یکشنبه، ۲ دی، ۱۴۰۳ | Sunday, 22 December , 2024

ثبت هرباریوم دیجیتال ایرانی در نمایه بین‌المللی هرباریوم‌ها

نسخه قابل پرینت
کد خبر:13530
شنبه، ۱۱ دی، ۱۳۹۵ | 14:45

ثبت هرباریوم دیجیتال ایرانی در نمایه بین‌المللی هرباریوم‌ها

نخستین سامانه هرباریوم دیجیتال ایران که سال ۱۳۹۳ در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی راه‌اندازی شده در ایندکس بین‌المللی هرباریوم‌های جهان به ثبت رسید.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، این هرباریوم قابلیت نگهداری بیش از ۱۴ هزار نمونه گیاهی را داراست که اکنون بالغ بر چهار هزار نمونه گیاهی را درخود جای داده است. همچنین این مجموعه توانایی ارایه خدمات مختلف از جمله شناسایی گیاهان، ارایه کد هرباریومی، انجام پروژه‌های دانشجویی نظیر تاکسونومی، فلورستیک، اتنوبوتانی، کموتاکسونومی و …را نیز داراست.

هرباریوم محلی است که در آن نمونه‌های خشک شده گیاهان به شیوه‌های علمی خاص نگهداری می‌شود. اهمیت هرباریوم‌ها به نسبت تعداد نمونه‌های موجود در آنها و وسعت مناطقی است که نمونه‌های گیاهی آن را در بردارد.

پژوهشکده گیاهان دارویی با هدف جمع آوری، شناسایی و ایجاد بانک داده‌ها اقدام به راه‌اندازی هرباریوم گیاهان دارویی کرده است. این هرباریوم که سامانه‌ای پویا برای شناسایی گونه‌های بومی و غیر بومی است با  مساحتی بالغ بر ۸۰۰ متر مربع و گنجایشی با حدود ۴۰ هزار نمونه فعالیت خود را از خرداد ۱۳۸۵ آغاز کرد.

در این هرباریوم، هم اکنون بیش از دو هزار و ۵۰۰ نمونه گیاهی و حدود ۵۰۰ گونه گیاهی وجود دارد و ۴۰ تا ۵۰ مورد آن گیاه بومی کشور است.

محققان این بخش ضمن رصد کردن رویشگاه‌های گیاهان دارویی ایران و جمع‌آوری و شناسایی آنها اقدام به مطالعات گیاهان‌شناسی مردمی نیز می‌کنند. به این معنا که ضمن شناسایی گونه‌های گیاهی با مراجعه به مردم اطلاعاتی در زمینه طب سنتی گیاهان دارویی منطقه کسب می‌کنند و به این ترتیب این داده‌ها که از نسلی به نسل دیگر بدون مکتوب شدن در منابعی، منتقل می‌شود در یک بانک داده‌ جمع‌آوری خواهد شد.

کشف و معرفی شش گونه گیاهی جدید به دنیا از جمله فعالیت‌های عمده این هرباریوم است که از آن جمله می‌توان به کلماتیس ایرانی (Clematis Iranica)، لاتیروس الموتی (Lathyrus Alamutenisis) و فرولا کوه‌های هزار لاله (Ferula hezarlalehzarica) اشاره کرد.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

ساخت داروی درمان مسمومیت‌ ناشی از قارچ سمی از گیاه خارمریم

تهیه نقشه های پراکنش گیاهان دارویی ۲۷ استان کشور

ساخت ماده اولیه گیاهی برای لوازم آرایشی و بهداشتی توسط محققان دانشگاهی

تولید شیرینی پروتئینه بدون قند برای بیماران دیابتی توسط محققان دانشگاهی

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها