پنج شنبه، ۱۳ دی، ۱۴۰۳ | Thursday, 2 January , 2025

ساخت نخستین «اتاقک ابر» تحقیقات فیزیک ذرات در ایران

نسخه قابل پرینت
کد خبر:18857
شنبه، ۲۳ اردیبهشت، ۱۳۹۶ | 12:09

ساخت نخستین «اتاقک ابر» تحقیقات فیزیک ذرات در ایران

پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف برای نخستین بار در کشور موفق به ساخت آشکارسازی با عنوان “اتاقک ابر” شدند.
به گزارش دیده‌بان علم ایران دکتر محمود بهمن آبادی، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف با همکاری مهندس مصطفی حیدری زاد و احمد صادقی در آزمایشگاه پرتوهای کیهانی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف، موفق به ساخت آشکارسازی با نام اتاقک ابر(Cloud Chamber) شده اند. این اتاقک ضمن به نمایش گذاشتن عبور ذرات باردار، می تواند برای اندازه گیری بعضی از پارامترهای این ذرات استفاده شود.
 فیزیک ذرات یکی از مباحث بنیادی در فیزیک است که به مشخصه های مختلف ذرات از جمله بار، جرم، اسپین، بر همکنش آنها با محیط و غیره می پردازد. برای بررسی این مشخصه ها احتیاج به ابزارهایی است که بتواند این خصوصیات را اندازه گیری کند. این ابزارها انواع مختلفی دارند که در بعضی از آنها عبور ذره از آنها با چشم قابل مشاهده است، و در بعضی دیگر قابل رؤیت نیست.
اخیراً در آزمایشگاه پرتوهای کیهانی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف یک آشکارساز با نام “اتاقک ابر” ساخته شده که عبور ذرات از آن قابل مشاهده است.
آشکارساز اتاقک ابر می تواند برای مواردی چون تعیین میانگین تعداد ذرات باردار زمینه، نمایش عبور ذرات باردار از جمله ذرات آلفا، بتا، میون و غیره، و تابش های گسیل شده از چشمه های رادیواکتیو Cs-137 و Na-22 و غیره و همچنین برای تفکیک ذرات باردار مثبت و منفی با استفاده از میدان مغناطیسی، مورد استفاده قرار گیرد.
انتهای پیام

مطالب مرتبط

استاد دانشگاه صنعتی شریف، سردبیر نشریه معتبر بین المللی IEEE شد

موفقیت دانشجویان ایرانی در کسب رتبه سیزدهم دنیا در معتبرترین رقابت برنامه‌نویسی دانشجویی

نخستین «موتور شش سیلندر بنزینی»ایرانی رونمایی شد

کشاورزی هوشمندانه با پهپاد گرده‌افشان ایرانی

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها