان

نسخه قابل پرینت
کد خبر:3024
یکشنبه، ۲۰ تیر، ۱۳۹۵ | 09:10

فارسی، زبان شش صدم درصد از علم جهان

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: براساس اطلاعات استخراج شده از پایگاه استنادی اسکوپوس، زبان فارسی به عنوان زبان علمی دنیا در سال ۲۰۱۵ نسبت به سال ۲۰۱۴ دو رتبه ارتقا یافت و به جایگاه ۱۵جهان رسید.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، دکتر محمدجواد دهقانی اظهار داشت: هر چند زبان مقالات بخش اعظم مجلاتی که در پایگاه های استنادی اسکوپوس و آی.اس.آی نمایه سازی می شوند انگلیسی است، اما مجلات سایر زبان ها نیز در این پایگاه ها ثبت می‌شوند.

وی ادامه داد: بر اساس همین قاعده نیازی نیست که متن مقاله به زبان انگلیسی منتشر شود بلکه مجلات سایر زبان‌ها، برای هر مقاله علاوه بر زبان اصلی باید اطلاعات عنوان مقاله، چکیده، منابع و نویسندگان به زبان انگیسی نیز ارائه دهند.

دهقانی با یادآوری اینکه پایگاه های استنادی، زبان متن مقاله را مشخص می‌کنند، گفت: برای استفاده از متن مقالات هر زبان تسلط به آن لازم است و درمورد مجلات دو زبانه، مقالات هر زبان در طبقه مخصوص خود قرار می گیرند به این ترتیب پایگاه های استنادی با دقت زبان هر مقاله در هر مجله را ثبت می کنند.

وی گفت: براساس اطلاعات پایگاه استنادی اسکوپوس، در سال ۲۰۱۵ حدود ۹۲ درصد علم دنیا به زبان انگلیسی منتشر شده است، بعد از زبان انگلیسی زبان چینی قرار دارد که حدود ۴ درصد از سهم دنیای نشر را به خود اختصاص داده است.

سرپرست پایگاه استنادی جهان اسلام خاطرنشان کرد: زبان های اسپانیایی، آلمانی و فرانسه هر کدام یک درصد از نشر علم دنیا را به خود اختصاص داده اند، زبان ژاپنی حدود نیم درصد و زبانهای پرتغالی و روسی هر کدام حدود چهار دهم درصد از نشر علم دنیا را در اختیار دارند.

به گفته وی، در مرتبه بعد، زبان ایتالیایی قرار دارد که حدود ۲دهم درصد از نشر علم دنیا را از آن خود کرده است و زبان های ترکی، لهستانی، کره ای، چکی و دانمارکی هر کدام حدود یک دهم درصد از علم دنیا را به خود اختصاص داده اند و حدود ۶ صدم درصد از علم دنیا به زبان فارسی منتشر می شود.

دهقانی با بیان اینکه در سال ۲۰۰۹ رتبه زبان فارسی به عنوان زبان نشر علم در سطح بین المللی ۳۰ بود، افزود: این رتبه در سال ۲۰۱۰ به ۲۸ رسید، سپس در سال ۲۰۱۱ دوباره ارتقا یافته و به ۲۴ رسید و درحالیکه در سال ۲۰۱۲ رتبه زبان فارسی ۲۲ بود در سال های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ این رتبه به ۱۷ و در سال ۲۰۱۵ به ۱۵ ارتقا یافت.

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) تصریح کرد: سهم زبان فارسی از تولید علم دنیا طی سالهای اخیر به طور مرتب افزایش یافته است به این ترتیب که در خلال سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ سهم زبان فارسی از کل تولید علم دنیا حدود یک صدم درصد بود، این سهم در فاصله سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ به ترتیب به دو صدم درصد، سه صدم درصد و چهار صدم درصد رسید.

وی افزود: در سال ۲۰۱۳ مجددا سهم زبان فارسی در تولید علم دنیا افزایش یافته و به ۶ صدم درصد رسید و در سال ۲۰۱۵ نیز همین رقم حفظ شد.

دهقانی درباره رتبه زبان فارسی در تولید علم دنیا در سال جاری میلادی نیز توضیح داد: با توجه به اینکه اطلاعات سال ۲۰۱۶ کامل نشده است بنابراین نمی تواند مورد استناد قرار گیرد با این حال سهم زبان فارسی در حال حاضر هفت صدم درصد است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی: ایران می‌تواند بهترین شریک فناوری چین در منطقه باشد

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی تاکید کرد: توسعه همکاری‌های فناورانه بر بستر جاده ابریشم

موزه ملی علوم ایران، برنده مسابقات جهانی طراحی و ساخت آثار علمی ۲۰۱۸ شد

همکاری دانشگاه شریف با چین در حوزه کوانتوم و فتونیک

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها