شنبه، ۸ دی، ۱۴۰۳ | Saturday, 28 December , 2024

کاهش هزینه جداسازی گازها با دستاورد محققان «امیرکبیر»

نسخه قابل پرینت
کد خبر:1797
شنبه، ۲۹ خرداد، ۱۳۹۵ | 09:31

کاهش هزینه جداسازی گازها با دستاورد محققان «امیرکبیر»

محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر در تحقیقات آزمایشگاهی خود به یک غشای نانوکامپوزیتی دست یافتند که با آن می‌توان مخلوط گازها را جداسازی کرد.

به گزارش دیده‌بان علم ایران فرایند جداسازی گازی به روش‌هایی گفته می‌شود که به‌وسیله‌ آن‌ها مخلوط چند گاز از هم جدا می‌شوند که محصول نهایی این فرایند می‌تواند چند گاز یا یک گاز با خلوص بالا باشد.

روش‌های متفاوتی به‌منظور اعمال فرایند جداسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از روش‌های پرکاربرد، استفاده از غشاهای مصنوعی است. این غشاها معمولاً از پلیمر و سرامیک‌ها ساخته می‌شوند. بهینه کردن عملکرد غشاها جهت بهبود فرایند جداسازی گاز یکی از اولویت‌های تحقیقاتی در این حوزه از علم به شمار می‌رود.

احمدرضا رئیسی، مجری طرح، هدف اصلی این پژوهش را ساخت غشای پلیمری جهت جداسازی گازهای دی‌اکسید کربن-نیتروژن و اکسیژن – نیتروژن عنوان کرد.

وی افزود: استفاده از غشای نانوکامپوزیتی ساخته شده در این طرح جهت جداسازی گاز، موجب افزایش بازدهی فرایند و همچنین کاهش هزینه فرایند جداسازی گاز خواهد شد.

رئیسی اظهار کرد: غشای ساخته‌شده در این طرح متشکل از پلی اترسلفون/پلی(اتر-بلوک-آمید) بوده است که ذرات زئولیت در مقیاس میکرو و نانو به ماتریس پلیمری افزوده شده است؛ افزوده شدن نانوذرات زئولیت بهبود عملکرد جداسازی گازی غشاء نسبت به حضور میکروذرات را در پی داشته است.

به گفته وی، در این غشاء، پلی اترسولفون نقش لایه‌ نگه‌دارنده و پلی(اتر-بلوک-آمید) به‌عنوان لایه‌ گزینش گر عمل می‌کند.

رئیسی در رابطه با مراحل ساخت این غشا گفت: در مرحله‌ اول مواد پلیمری و نانوذرات زئولیت هر یک به‌صورت جداگانه سنتز شدند؛ بدین‌صورت که نانوذرات زئولیت NaX از مواد با ترکیب هیدروکسید سدیم،/آلومینات سدیم/سیلیکا/ آب سنتز شد. همچنین لایه‌ نگه‌دارنده‌ پلی اترسولفون با استفاده از روش تغییر فاز و به‌وسیله‌ غوطه‌وری و لایه‌ گزینش گر پلی اتر بلوک آمید یک بار به‌صورت خالص و یک‌ بار حاوی نانوذرات زئولیت با روش تبخیر حلال سنتز شد.

وی گفت: در ادامه غشا ساخته‌شده و عملکرد آن در جداسازی گازها مورد ارزیابی قرار گرفت.

رئیسی عنوان کرد: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، عملکرد گزینشگری غشا حاوی نانوذرات زئولیت جهت جداسازی گاز دی‌اکسید کربن/نیتروژن از ۰۳/۴۲ به ۹۸ درصد و جداسازی اکسیژن/ نیتروژن از ۳/۰۳ به ۷/۷۶ بهبود یافته است.

این تحقیقات حاصل تلاش‌های دکتر احمدرضا رئیسی و دکتر عبدالرضا اروجعلیان- اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر- و کیومرث زرشناس- دانش‌آموخته‌ی مقطع کارشناسی این دانشگاه است. نتایج این کار در مجله‌Journal of Membrane Science (جلد ۵۱۰، سال ۲۰۱۶، صفحات ۲۷۰ تا ۲۸۳) به چاپ رسیده است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

بهینه‌سازی فرایند انجماد تخمک به کمک میدان مغناطیسی و نانوذرات

رهیافت جدید محقق ایرانی دانشگاه میشیگان برای درمان «ام اس» و «پارکینسون» با کمک «نانوذرات»

موفقیت محقق ایرانی در تولید بانداژ ضدعفونت با عصاره حنا و نانوالیاف

موفقیت محققان دانشگاه شریف در ساخت صفحات لمسی الکترونیکی شفاف و منعطف بر پایه نانوژنراتور

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها