تولید ابزاری که برای نخستین بار قابلیت تحلیل معنایی نظرات فارسی را داشته باشد یکی از اهداف طرح پژوهشی “سامانه نظركاوی و تحليل محتوايی متون فارسی” است که با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی انجام شد.
به گزارش دیده بان علم ایران ظهور وب باعث شد كاربران اينترنتی حجم انبوهی از متون را در اينترنت با ديگران به اشتراك بگذارند بنابراین تحليل اين دادهها نياز به پردازشهای ويژه دارد. از این رو رشته ای نو پدید آمد. نظركاوی رشتهای جديد است كه به پردازش متون حاوی نظرات شخصي میپردازد تا بتوان دريافت كه افراد درباره موضوعات مختلف و جنبههای گوناگون آن چه فكری دارند و جهتگيری آنها (مثبت و منفی بودن نظرشان) چگونه است.
“سامانه نظركاوی و تحليل محتوايی متون فارسی” عنوان طرح پژوهشی است که با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی توسط محققان دانشگاه تربیت مدرس تهران انجام شد. در اين طرح، كار نظركاوی منجر به توليد يك فرهنگ واژگان نظر (عباراتی كه جهتدار بودن نظرات را نشان میدهند) و توليد مدلی خواهد شد كه طبق آن میتوان مشخص كرد كه آيا متن مورد نظر حاوی نظر شخصی است يا اين كه نظری شخصی در آن ابراز نشده است، در صورتی كه پاسخ سوال اول مثبت است آن نظرات درباره چه موجوديتها و چه جنبههايی از آنهاست. همچنین نظراتی كه ابراز شده آيا مثبت هستند يا منفی و شدت مثبت يا منفی بودن نظرات به چه ترتيب است.
همچنین در اين طرح متون فارسی برای پردازش در نظر گرفته میشود. برای وب فارسی هنوز فرهنگ واژگان نظر مناسبی ساخته نشده است كه ايجاد و توسعه آن بخشی از اين تحقيق است. اين طرح تلاش دارد مدلی بسازد كه با آن بتوان حجم انبوه نظرات شخصی افراد كه در سايت های خبری، وبلاگ ها درباره مسائل مختلف ابراز میكنند را پردازش كرد و ميزان و روند جهتگيری آنها درباره محصولات تجاری و موضوعات مختلف ديگر را سنجيد و دريافت كه آيا نظرات افراد نسبت به يك موضوع مثبت است يا منفی، اين كه نظر آنها در گذر زمان چه تغييراتی میكند، و اين كه چه عواملی بيشترين تاثيرات را روی نظرات آنها دارد هدف كلی طرح ايجاد مدلی برای پردازش متون حاوی نظرات شخصی و استخراج دانش درباره مثبت يا منفی بودن نظرات ابرازشده است.
می توان گفت نظرات به طور کلی هسته موضوعی جدید را تشکیل می دهند که نظر کاوی نام دارد. حضور و رشد سریع رسانه های اجتماعی در وب همچون بررسی ها در سایت های مختلف، وبلاگ ها، میکروبلاگ هایی مانند توییتر و البته شبکه های اجتماعی باعث شده برای نخستین بار در تاریخ دیجیتال شاهد چنین حجمی از نظرات باشیم که به آسانی قابل دسترسی هستند. بحث نظر کاوی از اوایل قرن بیست و یکم به یکی از فعال ترین حوزه های تحقیق در زمینه پردازش زبان های طبیعی شده و در مباحث داده کاوی، وب کاوی و متن کاوی نیز روی آن بسیار مطالعه شده است. این بحث از علوم کامپیوتر برخاسته و به رشته هایی همچون مدیریت و علوم اجتماعی کشیده شد. در این طرح پژوهشی نیز به مساله نظر کاوی پرداخته شده است و هدف نهایی تولید ابزاری است تا برای نخستین بار قابلیت تحلیل معنایی نظرات فارسی را داشته باشد.
انتهای پیام