چهارشنبه، ۱۹ دی، ۱۴۰۳ | Wednesday, 8 January , 2025

نوآوری محققان ایرانی در تصویربرداری پزشکی: ابداع افزاره‌‌ای بی‌نیاز از باتری برای کاهش صدمه به بدن

نسخه قابل پرینت
کد خبر:13979
دوشنبه، ۲۰ دی، ۱۳۹۵ | 11:05

نوآوری محققان ایرانی در تصویربرداری پزشکی: ابداع افزاره‌‌ای بی‌نیاز از باتری برای کاهش صدمه به بدن

پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس با همکاری دانشگاه تهران افزاره‌ مولد امواج تراهرتز طراحی کردند که می‌تواند بدون نیاز به منبع ولتاژ خارجی، از آن در تصویربرداری داخلی استفاده کرد.

به گزارش دیده‌بان علم ایران کاربردهای منحصربه فرد امواج تراهرتز، در تصویربرداری پزشکی بویژه از اعضای داخل بدن است. ضرورت بی خطر بودن چنین ابزاری برای بیمار، لزوم طراحی و ساخت افزاره‌های مولد امواج تراهرتز را ایجاد کرده است.

بر این اساس پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس تحقیقاتی را با هدف یافتن روشی نوین برای منابع تراهرتز بدون نیاز به ولتاژ خارجی (باتری) اجرایی کردند.

دکتر محمد کاظم مروج فرشی از محققان این طرح گفت: در این طرح وسیله‌ جدیدی ارائه کردیم که مستقیما امواج فروسرخ (مادون قرمز) را به امواج تراهرتز تبدیل می‌کند و از پیچیدگی‌های مربوط به تأمین منبع الکتریکی برای راه اندازی افزاره به خصوص در کاربردهای پزشکی می‌کاهد.

به گفته وی حذف منبع ولتاژ خارجی، پنجره‌ای را به سوی کاربردهای نوینی نظیر تصویربرداری ایندوسکوپی در گستره‌ تراهرتز می‌گشاید.

مروج فرشی نوآوری افزاره طراحی شده را در استفاده از میدان درونی پیوند ناشی از اتصال شاتکی برای تولید جریان تراهرتز، به جای مولد ولتاژ خارجی DC دانست و خاطر نشان کرد: این افزاره‌ی مولد تراهرتز، مبتنی بر نانو ساختارهای فلزی قرار گرفته بر روی زیر لایه‌ نیم‌رسانای نوری طراحی شده است.

مروج فرشی یادآور شد: میسر ساختن تصویربرداری پزشکی در درون بدن، بدون نگرانی از احتمال صدمه زدن به بیمار از طریق شوک الکتریکی و حتی محیط‌هایی که مملو از مواد مشتعل شونده هستند، بارزترین دستاورد این کار تحقیقاتی است.

وی به کاربردهای نتایج به دست آمده از تحقیقات اشاره کرد و گفت: این نتایج می‌تواند در حوزه‌های مختلف کاربردی نظیر تصویربرداری پزشکی، سنجش‌های شیمیایی و زیستی، مخابرات فرا پهن باند و نسل پنجم مخابرات بیسیم (۵G)، سامانه‌های هوشمند حمل و نقل (ITS) و آزمون‌های غیر مخرب کاربرد داشته باشد.

این تحقیقات حاصل تلاش‌های دکتر محمد جواد محمدزمانی دانش‌آموخته‌ مقطع دکتری از دانشگاه تربیت مدرس، دکتر محمد نشاط عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و دکتر محمدکاظم مروج فرشی عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس است و نتایج آن در مجله‌ Optics Letters منتشر شد.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

ساخت سامانه‌ خورشیدی هوای گرم برای جلوگیری از سرمازدگی درختان

تشخیص زودهنگام سرطان پستان با بیوسنسور الکتروشیمیایی محققان ایرانی

شناسایی محل آلودگی در شبکه آبرسانی شهری با استفاده از سنسورهای متحرک

گزارش مشاهده تصادفی عارضه بسیار نادر «جنین سنگی» در زن ۵۲ ساله ایرانی

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها