دیده بان علم ایران – Iran Science Watch

ساخت ریزترین نانوترانزیستور جهان به رهبری دانشمند ایرانی

تیمی از محققان آزمایشگاه ملی برکلی در آمریکا به سرپرستی دکتر علی جاوه ای  با استفاده از مواد جدید موفق به ساخت ریزترین ترانزیستور دنیا با گیت نانولوله کربنی یک نانومتری شدند.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، برای بیش از یک دهه دانشمندان با خط پایانی در مسابقه کوچک سازی اندازه قطعات در مدارات مجتمع (آی سی) روبرو بودند  . آنها براساس قوانین فیزیک حد نهایی اندازه گیت ترانزیستورها را براساس  نیمه رسانه های متعارف ۵ نانومتر یعنی یک چهارم اندازه گیت ۲۰ نانومتری ترانزیستورهای موجود در بازار می دانستند اما تجربه نشان داده که برخی قوانین برای شکسته شدن یا حداقل به چالش کشیده شدن وضع شده اند!.

با چنین دیدگاهی است که علی جاوه ای و همکارانش در آزمایشگاه ملی انرژی لارنس برکلی ترانزیستوری با گیت ۱ نانومتری ساخته اند که ضخامت آن ۵۰ هزار بار کمتر از ضخامت یک تار موی انسان است.

جاوه ای می گوید ما کوچکترین ترانزیستور گزارش شده تاکنون را ساخته ایم. طول گیت یک بعد از تعریف ترانزیستوراست. ما ترانزیستوری با گیت ۱ نانومتر ساخته ایم که نشان می دهد با انتخاب مواد مناسب کوچک سازی هر چه بیشتر قطعات الکترونیکی امکان پذیر است.

کلید این موفقیت استفاده از نانولوله های کربنی و دی سولفید  مولیبدین – یک ترکیب روان کننده موتور که در بیشتر فروشگاه های لوازم یدکی خودرو – فروخته می شود، است.

دی سولفید  مولیبدین از خانواده موادی با پتانسیل بالا برای کاربرد در ال ای دی ها، لیزرها، ترانزیستورهای نانومقیاس، سلول‌های خورشیدی و … است.

انتهای پیام

خروج از نسخه موبایل