نخستین کنفرانس کاتالیست ایران به همت گروه شیمی دانشگاه زنجان و کمیته تخصصی کاتالیست انجمن شیمی ایران در دانشگاه زنجان برگزار شد.
به گزارش دیده بان علم ایران، کاتالیزور (کاتالیست) در یک تعریف ساده به موادی گفته می شود که باعث تسریع انجام یک واکنش شیمیایی می شوند اما خود در این واکنش شرکت نمی کنند.
کاتالیست ها کاربردهای زیادی در صنایع مختلف مانند نفت، گاز، پتروشیمی، پالایش و همچنین در مباحث زیست محیطی مانند تصفیه فاضلاب ها یا در صنایع غذایی و … دارند.
به گفته دکتر علی رمضانی، دبیرکل این کنفرانس، ۵۲۲ مقاله به دبیرخانه این کنفرانس ارسال شده که از این تعداد۴۰۰ مقاله پذیرفته شده که ۱۰ مقاله به صورت سخنرانی و ۳۹۰ مقاله به صورت پوستر ارائه می شوند. همچنین دو سخنران کلیدی و ۱۰ سخنران مدعو طی دو روز برگزاری این کنفرانس سخنرانی می کنند.
ضرورت تلاش در حوزه های پژوهشی و دشواری های آن قابل انکار نیست
دکتر ابوالفضل جلیلوند، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه زنجان در مراسم افتتاحیه کنفرانس با تشکر از اساتید و دانشجویان گروه شیمی و رشته های دیگر که حاصل کار آنها در این کنفرانس با ارزش مشاهده می شود، گفت: ضرورت تلاش در حوزه های پژوهشی و دشواری های این کار را اصلا نمی شود انکار کرد و تلاش همه فعالان در این حوزه قابل تقدیر است.
وی اظهار امیدواری کرد که همه شرکت کنندگان در این کنفرانس استفاده و بهره لازم را کسب کنند و دانشگاه زنجان هم بتواند حق میزبانی را به نحو شایسته ای ادا کند.
۵۲۲ مقاله در محورهای مختلف به دبیرخانه کنفرانس ارسال شد
دکتر علی رمضانی، دبیرکل نخستین کنفرانس کاتالیست ایران و رییس پژوهشکده بیوتکنولوژی و فناوری های نوین زیستی دانشگاه زنجان به چگونگی شکل گیری این کنفرانس اشاره کرد و گفت: در اواخر بهمن ماه سال ۱۳۹۶ که اولین جلسه کمیته تخصصی کاتالیست انجمن شیمی ایران با حضور اعضای جدید برگزار شد، مقرر شد که با توجه به نقش و اهمیتی که این مبحث در صنعت و تحقیقات دارد به طور ویژه به آن پرداخته شود و قرار بر این شد که یک کنفرانس تخصصی در این حیطه برگزار شود.
رمضانی با بیان اینکه یک کنفرانس بین المللی در حدود ۱۰ سال قبل در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شده بود و بعد از آن دیگر کنفرانسی در این زمینه نداشته ایم، گفت: پس از گفتگوهای مختلف تصمیم به برگزاری این کنفرانس گرفته شد و دانشگاه زنجان به عنوان میزبان آن انتخاب شد.
دبیر نخستین کنفرانس کاتالیست ایران در ادامه با اشاره به کمیته اجرایی این کنفرانس اعلام کرد: کمیته علمی کنفرانس با حضور تعداد زیادی از اساتید دانشگاه های مختلف کشور تشکیل شد که کار بررسی مقالات را بر عهده داشتند و این کنفرانس در محورهای گسترده طراحی و تعریف شده است. به علت اینکه هدف این بود که به موضوع کاربرد علم در زندگی بشر توجه بیشتری صورت گیرد و دانشجویان و جوانان و کسانی که در آینده میخواهند این کنفرانس را ادامه دهند به مسئله کاربردهای مختلف این علم و فناوری در صنعت توجه داشته باشند.
وی با اشاره به کاربردهای زیاد کاتالیست ها در صنایع گوناگون مانند نفت، گاز، پتروشیمی، پلیمر، پالایش، مسائل زیست محیطی و… عنوان کرد: حجم زیادی از نیاز کشور به کاتالیست ها از طریق واردات تامین می شود که باعث خروج مقدار بالایی ارز از کشور می شود، هرچند که شرکت های دانش بنیان زیادی در این زمینه شروع به کار کرده اند و پیشرفت های خوبی هم حاصل شده است.
رمضانی اعلام کرد: حدود ۵۲۲ مقاله به دبیرخانه کنفرانس ارسال شد که از مقالات پذیرفته شده ۹ مقاله به صورت سخنرانی و ۳۹۰ مقاله هم به صورت پوستر ارائه می شود. زمینه مقالات پذیرفته شده هم در حوزه های مختلف مانند: نانو کاتالیست ها، کاتالیسته ای همگن، فتوکاتالیست ها و نیمه هادی ها، کاتالیزگرهای متخلخل و چارچوب های فلزی-آلی، الکترو کاتالیست ها، کاتالیست در حفاظت از محیط زیست، نانوکامپوزیت ها و نانوسرامیک ها و سایر زمینه های مرتبط با کاتالیست ها است.
وی همچنین عنوان کرد که دو سخنران کلیدی و تعدادی هم سخنران مدعو در این کنفرانس حضور داشته و سخنرانی می کنند.
دبیر اولین کنفرانس کاتالیست ایران در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد: علاوه بر حمایت های مادی و معنوی دانشگاه زنجان، این همایش مورد حمایت معنوی انجمن شیمی ایران و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نیز می باشد و همچنین تعدادی از شرکت های خصوصی در سطح استان و کشور از این کنفرانس حمایت مالی انجام داده اند که از همه کسانی که ما را حمایت کرده اند تشکر می کنیم.
سطح بالای این کنفرانس کار را برای کنفرانس های بعدی سخت کرده است
دکتر صادق رستم نیا، عضو هیات علمی دانشگاه مراغه که خود دوره ای از مراحل تحصیلاتش را در دانشگاه زنجان سپری کرده است درمورد سطح کنفرانس می گوید: این کنفرانس ویژگی هایی مانند حضور پررنگ صنایع و مخصوصا بخش های خصوصی و گستردگی محورهای کنفرانس و حضور متخصصان از رشته های مختلف را دارد که باعث شده کار برای کنفرانس های بعدی سخت شود؛ چون کنفرانس های بعدی باید چیزی بیشتر از این کنفرانس ارائه دهند و این کارشان را سخت می کند.
وی درباره پیشرفت این علم در کشورمان گفت: ما در کشورمان از نظر تئوریک و کارهای آزمایشگاهی جایگاه خوبی داریم اما از نظر صنعتی جای کار زیادی وجود دارد. کارهایی انجام شده اما همه به صورت جزیره ای بوده و منسجم عمل نشده است و یکی از اهمیت های این کنفرانس همین است که کارهای پراکنده را دور هم جمع می کند و تبادل اطلاعات صورت می گیرد و کارها هدفمندانه تر به پیش خواهد رفت.
وی از نکات بارز این کنفرانس به مواردی مانند حضور کم نظیر هفت، هشت شرکت از بخش خصوصی به عنوان اسپانسر در کنار کنفرانس، گستردگی محورهای کنفرانس و حضور افرادی در زمینه ها و رشته های متفاوت، نگاه بین رشته ای این همایش که عمدتا به خاطر نوع تفکرات برگزارکنندگان همایش است اشاره و سطح علمی این کنفرانس را بسیار مناسب توصیف کرد.
انتهای پیام