در مطالعهای که به صورت مشترک توسط دانشگاه تربیت مدرس و پژوهشگاه رویان انجام شده است، یک پانسمان زخم نامتقارن جدید به طور خاص برای تقلید ساختار پیچیده و بافت پوست طبیعی تولید شده است.
به گزارش خبرنگار دیدهبان علم ایران، پوست بزرگترین عضو بدن انسان به عنوان یک سیستم دفاعی عمومی است که ۱۵ درصد وزن بدن را تشکیل میدهد. پوست نقش حیاتی در محافظت از بدن در برابر عوامل بیماریزا و آسیبها، تنظیم دمای بدن، سیستم ایمنی، تعادل حسی و مایعات بدن دارد. به طور کلی به اختلال در یکپارچگی یا عملکرد نامناسب بافت پوست، زخم گفته میشود.
آسیب به پوست، در اثر تروما یا سوختگی، کیفیت زندگی بیماران را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. در عین حال، دوره طولانی درمان زخمهای مزمن مانند زخم پای دیابتی و زخم وریدی هزینههای مراقبت را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد؛ بنابراین، طراحی و توسعه بیومواد برای تسریع روند بهبود زخم بسیار مورد نیاز است.
پانسمانهای زخم معمولی اغلب از چسبندگی بافتی و پایداری مکانیکی ناکافی رنج میبرند که اثربخشی آنها را در محیطهای پویا محدود میکند. برای پرداختن به این موضوع، برخی از محققان هیدروژلهای دو شبکهای با پیوندهای عرضی قوی برای حفظ یکپارچگی ساختاری و پیوندهای عرضی ضعیف برای کنترل تخریب و رهاسازی را تولید کرده اند. راه حل دیگر شامل غشاهای الکتروریسی نامتقارن است که از مخلوطی از پلیمرهای مصنوعی و طبیعی استفاده میکنند.
در مطالعهای که به صورت مشترک توسط دانشگاه تربیت مدرس و پژوهشگاه رویان انجام شده است، یک پانسمان زخم نامتقارن جدید به طور خاص برای تقلید ساختار پیچیده و بافت پوست طبیعی تولید شده است. با ترکیب اجزای منحصر به فرد و تخلخل در دو لایه مجزا، پیشبینی میشد که این پانسمان محافظت عالی از زخمها، بهبود روند بهبودی و به حداقل رساندن زخم و درد را برای بیمار فراهم کند.
لایه بالایی پانسمان شامل PCL–silk sericin الکتروریسی شده است، در حالی که لایه پایینی حاوی کیتوزان و هیدروژل آلژینات است.
یک ماده ضد التهابی، باکتری کش و تعدیل کننده ایمنی، ۱۰-هیدروکسی دکانوئیک اسید (۱۰-HDA)، معروف به اسید ملکه زنبور عسل، نیز در لایه داخلی بارگذاری شد.
نتایج این مطالعه ماه گذشته طی مقاله ای در مجله International Journal of Pharmaceutics به چاپ رسید.
مریم ناظم رعایا و فاطمه باقری از دانشگاه تربیت مدرس با همکاری سیده زهره میردامادی زارع، فرشید اسلامی کلیجی و امین درخشان، محققان پژوهشکده زیست فناوری پژوهشگاه رویان موفق به تولید این پانسمان زخم شدند.
نتایج نشان داد که این پانسمان زخم معیارهای یک پانسمان استاندارد زخم را از طریق مطالعات برون تنی برآورده میکند. لایه هیدروژل از بهبود سریع زخم پشتیبانی میکند، در حالی که لایه بالایی از عفونت و تهدیدات فیزیکی محافظت میکند. پانسمان، خواص ضد باکتریایی و افزایش تکثیر سلولی را نیز نشان داد. در نهایت، ارزیابیهای بالینی و بافتشناسی درون تنی با استفاده از موش ویستار تأیید کردند که پانسمان زخم با ۱۰-HDA بدون هیچ گونه عوارض جانبی التهابی، بهبود زخم را در مقایسه با گروههای کنترل به طور قابلتوجهی تسریع میکند و این پانسمان زخم پیشرفت قابل توجهی میتواند در زمینه مراقبت از زخم ایجاد کند.
انتهای پیام