یک شرکت دانش بنیان در قالب یک طرح کلان، بومی سازی سامانه اتوماسیون پست های فشار قوی برق را در دستور کار خود قرار داده است که تنها در یک فاز آن در کمترین و بدبینانه ترین حالت، سالانه دو میلیون دلار صرفهجویی ارزی خواهد داشت.
به گزارش دیده بان علم ایران به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، شرکت پیمان خطوط شرق به عنوان یک شرکت دانش بنیان پیشرو در کشور بیش از ۱۲ سال است که در حوزه بومی سازی تکنولوژی های سیستم کنترل اتوماسیون فعالیت میکند. این شرکت، در صنعت برق هم بیش از ۲۵ سال سابقه کار دارد.
سامانه اتوماسیون پست های فشار قوی برق، از محصولات این شرکت است که قرار است در قالب یک طرح کلان، راه اندازی و انجام تستهای سامانه اتوماسیون پستهای فشار قوی برق در منطقه خراسان و سیستان را عملیاتی کند.
سید مهدی مدنی، مدیرعامل شرکت پیمان خطوط شرق در توضیح عملکرد سامانه اتوماسیون پستهای فشار قوی برق گفت: این سیستم در چهار فاز تعریف شده است و در واقع یک سیستم کامل اتوماسیون فشار قوی برق محسوب می شود. این نوع سیستم ها در کشور کاملا وابسته به خارج هستند و بعضی از برندهای بزرگ دنیا مثل زیمنس و ABB تجاری سازی آن را در دستور کار خود دارند. در ایران در لبه تکنولوژی حرکت میکنیم و با اجرای این پروژه و بومی سازی این تجهیزات، عملا ایران به جمع سه یا چهار کشوری خواهد پیوست که در حال انجام و ارائه این تکنولوژی است.
به گفته او، این تکنولوژی (سامانه اتوماسیون پست های فشار قوی برق) در حال حاضر متعلق به برندهای اول دنیا مثل زیمنس، ABB و جنرال الکتریک است و پیمان خطوط شرق هم با یک تجربه ۱۲ ساله و باتوجه به نیاز کشور، بومی سازی این سامانه را در دستور کار خود قرار داده است.
وی در خصوص اینکه چرا سامانه پستهای قوی برق به عنوان طرح کلان ملی انتخاب شد، گفت: با بومی سازی این سامانه، هم بحث های امنیتی پستهای دیجیتال و فول دیجیتال پوشش داده خواهد شد، هم پایداری زیرساخت برق کشور تامین و هم هزینهها به شدت کاهش خواهد یافت. از طرفی، بحثهای سایبری و امنیتی، صرفهجوییهای ریالی و احداث پست به لحاظ فیزکی مسئله مهمی در زیرساختهای صنعت برق و پایداری این شبکه است و اهمیت این موضوعات، بومیسازی طرح سامانه پستهای قوی برق را واجد دریافت عنوان طرح کلان کرد.
مدنی ادامه داد: این طرح در چهار فاز در حال اجراست. فاز اول آن که ساخت سرور است، به طور کامل انجام شده است، فاز دوم آن نرم افزار اتوماسیون است که تا ۸۰ تا ۹۰ درصد آن تکمیل شده است و در مرحله نهایی به سر می برد، فاز سوم، ساخت واحدهای ادغام است، در این فاز هم مراحل اولیه کلید خورده است و در این راستا، ما یک طرح ساخت بار اول را از سمت برق خراسان هم شروع کرده ایم که طرح در کارگروه ساخت بار اول در حال بررسی است و امیدواریم تا یک ماه آینده قرارداد ساخت فاز سوم هم منعقد شود و بتوانیم فاز سوم را هم نهایتا تا آخر ۱۴۰۴ تکمیل کنیم و کل پرونده را تا آخر ۱۴۰۴ به صورت یک پلتفرم کامل ببندیم.
وی در خصوص ظرفیت تولید این شرکت در ساخت این سامانه ها گفت: ما هیچ محدودیتی در تامین نیازهای داخلی کشور نداشته و حتی نیم نگاهی هم به صادرات داریم؛ طبیعتا، زمانی که ما به این فناوریها دست پیدا کنیم، مزایای رقابتی خوبی برای صادرات در منطقه خواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت پیمان خطوط شرق با بیان اینکه عملیاتیکردن هر یک از این چهار فاز به صورت جداگانه صرفهجویی ارزی خاص خود را دارد، گفت: مثلا فاز سوم ما در کمترین و بدبینانه ترین حالت، سالانه دو میلیون دلار صرفهجویی خواهد داشت و طبیعتا با کامل شدن آن، عدد صرفه جویی ارزی، آن بیشتر خواهدشد.
وی در خصوص اینکه از خلال این طرح، چند نفر مشغول به کار شدهاند، افزود: در بخشR&D شرکت به صورت مستقیم، ۹ نفر مشغول به کار هستند که با پیشرفت پروژه تعدادشان بیشتر خواهدشد و تیم های اجرایی هم در زمانی که به نتیجه برسد، اضافه خواهد شد چرا که با ساخت این سیستمها، نصب، راه اندازی و مهندسیشان هم قطعا تیمهای متعددی به شرکت اضافه خواهد شد.
مدنی در پایان با بیان اینکه در حال حاضر در تکنولوژی های سابقمان دنبال صادرات هستیم، گفت: چندین قرارداد در کشورهای عراق و ونزوئلا در مرحله عقد قرارداد است و این با اتمام طرح کلان بومی سازی سامانه اتوماسیون پست های فشار قوی برق سیستم با قدرت بیشتری در حوزه صادرات وارد خواهیم شد.