دکتر شادی خاتمی، عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس موفق به ثبت ۱۲۴ ژن جدید از گونه های سرپایان خلیج فارس و دریای عمان در بانک جهانی ژن شد.
به گزارش دیدهبان علم ایران، خاتمی با بیان اینکه انجام این پروژه به مدت دو سال زمان برده گفت:” انجام تمام مراحل این پروژه در آزمایشگاه ژنتیک واحد بندرعباس انجام شده است.”
وی افزود:” نمونه برداری ها از آب های بندر بوشهر، بندر لنگه، جاسک، جزیره هرمز و چابهار در خلیج فارس و دریای عمان بوده است و نمونه ها به آزمایشگاه ژنتیک منتقل و استخراج DNA و سایر مطالعات در این آزمایشگاه انجام شده است.”
وی هدف از این کار پژوهشی را مطالعه بر روی گونه های سرپایان اعلام کرد و افزود: شناسایی این گونه ها در حوزه بیولوژی دریا بسیار حائز اهمیت است و می توان با شناسایی دقیق گونه ها، ذخایر آنها را ارزیابی و مدیریت کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه افزود: سرپایان شامل ماهی مرکب، اسکویید و هشت پایان است که از لحاظ اکولوژی و اقتصادی در جهان حائز اهمیت هستند و در ایران جنبه صادرات داشته و ارزآور است.
وی همچنین گفت : بعد از نفت، مهم ترین ثروت در خلیج فارس و دریای عمان ذخایر آبزیان و صیادی است که باید با مطالعه و دقت در آن علاوه بر بحث ارزآوری و تجاری سازی به حفظ و تکثیر آنان نیز توجه ویژه ای شود و از این پتانسیل خدادادی در مسیر درست استفاده شود.
خاتمی با تاکید بر اینکه دو گونه غالب در آب های خلیج فارس و دریای عمان، ماهی مرکب ببری و اسکوئید هندی است افزود:با آگاهی به این موارد می توان در مبحث حفظ این ذخایر ارزشمند همت لازم را به کار گرفت و علاوه بر اشتغال زایی در حوزه صنعت دریایی ، راه را برای ارزآوری نیز هموار کنیم.
این استادیار دانشگاه، توجه به موارد پژوهشی را بسیار با اهمیت برشمرد و افزود:تشویق دانشجویان رشته های شیلات ، بیولوژی دریا و محیط زیست در این دانشگاه برای مطالعه بر روی گونه های دریایی مختلف می تواند کمک شایانی به حوزه پژوهشی کند و راه را برای مطالعات و پژوهش های بهتر، تجاری سازی ، تکثیر و پرورش و صادرات هموارتر کند.
وی در پایان گفت :این پژوهش حاصل کار گروهی بوده و دکتر تورج ولی نسب، مهندس پرویز توکلی کلور و دکتر احمد فرهادی به عنوان همکاران این تحقیق کمک های شایانی کردهاند.