دیده بان علم ایران – Iran Science Watch

کشف دو گونه قارچ جدید در دریاچه در حال احیای ارومیه

 کشف میکروارگانیسمهای جدید از دریاچه های فوق شور ارومیه و میقان توسط محققان مرکز ملی ذخایر پنتیکی ایران، نوید اکتشافات بیشتری را از این اکوسیستمهای مهم کشور می دهد.

به گزارش دیده بان علم ایران دریاچه ارومیه چند سالی است که در معرض خطر خشک شدن کامل قرار دارد و تلاشها برای نجات این دریاچه بی نظیر ادامه دارد. ذخایر ژنتیکی و زیستی این دریاچه منابعی تکرار نشدنی هستند و محققان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در راستای معرفی اهمیت های بالای این اکوسیستمهای جذاب، دو گونه قارچ جدید را از این دریاچه ها با نامهای  علمی قارچ Emericellopsis persica   و قارچ  Purpureocillium sodanum کشف کردند.

در سال ۱۳۹۳ نیز محققان مرکز یک گونه قارچ به نام Neocamarosporium chichastianum را برای اولین بار از دریاچه ارومیه کشف کرده بودند. بنابراین Emericellopsis persica دومین گونه قارچ بومی دریاچه ارومی می باشد.

دکتر سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی رئیس مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در این باره به روابط عمومی مرکز گفت: تلاشهای ما در این مرکز طی نمونه برداری های مختلف از دریاچه های فوق شور ارومیه و میقان منجر به کشف دو قارچ مهم Emericellopsis persica  و Purpureocillium sodanum شده است که بر اهمیت اکولوژیک و تنوع زیستی این مناطق تأکید می کند. این قارچ ها پتانسیل قابل توجهی از نظر فعالیت لیپولایتیک داشته و سوژه های بسیار جذابی برای انجام مطالعات گسترده ژنومیکس، ترانسکریپتومیکس، پروتئومیکس و متابولومیکس هستند. لذا، سویه های این گونه های بومی در بانک میکروارگانیسمها، یکی از کلکسیونهای زیستی چهارگانه مرکز با شماره های دسترسی Emericellopsis persica IBRC-M 30046 و Purpureocillium sodanum IBRC-M 30175 نگهداری می شوند و قابل ارائه به کلیه محققان و دانشمندان می باشند.

وی در ادامه افزود: قارچها به دلیل پتانسیل های ژنتیکی و نوع متابولیسم خاص خود از توانایی های منحصر به فردی برای زندگی در شرایط استرس و خشکی برخوردارند که آنها را برای زیستن در شرایط سخت محیطی سازگار می نماید. سازگاری با شرایط خشکی و کم آبی حاکم بر دریاچه های فوق شور فشار غیر قابل تحملی را بر اکثر موجودات این نوع دریاچه ها تحمیل می نماید. بنابراین، با افزایش شوری آب بسیاری از اشکال حیات در این نوع دریاچه ها از بین رفته است یا اینکه از تنوع آنها کاسته می شود. علی رغم این شرایط سخت، زندگی میکربی از شایعترین نوع حیات در این نوع دریاچه ها بوده و تلاشها برای معرفی تنوع زیستی این اکوسیستمها همچنان ادامه دارد.

فاضلی با تأکید بر مأموریت مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در جمع آوری و نگهداری نمونه های زیستی کشور و معرفی ذخایر ژنتیکی و زیستی کشور گفت: قارچهای کشف شده از این دریاچه ها نشان دهنده پیشرفت مرکز در راستای رسالت های تعریف شده و اکتشاف و ذخیره  سازی منابع زیستی است.

انتهای پیام

 

خروج از نسخه موبایل