وزیر بهداشت با بیان این که در یکی از مهمترین دانشگاههای کشور در کنار رتبههای اول، دوم، سیام و چهلام کنکور ، رتبه های ۴۴ هزارم و ۱۰۴ هزارم قرار گرفته اند اظهار داشت: دود این مساله که حاصل تصمیمات مجلس است به چشم علم، عالم، پژوهش و پیشرفت کشور خواهد رفت.
به گزارش دیده بان علم ایران، دکتر حسن قاضیزاده هاشمی که در نوزدهمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برگزیده کشور در سالن اجلاس سران سخن می گفت اظهار داشت: در گذشته سهم ما از تولید علم جهان بسیار ناچیز بود ولی طی ۱۰ سال چنان شتاب چشمگیری در حوزه تولید علم داشتیم که در سال ۲۰۱۱ به رتبه ممتازی در تولید علم رسیدیم.
وی با بیان اینکه از سال ۲۰۱۱ به بعد شتاب تولید علم کشور کند شد، اظهار داشت: با اقدامات صورت گرفته در سال ۲۰۱۴ تولید علم مجددا شتاب خود را از سر گرفت و جایگاه ممتاز ما را در دنیا تثبیت کرد.
قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه ایران توانسته است ۱۰ سال زودتر از سند چشمانداز ۱۴۰۴ به رتبه اول تولید علم در منطقه برسد، اظهار کرد: ما دوست داشتیم که این رتبه در حوزههای فناوری باشد ولی ما برای رسیدن به این امر راه طولانی را در پیش داریم، از آنجایی که در روزهای اخیر همواره اخبار منفی بازگو میشود، انتشار این اخبار امیدوارکننده میتواند از بار اخبار منفی بکاهد.
وزیر بهداشت با اشاره به نقش این وزارتخانه در تولید علم خاطر نشان کرد: هرچند که سهم این وزارتخانه از بودجه، نیروی انسانی و مراکز تحقیقاتی کمتر است ولی توانستهایم در تولید علم و شاخصهای علم و فناوری سهم بزرگتری را کسب کنیم به گونهای که در ابتدای دولت تعداد دانشمندان یک درصد پراستناد تعداد هشت نفر بوده ولی در سال ۲۰۱۶ این عدد به ۵۵ نفر رسیده است.
وی ایجاد هزار و ۱۵۲ شرکت دانشبنیان را از دیگر اقدامات این وزارتخانه نام برد و گفت: از این تعداد ۵۲ شرکت موفق به صادرات محصولات خود شدهاند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همچنین در ادامه با انتقاد نسبت به دخالت برخی نهادها در امور دانشگاهها، خاطر نشان کرد: هزار سال پیش ابوالقاسم فردوسی شعر «توانا بود هر که دانا بود، ز دانش دل پیر برنا بود» را سرود که بخش دوم این شعر مربوط به محققان میشود، ولی بخش اول آن خطاب به سیاستمداران و سیاستگذاران است.
قاضیزاده هاشمی تاکید کرد: بسیار خجالتآور است که سه دهم درصد از بودجه کل کشور به حوزه تحقیقات اختصاص داده میشود، ولی در زمان تحقق آن اعلام میشود که باید از معاونان پژوهشی دانشگاهها سوال شود. این گفته نشان میدهد که سیاستگذاران کمتر به حضور عالم و علم باور دارند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد: اگر قرار باشد انقلاب صادر شود با مغز، قلم و علم و دانایی صادر میشود. این همان کاری است که چین انجام داده و امروز شاهد هستیم این کشور توانسته است از طریق علم انقلاب خود را صادر کند.
وی تاکید کرد: ما قبلا هم اعلام کردهایم نهادهای نظارتگر از نظر امنیتی براساس قانون شهروندی و قانون اساسی میتوانند هر کاری را در محیط دانشگاه انجام دهند، ولی دولت و مجلس شورای اسلامی نباید در امور دانشگاهها دخالت داشته باشند، چرا که این امر آسیبزننده علم و دانشگاه است.
قاضیزاده با انتقاد از نحوه پذیرش دانشجویان در آزمون سراسری خاطر نشان کرد: در یکی از مهمترین دانشگاههای ما در کنار رتبههای اول، دوم، سیام، چهلام، رتبه ۴۴ هزارم و ۱۰۴ هزارم قرار دارند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با طرح این سوال که چه کسی مسئول این مساله است، گفت: مجلس شورای اسلامی این اقدامات را صورت میدهد و دود چنین اقداماتی به چشم علم، عالم، پژوهش و پیشرفت کشور خواهد رفت.
قاضیزاده پیشنهاد کرد که رتبههای دانشجویان هر دانشگاه به صورت شفاف بر روی سایت قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر فشارهای زیادی بر وزارتخانههای بهداشت و علوم برای تاسیس دانشگاهها وارد شده است، ادامه داد: چنین وضعیتی محدود به این دولت نمیشود، بلکه وزرای سابق نیز با چنین چالشهایی مواجه بودهاند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه بخشی از این عملکرد به سیاستگذاران بر میگردد، گفت: سیاستگذاران نباید در مدیریت دانشگاهها دخالت کنند، چرا که این امر به صلاح آینده کشور و مردم نیست.
قاضیزاده هاشمی اضافه کرد: بخشی از این نوع چالشها به خود ما بر میگردد، چرا که ما تحقیقاتی را اجرایی میکنیم که به درد مردم نمیخورد. محققان کشور به دنبال افزایش اچ ایندکس و کسب رتبههای بالا در سطح منطقه و بینالمللی هستند ولی طبیعی است که در چنین روندی تحقیقاتی اجرایی میشود که به درد جامعه نمیخورد.
وی با اشاره به اعمال تحریمها علیه کشور گفت: این یک فرصت برای دانشمندان کشور است تا با شایستهسالاری اقدام به حل مشکلات جامعه کنیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با ابراز تاسف از اینکه متاسفانه روند ما در جهت رفع مشکلات مردم نیست، ادامه داد: اگر بخواهیم تحقیقات را به متن جامعه ببریم حتما باید مراکز تحقیقاتی خود را تبدیل به مراکز بدون مرز کنیم.
انتهای پیام