براساس یافته های تیمی از شیمیدانان ایرانی و آلمانی، تغییر عدد اکسایش فلز مرکزی کاتالیزور طلا بر روی نوع فراورده تشکیل شده تأثیرگذار است.
به گزارش دیده بان علم ایران در این مطالعه، دکتر علیرضا آریافرد و دکتر کاوه فرشادفر، اعضای هیات علمی دانشکده شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، دکتر استفان هشمی از موسسه شیمی آلی دانشگاه هیدلبرگ و همکارانشان نشان دادند که ترکیباتی آلی در حضور کاتالیزور طلا(III) با یکدیگر واکنش داده و فراورده آسیل ایندول (۶) را تولید می کنند ولی در همان شرایط و با تغییر کاتالیزور به طلا(I)، فراورده کینولین اپوکسید (۷) تشکیل می شود.
محاسبات DFT نشان داده است که هر دو کاتالیزور طلا یک حدواسط مشترک (گونه ۳) را در طول فرآیند تشکیل می دهند.
این گونه در حضور کاتالیزور طلا(III) حدواسط ۴ را تشکیل داده که این حدواسط با طی کردن مراحل شیمیایی مختلف فراورده ۶ را تولید میکند. برخلاف آن، کاتالیزور طلا(I) تشکیل حدواسط ۵ را مطلوب کرده که این حد واسط به راحتی فراورده ۷ را تولید می کند. به عبارت دیگر، اگر کاتالیزور طلا(III) باشد، مسیر ۱ سد انرژی پایین تری نسبت به مسیر ۲ دارد، در صورتی که کاتالیزور طلا(I) مسیر ۲ را جهت رسیدن به فراورده تسهیل میکند.
این پژوهش نتیجه کارهای تحقیقاتی دکتر آریافرد، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد تهران مرکزی و دانشگاه UTAS استرالیا و دکتر کاوه فرشادفر، پژوهشگر پسادکتری و همکارانشان از دانشگاه هایدلبرگ (کشور آلمان) بوده که نتایج آن در نشریه Angewandte Chemie منتشر شده است.
انتهای پیام