محققان صنعت نفت ایران موفق به بومیسازی یک قطعه استراتژیک و مهم در فرایند نمکزدایی نفت خام شدند.
به گزارش دیدهبان علم ایران بر اساس استانداردهای تعریف شده، ميزان آب و نمك دو عامل اساسي تعيين كننده كيفيت نفت خام توليدي محسوب مي شوند که بر اثر انجام فرایند مناسب اين عوامل ، از بروز معضلاتي نظير خوردگي خطوط لوله در تجهيزات پاييندستي و همچنين از مسموميت كاتاليستهاي پالايشگاهي جلوگيري شده و با تضمين كيفيت نفت خام صادراتي، از افت قيمت فروش نفت خام نيز پيشگيري میشود
دکتر محمدی ، مسؤول طرح توسعه فناوری نمکزدایی نفت خام پژوهشگاه صنعت نفت، با بیان اینکه نفت استخراج شده از چاههاي نفت به دلیل همراه داشتن مقدار زیادی گاز و ناخالصی باید در تأسیسات سطح الارضي فرآورش شود گفت : بخشي از آب شور به روش ثقلي ، قابل جداسازي است که تنها با استفاده از روش الكترواستاتيك قابل انجام است.
وی همچنین بومی سازی فناوری نمک زدا، شناسایی گلوگاههاي تكنولوژي و تلاش در جهت دستيابي به دانش را از اهداف این فرایند برشمرد و گفت: قطعه بوشينگ ورودي ولتاژ بالا به مخزن نمك زدا از مهمترين بخشهاي اين تكنولوژي به شمار مي آيد که طراحي و ساخت اين قطعه حياتي (در ابعاد صنعتي) در پژوهشگاه انجام و عملكرد آن نيز با موفقيت تست شده و مورد تأييد قرار گرفته است.
محمدی با بیان اینکه این طرح در مرحلهپایلوت نیز پیشرفت داشته تصریح کرد: اين دادهگيريها از يك سو عملكرد موفق پايلوت با راندمان جداسازي بسيار بالا را تأييد می کند و از سوي ديگر با توجه به بررسي تأثير شرايط عملياتي مختلف و نوع نفت خام، منجر به ايجاد دانش فني اين فرآيند در مقياس نيمه صنعتي می شوند.
وی افزود :این دستاورد دارای قابلیت ها و کاربردها ی مختلفی در صنعت است که تست عملكرد شرايط عملياتي براي انواع نفتخام و انتخاب شرايط عملياتي بهينه و يا براي بررسي عملكرد و انتخاب ماده شيميايي مصرفي دمولسیفایر از آن جمله است.
دکتر محمدی به موفقيتهاي به دست آمده در بخش نرم افزار نیز اشاره کرد و با توجه به استفاده از نتایج و توابع ریاضی منطبق بر داده های پایلوتی گفت: این نرم افزار در کشور منحصر به فرد است و در هيچ يك از نرم افزارهاي تجاري شبيه ساز فرآيند، برنامه هایی که بتواند عملیات نمک زدایی را شبیه سازی نمايد وجود ندارد.
وی در ادامه به دستاوردهاي اين طرح پژوهشي براي صنعت نفت نیز اشاره کرد و افزود :پژوهشگاه صنعت نفت با توجه به تجربیاتی كه تاكنون در بخشهاي مختلف سختافزاري و نرمافزاري اين فناوري و از جمله در ساخت پایلوت نمكزدا كسب کرده قادر است تا در تأمین اين فناوری در صنعت نفت كشور و رفع مشکلات عملیاتی در واحدهای نمکزدایی موجود در خدمت صنعت باشد.
محمدی خاطرنشان کرد: این طرح چه به لحاظ دانشي در پژوهشگاه و چه به لحاظ توانمندي ساخت در شركتهاي داخلي، به خوبی از ویژگی های بالقوهء دستیابی به خودکفایی برخوردار است.
انتهای پیام