دیده بان علم ایران – Iran Science Watch

انتشار «فرازمینی‌‌‌‌ها» با ترجمه استاد دانشگاه تهران

وِید راش، فارغ‌التحصیل رشته نجوم از مرکز اخترفیزیک هاروارد در کتاب «فرازمینی‌ها»، یکی از مسأله‌های بزرگ حل‌نشده در علم را که «آیا حیات، چه هوشمند، چه غیرهوشمند در سیارات دیگر وجود دارد» بررسی می‌کند.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، کتاب علمی «فرازمینی‌‌ها»‌ نوشته وِید راش و ترجمه محمد جواد کلائی، دانشیار گروه آموزشی فیزیک فضا موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران توسط انتشارات گودو چاپ و راهی بازار نشر شده است.

کلائی، مترجم این کتاب علمی در معرفی آن آورده است:

«موضوع حیات بیگانه و این پرسش که آیا ما در جهان هستی،  تنها هستیم یا خیر، به دوران‌های بسیار کهن بر می‌گردد و بحث‌های فلسفی بسیاری در تمام دوران‌ها  پیرامون این موضوع بوده است، انا جست‌وجوی عملی بر می‌گردد به اواخر قرن نوزدهم.

در دهه‌های اخیر پیشرفت‌های زیادی در زمینه‌های مختلف علم و فن‌آوری انجام شده است از جمله ساخت رصدخانه‌های فضایی، ساخت آشکار سازها و طیف‌سنج‌های حساس‌تر که این امکان را فراهم کرده که شمار فراوانی سیارات فراخورشیدی کشف شود که این باعث شده که نگرش ما در مورد تعداد سیارات فرازمینی متحول شود.»

وی در ادامه معرفی این کتاب با بیان این‌که تحول دیگری که در این مورد انجام شده است همراه شدن علم زیست‌شناسی با علم اختر شناسی است، خاطرنشان کرده است: «در این چند دهه علم زیست‌شناسی در خصوص نحوه پیدایش حیات و شرایط زیستی مختلف به نتایج شگفتی رسیده است. این موضوع باعث شده که ایده پیدا کردن حیات و ارگانیزم‌های سازنده آن پر رنگ‌تر شود.

از منظر اختر زيست‌شناسي، نكته مهم اين دوران طلايي از كشف سيارات فراخورشيدي، اين است كه اكنون فهرست مشخصي از جهان‌هاي بالقوه قابل سكونت، به جز زمين وجود دارد. منظور از منطقه قابل سكونت، که به‌عنوان منطقه طلایی‌ نیز شناخته می‌شود، نوار یا ناحیه‌ی اطراف یک ستاره‌ است که در آن ناحیه سیارات در حال گردش، می‌توانند آب مایع روی سطوح خود داشته باشند.

با این وجود هنوز گمانه‌زنی در وجود فرازمینی‌ها باقی است.

این استاد فیزیک فضا با طرح این پرسش که آیا ما در جهان تنها هستیم و اگرنه، آن‌ها کجا هستند؟ کتاب را کاوشی جذاب در مورد یکی از مهم‌ترین مسائل حل‌نشده در علم برشمرده و افزوده است که  همه‌ چیزهایی که در خصوص چگونگی شکل‌گیری سیارات و چگونگی پیدایش حیات می‌دانیم، نشان می‌دهد که تمدن بشری روی زمین نباید منحصربه‌فرد باشد. ما باید شواهد فراوانی از فعالیت فرازمینی‌ها ببینیم – اما این‌طور نیست. پس بقیه کجا هستند؟

وِید راش، نویسنده علم و فن‌آوری، در این جلد از مجموعه‌ دانش‌های ضروری از انتشارات دانشگاه ام‌آی‌تی، یکی از مسأله‌های بزرگ حل‌نشده در علم را بررسی می‌کند: «آیا حیات، چه هوشمند، چه غیرهوشمند، در سیارات دیگر وجود دارد؟»

مترجم کتاب «فرازمینی‌ها» در ادامه معرفی این کتاب علمی می‌گوید: این پارادوکس (آن‌ها حتماً وجود دارند؛ اما کجا هستند؟) که نخستین بار توسط فیزیکدان مشهور «انریکو فرمی» مطرح شد، دهه‌ها بحث، حدس و گمان را به‌دنبال داشته است و اخیراً، تحقیقات در این مورد، نظر برخی از علوم واقعی را برانگیخته است. وِید راش، علاوه‌بر اشاره به برخی جنبه‌های فلسفی موضوع، مسأله را هم در بافت تاریخی و هم امروزی آن طرح می‌کند و آخرین تفکرات اخترشناسان و اخترزیست‌شناسان را در این مورد را به‌طور خلاصه بیان می‌کند.

او تاریخ طولانی حدس و گمان در خصوص بیگانگان(ما هزاران سال است که در مورد این ایده بحث کرده‌ایم)، ظهور «سِتی» یا «اس‌ایی‌تی‌آی» (در جست‌وجوی هوش فرازمینی) به‌عنوان یک حوزه علمی در دهه ۱۹۶۰ و استفاده دانشمندان از تکنیک‌های رادیویی و نوری برای پایش سیگنال‌ها، تحولات در اخترزیست‌شناسی(مطالعه چگونگی پیدایش حیات در محیط‌های غیرزمینی) و تحقیقات و اکتشافات در خصوص سیارات فرا خورشیدی(کشف سیارات خارج از منظومه شمسی) را توصیف می‌کند.

در نهایت، او راه‌حل‌های ممکن برای پارادوکس فرمی را مورد بحث قرار می‌دهد و راهی برای تمرکز مجدد کار «اس‌ایی‌تی‌آی» پیشنهاد می‌کند که ممکن است شانس حل پارادوکس و یافتن موجودات فرازمینی را افزایش دهد.

وِید راش، نویسنده کتاب، فارغ‌التحصیل رشته نجوم از مرکز اخترفیزیک هاروارد و دارای مدرک دکتری در رشته تاریخ و مطالعات اجتماعی علم و فن‌آوری از دانشگاه ام‌آی‌تی است.

وِید راش، در این کتاب با نگاهی عمیق به استراتژی‌های علمی پشت جست‌وجوی هوش فرازمینی این پرسش را مطرح می‌کند که چرا ما تاکنون در شناسایی نشانه‌هایی از سایر تمدن‌های پیشرفته شکست خورده‌ایم – و  این‌که چه معنایی ممکن است برای آینده ما به‌عنوان یک گونه داشته باشد؟

انتهای پیام

 

 

 

 

خروج از نسخه موبایل