” پیش فرآوری برای بهبود توليد بيوگاز از ضایعات کشاورزی ” عنوان پژوهشی است که توسط پژوهشگران کشور انجام شده است که افزایش درآمدهای شهرداریها یکی از مزیتهای آن است.
به گزارش دیده بان علم ایران تولید بيوگاز از ضایعات کشاورزی علاوه بر تأمين انرژي تجديدپذير پایدار، مزاياي زيست محيطي بسياري نيز به همراه دارد. اما مشکلی که بر سر راه استفاده از این ضایعات لیگنوسلولزی وجود دارد، ساختار مستحکم آنها در مقابل تخريب و تبديل به متان و راندمان بسیار کم تولید بیوگاز است. پیش فرآوری شیمیایی مواد لیگنوسلولزی روش مؤثری برای افزایش قابلیت تجزیه پذیری است که از طریق باز کردن پیوندهای محکم هیدروژنی بین زنجیره های پلیمری و در نتیجه افزایش دسترسی میکروارگانیسم های تجزیه کننده به سلولز و همی سلولز عمل می کند. فرآیند بیوشیمی تولید بی هوازی متان بسیار پیچیده است. بر اساس مطالعات انجام شده عدم وجود روشی مؤثر و اقتصادی، مشکل اصلی بر سر راه توسعه این منبع پاک و تجدیدپذیر است.
پیش فرآوری برای بهبود توليد بيوگاز از ضایعات کشاورزی
در این راستا محققان دانشگاه صنعتی اصفهان در طرح پسا دکتری تفاهم نامه ای با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی پژوهشی در این راستا انجام دادند. ” پیش فرآوری برای بهبود توليد بيوگاز از ضایعات کشاورزی ” عنوان این طرح است. هدف از انجام اين پروژه بدست آوردن روش پيش فرآوري شيميايي مؤثر براي افزايش راندمان و پتانسيل بيوگاز از ضایعات کشاورزی است.
تولید دانش فنی و جمع آوری اطلاعات جامع برای روش های موجود برای بهبود تولید بیوگاز از ضایعات کشاورزی و بهبود تولید بیوگاز (متان) از ضایعات کشاورزی در مقیاس آزمایشگاهی به روش ناپیوسته از جمله کاربردهای این پژوهش است. همچنین نتایج حاصل از این طرح قابلیت استفاده در فرآیندهای تولید بیوگاز را خواهد داشت. استفاده از این سوخت تجدیدپذیر مزایای زیست محیطی زیادی را به همراه دارد. گاز متان تولید شده به روش بیولوژیکی با اندکی اصلاحات قابلیت تزریق به شبکه سراسری گاز شهری را دارد. تصفیه خانه های فاضلاب شهری و شرکت گاز مهمترین استفاده کنندگان از این طرح میتوانند باشند. همچنین شهرداریها با استفاده از ضایعات فضای سبز خود میتوانند به درآمدهای خود بیافزایند.
حرکت به سمت اقتصاد بدون نفت
مزیت های انرژی های تجدیدپذیر و همچنین جهت گیری ایران در حرکت به سمت اقتصاد بدون نفت، اولویت بخشی به توسعه انرژی های تجدید پذیر را ضروری می سازد. ظرفیت ویژه برای توسعه اقتصادی، ارتقا عرضه و امنیت انرژی و حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی هوا سه مزیت مهم انرژی های تجدیدپذیر هستند. اولین ضرورت برای ارجحیت یافتن انرژی تجدید پذیر پتانسیل قابل توجه این نوع انرژی برای توسعه اقتصادی به ویژه در حوزه کسب و کار و اشتغال زایی است. دلیل دیگر توجه به توسعه انرژی های تجدید پذیر ضرورت تنوع بخشی به سبد انرژی کشور در راستای ارتقای امنیت انرژی است. موضوعی که با توجه به پیش بینی افزایش چشمگیر تقاضای انرژی در سال های آتی یکی از اولیت های بخش انرژی کشور قلمداد میشود.
تنوع بخشی به منابع انرژی
برآورد می شود در سال ۲۰۳۵، تقاضای نهایی انرژی در ایران به میزان ۳۰۱ میلیون تن معادل نفت برسد که این رقم دوبرابر تقاضای فعلی انرژی خواهد بود. با این وصف، طبیعی است اتکای صرف به منابع نفت و گاز طبیعی یک خطای راهبردی است و لازم است تنوع بخشی به منابع انرژی در زمره اصلی ترین راهبردهای کشور قرار گیرد . جایگاه ویژه انرژی های نو در کاهش آلودگی هوا و مقابله با تغیرات اقلیمی از دیگر مواردی است که ورود به مباحث انرژی های پاک را ضروری می سازد. بررسی گزارش انستیتوی اقتصاد انرژی ژاپن (IEEJ) نشان می دهد، انتشار دی اکسيد کربن (اصلی ترین گاز گلخانه ای) در خاورمیانه از ۱٫۴۴۴میلیون تن در سال ۲۰۰۸ به رقم ۲٫۸۱۲ میلیون تن در سال ۲۰۳۵ خواهد رسید که پیش از نیمی از این رشد ۱۰۰ درصدی به دلیل افزایش انتشار دی اکسیدکربن در ایران و عربستان است. معضل آلودگی هوا در کشور نیز که در سالیان اخیر در صدر اخبار و نگرانی های شهروندان بوده است با توسعه انرژی های پاک قابل کنترل خواهد بود. نقش انرژی های تجدید پذیر در رفع خطرات زیست محیطی کشور به ویژه آلودگی هوا مورد اشاره رئيس بنياد جهاني انرژي نیز قرارگرفته است. ولف گانگ نئومن در سفری که در اواخر سال ۱۳۹۰ به ایران داشت تاکید کرد: هر گونه تأخير در حركت به سمت انرژي هاي تجديدپذير باعث بدتر شدن وضعيت و كاهش كيفيت زندگي در ایران است.
استفاده از فناوري هاي نوين
وی همچنین اشاره کرده بود در صورتي كه بخش حمل و نقل عمومي مورد توجه قرار گرفته و در اين بخش از انرژي هاي تجديدپذير و فناوري هاي نوين استفاده شود، آلودگي هوا قابل كنترل است. در مجموع با توجه به مزیت های گوناگون انرژی های تجدید پذیر، اولویت دادن به توسعه انرژی های تجدید پذیر بستر مناسبی برای توسعه این انرژی های پاک که دارای منافع گوناگون اقتصادی و زیست محیطی هستند، فراهم می کند. در میان انرژی های تجدیدپذیر، بیوگاز به عنوان یکی از اصلی ترین گزینه ها مطرح است. ماهیت بسیار پیچیده فرآیند هضم بی هوازی، امکان بهبود این فرآیند را دشوارکرده است. همچنین باعث شده که این فرآیند به عنوان یک سیستم ناپایدار مطرح باشد که در مواردی توقف ناگهانی را بدون هیچ دلیل موجه به همراه داشته باشد. با توجه به دلایل ذکر شده، کاوش هرچه بیشتر در این زمینه باعث توسعه این منبع انرژی شده و به ما کمک می کند که با اطمینان خاطر بیشتر به دنبال طراحی و عملیاتی کردن این فرآیند باشیم.
انتهای پیام