رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران گفت: در سال ۹۶ با حمایت صندوق ۲۰ هیات علمی جوان که از دانشگاه های معتبر فارغ التحصیل شده اند و در دانشگاه های کشور مشغول فعالیتهای علمی هستند تا ۱۰۰ میلیون تومان گرنت پژوهشی میگیرند.
به گزارش دیدهبان علم ایران نصرتالله ضرغام درباره اقدامات صندوق در سالی که گذشت نیز اظهار کرد: در صندوق همواره سعی بر این بوده که روند انجام فعالیت ها به منظور توسعه علم و فناوری در کشور از نوعی پویایی برخوردار باشد تا به فعالیتهای تکراری بسنده نشود بنابراین بر اساس رسالتی که داشتیم حمایت از پژوهشگران را انجام دادیم و در ابتدا حمایت از کل ظرفیت علمی دانشگاه ها مد نظر نبود اما در روند کار ضرورت توجه به تمام ظرفیت های علمی کشور اعم از بالقوه و بالفعل برای ایجاد زیر ساختهای علمی بهتر مورد توجه قرار گرفت.
وی ادامه داد: ظرفیت بالفعل همان سرمایه های علمی کشور است که در مراکز آموزشی و علمی مشغول هستند. در کنار این ظرفیتها، ظرفیت های بالقوه ای نیز وجود دارد که اگر به آنها پرداخته شود به سرمایه های بالفعل اضافه می شوند بنابراین با توجه به این ظرفیت های بالقوه می توان نوعی تولید سرمایه داشت و میزان سرمایه کشور را کمی و کیفی افزایش داد. در سالی که گذشت سعی صندوق بر این بود تا تمام ظرفیت های بالقوه و بالفعل را برای توسعه علم و فناوری کشور حمایت شوند.
ضرغام با اشاره به لزوم تقویت زیرساخت های علمی و فناوری کشور گفت: دستیابی به سطح علم و فناوری بالاتر نیازمند این است که به همه اقشار مختلف جامعه در این راستا پرداخته شود. بنابراین حمایت از پژوهش سراهای دانش آموزی یکی از اقدامات دیگر صندوق در سال جاری است که در قالب ۴ برنامه در این زمینه فعالیت هایی انجام شده است. ۱- مطالعات گروهی ۲- آموزش ایده پردازی ۳- آموزش روش تحقیق با هدف آشنایی دانش آموزان با کار آفرینی، خلاقیت و ثبت اختراع، ۴- برگزاری کارگاه های آموزشی در این مطالعات تیمی اهدافی همچون آموزش ایده پردازی با هدف آشنایی دانشآموزان با کارآفرینی، خلاقیت، آموزش و آشنایی آنها با کارآفرینی و ثبت اختراع دنبال شد.
وی همچنین ابراز کرد: با توجه به نقش و اهمیت درس ریاضی با خانه ریاضیات تفاهمنامه همکاری منعقد شد تا از فعالیت های این حوزه حمایت شود.
رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی در بخش بعدی با اشاره به اهمیت مردمی سازی علم عنوان کرد: برنامه دیگری که در سال ۹۵ با جدیت در صندوق دنبال شد مردمی سازی و اجتماعی کردن دانش بود. در این راستا صندوق برنامه هایی را تدوین کرده است، از جمله سبک زندگی با تاکید بر کیفیت زندگی، سلامتی، کمال و تعالی، اقتصاد خانواده با تاکید بر اقتصاد مقاومتی، مدیریت خانواده با پرورش استعداد فرزندان، آشنایی مردم با نقش سرمایه های انسانی در رشد و توسعه جامعه، آشنایی مردم با سرمایه های اجتماعی نیز از برنامه هایی در این زمینه است که حمایت از اجرایی سازی آن توسط صندوق انجام می شود.
ضرغام همچنین گفت: در زمینه حمایت از رخدادهای علمی نیز سال ۹۴ از ۱۷۴ درخواست ارسالی به صندوق حمایت از ۴۸ رخداد مصوب شد در حالی که سال ۹۵ شاهد رشد این حوزه بودیم و از ۲۲۷ درخواست ارسالی ۶۱ رخداد مورد حمایت قرار گرفت همچنین در سال ۹۴ و ۹۵ به ترتیب حمایت از برگزاری به ترتیب ۱۷۰ و ۲۶۲ کارگاه آموزشی انجام شد.
ضرغام افزود در کارگاه های برگزار شده در سال ۹۴، ۳۷۶۸نفر و در سال ۹۵، ۴۹۹۶ نفر آموزش دیدند.
وی ادامه داد: در سال ۹۴ با حمایت صندوق ۱۸ نمایشگاه علمی برپا شد در حالی که در سال گذشته این حمایت به ۳۲ نمایشگاه رسید که تمام حمایت های صندوق با رقمی معادل ۶۷۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان انجام شد. لازم به توضیح است تمام کمک های صندوق هدفمند است و برای جامعه و توسعه علم و اهداف صندوق بایستی خروجی داشته باشد.
ضرغام با بیان اینکه استقبال پژوهشگران از حمایت های صندوق رشد چشمگیری داشته است گفت: در سال ۹۴ پژوهشگران ۱۶۲۷ پروژه تحقیقاتی را برای حمایت به صندوق ارسال کردند که در سال گذشته با رشد ۱۰۵ درصدی ۳۳۵۱ پروژه تحقیقاتی به صندوق ارسال شد. در سال ۹۵، ۱۰۵ نشست علمی با اساتید مراکز مختلف علمی و تحقیقاتی برگزار شد و حدود ۱۶ هزار پژوهشگر با خدمات، میزان، شرایط و نحوه حمایت صندوق آشنا شدند که خود این مسئله می تواند باعث افزایش کمی و کیفی پروژه ها شده باشد تا به نوعی عدالت علمی و توازن در حمایت ها ایجاد شود و حمایت ها محدود به پایتخت نباشد.
رییس صندوق حمایت از پژوهشگران نقش صندوق در حمایت از پژوهشگران را هر سال پر رنگ تر نسبت به سال قبل دانست و بیان کرد: صندوق با اینکه در سال گذشته ۲ در هزار از بودجه تحقیقاتی کشور را در اختیار داشت اما ۵ درصد تولید علم در کشور با حمایت صندوق انجام شد همچنین ۱۸٫۲۹ درصد مقالات ISIدر سطح “کی یو وان” با حمایت صندوق تولید شد.
وی با اشاره به اینکه در حمایت از اجرای پروژه ها فقط تولید مقاله مد نظر نبوده است عنوان کرد: دانش فنی، ساخت نمونه محصول، ثبت اختراع، تالیف کتاب و برگزاری همایش مواردی است که در حمایت ها به دنبال آن هستیم همچنین مرکز نوآوری صندوق نیز در کنار پژوهشگران قرار می گیرد و خدماتی همچون منتور، نود و سایت را در اختیار آنها می گذارد.
ضرغام تعداد کرسی های پژوهشی مصوب توسط صندوق در سال گذشته را ۱۲ عدد عنوان کرد و گفت: از ابتدای حمایت ها تا کنون صندوق ۵۶ کرسی پژوهشی را مورد حمایت قرار داده که در تمام کرسی های مصوب موضوعات مورد نیاز کشور مورد بررسی علمی قرار می گیرد و یا در مرز دانش کار تحقیقاتی انجام می گردد، همچنین ۵۰۰ اختراع مصوب خروجی فعالیت صندوق در این سال ها است که ۲۱٫۶ درصد از پتنتها تجاریسازی شده اند. حمایت از رساله های دکتری از دیگر اقدامات جدید صندوق در سال ۹۵ بوده است که در این رابطه نیز از میان ۷۸۲ درخواست تعداد ۱۰۲ رساله برای حمایت در سال ۹۵ مصوب شد.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران همچنین بیان کرد: استفاده از ظرفیت های خارجی نیز از دیگر اقدامات صندوق است که در این راستا نیز در سال گذشته صندوق عضو شورای جهانی پژوهش شد و به عضویت یاسا در آمد. همچنین انجام پروژه های همکاری مشترکی با بنیاد علم آلمان، چین، روسیه، ژاپن، اتریش و ایتالیا در دستور کار صندوق قرار دارد. به عنوان مثال سال گذشته کارگاهی با عنوان “تعادل زیستی خلیج فارس” درکیش توسط بنیاد علم آلمان با همکاری صندوق برگزار شد که نتیجه آن ایجاد آزمایشگاه مشترک در ایران است تا پروژه های حاصل از برگزاری کارگاه ها را عملی کنند.
همچنین ۳ کارگاه مشترک بین ایران و یاسا (موسسه بین المللی تحلیل کاربردی سیستم ها) به منظور زمینه سازی انجام پروژه های مشترک پژوهشی در شاخه های علمی انرژی و محیط زیست، ریسک و تاب آوری و آب در ایران برگزار شد.
وی درباره اتاق علم گفت: به منظور بررسی آینده علم در دنیا اتاقی با عنوان “اتاق علم” در صندوق تشکیل شد تا رصد وضعیت علم در حوزه های مختلف را انجام دهد تا در زمینه علمی از دنیا عقب نمانیم. تمام مواردی که گفته شد بخشی از اقدامات صندوق در سال ۹۵ است. در سال آینده نیز تمام اقدامات صندوق با کمیت و کیفیت بیشتری انجام می شود و از آنجا که دانشگاه ها نیاز به اساتید جوان و خلاق دارند بنابراین با حمایت صندوق ۲۰ نفر هیات علمی جوان که از دانشگاه های معتبر فارغ التحصیل شده اند و در دانشگاه های کشور مشغول فعالیتهای علمی هستند تا ۱۰۰ میلیون تومان گرنت پژوهشی در اختیارشان قرار می گیرد.
انتهای پیام