دیده بان علم ایران – Iran Science Watch

تأمین مالی طرح های تحقیقاتی پژوهشگاه رویان از کمک خیران/ لوتوس رویان، بزرگ‌ترین صندوق نیکوکاری بازار سرمایه کشور

صندوق نیکوکاری لوتوس رویان که طی یک سال به بزرگ‌ترین صندوق نیکوکاری بازار سرمایه کشور تبدیل شده در این مدت کوتاه توانسته بیش از پنج میلیارد و ۴۸۷ میلیون ریال تأمین مالی برای پژوهشگاه رویان انجام دهد

به گزارش دیده بان علم ایران، چهاردهم دی‌ماه ۱۳۹۵ بود که پس از ماه‌ها بررسی و تلاش، ارکان تعیین شده برای شروع یک اقدام نیکوکارانه، گرد هم آمدند و آغاز به کار چهاردهمین صندوق نیکوکاری بازار سرمایه کشور را رقم زدند.

صندوق نیکوکاری لوتوس رویان که از ۱۴ دی ماه سال گذشته شروع به پذیره‌نویسی کرد، اکنون بزرگ‌ترین صندوق نیکوکاری بازار سرمایه کشور است و در این مدت فعالیت خود توانسته است بالغ بر ۵ میلیارد و ۴۸۷ میلیون ریال تأمین مالی (طی سه دوره پرداخت سود) برای پژوهشگاه رویان انجام دهد.

این صندوق در حال حاضر نزدیک به هزار نفر سرمایه‌گذار دارد و سرمایه فعلی صندوق بالغ بر ۴۰۰ میلیارد ریال است. دوره‌های تقسیم سود در این صندوق سه ماهه است و در پایان هر فصل، سود تقسیم می‌شود.

لوتوس رویان از شروع فعالیت خود تا کنون، چهار دوره تقسیم سود را سپری کرده است که آخرین دوره آن به ۳۰ آذر ۹۶ برمی‌گردد.

طی سه دوره‌ پرداخت سود، در مجموع ۵ میلیارد و ۴۸۷ میلیون و ۸۱ هزار و ۹۴۱ ریال سود به پژوهشگاه رویان تعلق گرفته است و این در حالی است که سود مربوط به آخرین دوره پرداخت سود، به دلیل محاسبات و بررسی‌های متولی و حسابرس هنوز قطعی نشده و پس از قطعی شدن، طی ماه جاری به پژوهشگاه رویان پرداخت خواهد شد.

روش‌های سرمایه‌گذاری در این صندوق به سه صورت در نظر گرفته شده است که هم‌زمان امکان انجام کار خیر و نیز سرمایه‌گذاری را فراهم می‌کند. به عبارت دیگر، فرد نیکوکار می‌تواند با انتخاب یکی از سه روش سرمایه‌گذاری، میزان مشارکت خود در امور خیر مربوط به صندوق را تعیین کند و این تنوع شیوه‌های مشارکت عاملی بر افزایش جذابیت صندوق و جذب شمار بالای سرمایه‌گذارِ نیکوکار بوده است.

در روش اول، فرد نیکوکار، اصل سرمایه و منافع حاصل از آن را جهت استفاده در امور نیکوکارانه به صندوق می‌بخشد و در واقع اصل سرمایه و سود حاصل از آن را به صندوق اهدا می‌کند. در روش دوم، فرد نیکوکار فقط عواید حاصل از سرمایه اولیه را جهت تحقق اهداف نیکوکارانه اختصاص می‌دهد و به این ترتیب اصل سرمایه متعلق به فرد نیکوکار بوده و هر زمان که بخواهد می‌تواند سرمایه خود را برداشت کند. در روش سوم نیز، درصدی از عواید صندوق که از پیش توسط مدیر صندوق تعیین می‌شود، متعلق به سرمایه‌گذار بوده و مابقی آن به صندوق اختصاص می‌یابد.

در این صندوق سعی بر این است تا اصل سرمایه صندوق حفظ و منافع آن صرف امور نیکوکارانه شود. به همین دلیل حتی اگر شخص نیکوکار تمایل به اختصاص اصل سرمایه به امور نیکوکارانه داشته باشد، فقط منافع حاصل از سرمایه صرف امور نیکوکارانه می‌شود و اصل سرمایه در صندوق گردش پیدا کرده و به صورت مستمر بازده حاصل از آن صرف امور مربوط به فعالیت صندوق می‌شود و تنها در صورت انحلال صندوق، اصل سرمایه به پژوهشگاه رویان پرداخت می‌شود. همچنین از آنجا که حداقل سرمایه‌گذاری در این صندوق یک واحد در نظر گرفته شده است، امکان سرمایه‌گذاری با مبلغ کم و در حدود یک میلیون ریال هم وجود دارد.

این صندوق که از نوع صندوق‌های با درآمد ثابت و پیش‌بینی سود است، تحت مدیریت تأمین سرمایه لوتوس پارسیان فعالیت می‌کند و پژوهشگاه رویان و مؤسسه خیرین پژوهش سلامت رویان نیز از مؤسسان این صندوق هستند. فعالیت صندوق لوتوس رویان در راستای تأمین بخشی از منابع مالی لازم برای کمک به امور پژوهش و تهیه و تولید داروهای مربوط به درمان بیماری‌های صعب‌العلاج است که پروژه‌های تحقیقاتی آن در پژوهشگاه رویان در حال انجام است.

ترمیم پیوند سلول های بنیادی، تولید سلول‌های انسولین ساز و سلول‌های رنگدانه شبکیه چشم، تحقیق بر روی بیماری پارکینسون، درمان بیماری‌های استخوانی و غضروفی، درمان سرطان‌های سیستم خون‌ساز، درمان دیابت و آلزایمر و … از جمله پروژه‌های تحقیقاتی است که این پژوهشگاه بر روی آن فعالیت دارد.

نکته قابل تأمل درخصوص صندوق‌های نیکوکاری که در حال حاضر شمار آنها در بازار سرمایه کشور به ۱۴ مورد می‌رسد، آن است که با توجه به پتانسیل‌های موجود در بازار سرمایه کشور و با رشد و توسعه روزافزون دانش مالی و تنوع ابزارهای سرمایه‌گذاری، زمینه علمی و فناورانه برای جلب مشارکت‌های نیکوکارانه با نیت خیر و ملی و کمک به مصداق‌های جدید بخشش متناسب با نیازهای آینده جامعه فراهم شده است. به‌ این‌ترتیب می‌توان با استفاده از ابزارهای نوین بازار سرمایه از جمله صندوق‌های سرمایه‌گذاری، طیف گسترده‌تری از نیکوکاران را در پروژه‌های خیر با مقادیر و شیوه‌های مختلف و متنوع، مشارکت داد.

از جمله مزایای صندوق‌های نیکوکاری می‌توان به مواردی چون تجمیع سرمایه‌های انفرادی برای پیشبرد اهداف نیکوکارانه، ساختار نظام‌مند در تخصیص وجوه به امور نیکوکارانه، وجود جریان مستمر وجوه، امکان حفظ اصل سرمایه نیکوکاران و امکان تخصیص بخشی از سود فعالیت صندوق به نیکوکاران اشاره کرد.

انتهای پیام

خروج از نسخه موبایل