شنبه، ۱۵ دی، ۱۴۰۳ | Saturday, 4 January , 2025

حکم اولیه متقلبان علمی صادر شد :اخراج و تنزل رتبه ۷ عضو هیات علمی و برکناری معاون پژوهشی یک دانشگاه/ آیا وزارت علوم و دانشگاه آزاد قاطعیت وزارت بهداشت را خواهند داشت؟

نسخه قابل پرینت
کد خبر:12934
چهارشنبه، ۱ دی، ۱۳۹۵ | 20:48

حکم اولیه متقلبان علمی صادر شد :اخراج و تنزل رتبه ۷ عضو هیات علمی و برکناری معاون پژوهشی یک دانشگاه/ آیا وزارت علوم و دانشگاه آزاد قاطعیت وزارت بهداشت را خواهند داشت؟

 قائم مقام معاون تحقیقات وزیر بهداشت با اشاره به برگزاری جلسات مشترک و تاکید وزارتخانه های بهداشت و علوم و دانشگاه آزاد بر برخورد قاطع و یکسان آنها با موارد تقلب علمی افشا شده از سوی نشریه نیچر اعلام کرد: با رای هیات رسیدگی به تخلفات وزارت بهداشت پنج عضو هیات علمی از سمت خود برکنار و رای به اخراج آنها داده شده و دو عضو هیات علمی دیگر تنزل رتبه می یابند.
دکتر شاهین آخوند زاده در گفت‌و‌گو با خبرنگار دیده‌بان علم ایران افزود: جلسات متعددی در دانشگاه های علوم پزشکی در کمیته های اخلاق برگزار و تصمیماتی در این زمینه گرفته شد. این تصمیمات با حضور معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت و معاونان و یا روسای دانشگاه های علوم پزشکی در این موضوع ذیربط بودند اتخاذ شد.

وی گفت: به طور مشخص پنج عضو هیات علمی با رای هیات رسیدگی تخلفات اداری فعلا از سمت هیات علمی منفک شدند و هیات رسیدگی به تخلفات اعضای هیات علمی به اخراج آنها رای داده اند. البته این رای اولیه است اما از سوی این افراد قابل اعتراض است.

آخوندزاده تصریح کرد: همچنین معاون پژوهشی یک دانشگاه علوم پزشکی که بیشترین تخلفات در  آن دانشگاه بوده از سمت‌اش برکنار شده است
وی اظهار داشت: از میان ۵۸ مقاله ای که به دلیل تخلف علمی از سوی اشپرینگر – نیچر رد شده است، نیمی از مقالات در حوزه پزشکی و مربوط به دانشگاه های وزارت بهداشت بودند اما همه آنها ناشی از کارهای تحقیقاتی بوده اند و پایان نامه ای با این مقالات مرتبط نیست. یعنی دانشجویی در این زمینه فعالیت نداشته است که مدرک دانشجو یا دانش آموخته با این مقالات مورد خدشه واقع شود.

وی خاطرنشان کرد: همچنین ارتقای رتبه دو عضو هیات علمی که نویسنده اول و مسوول مقالات نبودند اما با این مقالات ارتقاء پیدا کرده بودند، لغو شد.

آخوندزاده همچنین با اشاره به برخورد شدید وزارت بهداشت درباره تخلفات پژوهشی و هماهنگی با وزارت علوم و دانشگاه آزاد در این زمینه گفت: روز سه شنبه جلسه ای در دفتر وزیر بهداشت با حضور وزیر علوم و رئیس دانشگاه آزاد به همین منظور برگزار شد و بر اساس هماهنگی به عمل آمده قرار شد برخورد مشابهی در دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت علوم نیز انجام شود.

وی افزود: به منظور کاهش بروز چنین تخلفاتی هم مقرر شد، ضمن اصلاح قوانین ارتقای اعضای هیات علمی، ثبت پایان نامه ها و رصد مقالات پژوهشی و نظارت بر رعایت اخلاق حرفه ای نشر در آنها کمیته های اخلاق در دانشگاه های علوم پزشکی تقویت و چنین کمیته هایی در وزارت علوم و دانشگاه آزاد هم شکل بگیرند. البته در وزارت علوم و دانشگاه آزاد برنامه ها و نرم افزارهایی برای شناسایی تخلفات عددی تهیه کرده اند که آن دسته از مقالات که دارای مشابهت هستند را بهتر بتوان یافت

آخوندزاده در پایان با تاکید بر ضرورت برخورد قاطع با هرگونه تقلب و تخلف در حوزه تحقیقات و نشر مقالات خاطرنشان کرد: با متخلفان در این حوزه برخورد شدیدی خواهد شد البته باید توجه داشت که در همه جای دنیا درصدی از تخلفات و مشکلات پژوهشی وجود دارد و ما نیز از اقدام اخیر نیچر به عنوان یک فرصت برای توجه جدی تر و یافتن راهکارهای پیشگیری و برخورد با این قبیل پژوهشی استفاده کرده ایم. در این راستا برای شناسایی زمینه های بروز تخلفات پژوهشی از دانشگاهیان نیز نظرسنجی شده است.

مجله علمی نیچر چندی پیش از حذف ۵۸ مقاله محققان ایرانی از هفت نشریه علمی چاپ شده توسط دو ناشر علمی خبر داد و ادعا شد که این مقالات که فهرست آنها نیز منتشر شده حاوی نشانه‌هایی از سرقت علمی یا دستکاری در روند داوری یا نام نویسندگان بوده اند. مجله علمی نیچر، اول نوامبر از جمع آوری بخشی از این مقالات خبر داد که در ادامه روند شناسایی موارد مشابه در سال ۲۰۱۵ شناسایی شده اند.

انتشارات اشپرینگر – نیچر نسبت به حذف این مقالات که نام ۲۸۲ محقق ایرانی در آنها ذکر شده اقدام کرده و مدعی شده که نشانه هایی از تقلب در روند ارزیابی علمی و انتشااین مقالات شناسایی شده اس
ت
ادعا شده که این اقدام در پی یک تحقیق توسط یک افشاگر انجام شده که به شواهدی دال بر سرقت ادبی، دستکاری در نام نویسندگان و نیز دستکاری در فرایند ارزیابی علمی دست یافته که به منظور فریب سیستم ارزیابی علمی و انتشار و اختصاص جعلی نویسندگی مقاله صورت گرفته است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط
نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

  1. ناشناس گفت:

    اگر این خبر درست است
    مشخصات را اعلام فرمایند. وگرنه که فرمالیته است

  2. شهرام حنيفيان گفت:

    دانشگاه آزاد قبل از وزارت بهداشت نسبت به اين موضوع واكنش نشان داد، اما از آنجايي كه تعداد اعضای هیات علمی متخلف در دانشگاه آزاد كمتر از وزارت بهداشت بود لذا بازتاب وسيعي نداشت.

سرخط خبرها