پژوهشکده اکولوژی دریای خزر موسسه تحقیقات شیلاتی، وجود گونه سمی و مضر فیتوپلانکتونی از شاخه جلبکهای سبز-آبی (Gloeotrichia echinulata) را در آبهای ساحلی دریای خزر در منطقه امیر آباد گزارش داد.
به گزارش دیدهبان علم ایران در سطح جهان تقریباً سالانه از هر دو هزار مورد اختلال عصبی ناشی از مسمومیت جلبکی، ۱۵درصد با مرگ و میر توام است که بیشتر این سموم از خانواده نوروتوکسین است که در مقابل گرما مقاومند.
جلبک میکروسکوپی Gloeotrichia echinulata از گروه سیانوباکترها،دارای سم نوع MC-LR است که می تواند برای موجودات زنده خطرناک باشد.
این گونه اولین بار در سال ۱۸۹۴ توسط P.Richter شناسایی شد. سپس در سال ۲۰۰۳ در انگلستان و نیز در سال ۲۰۰۵ توسط Leghari e و همکاران در آسیای جنوب غربی (پاکستان) گزارش شد و سپس در کشورهای چین (Hu, Yuwei, ۲۰۱۲)، آمریکای شمالی (Smith& Bennett, ۱۹۹۹)، آلمان(Täuscher ۲۰۱۱)، رومانی(Caraus ۲۰۱۲) و استرالیا و نیوزیلند (Broady& Merican ۲۰۱۲) نیز گزارش شد و انتشار آن در نقاط مختلف جهان با سرعت پیش می رود و مطالعات بسیاری بر روی این موجود در حال انجام است.
در ایران نیز گونه G.echinulata برای اولین بار در سال ۱۳۹۲ در حوضه جنوبی دریای خزر در منطقه امیرآباد مشاهده شد.
طی گزارش های رسیده در سالهای اخیر در آب های جنوب کشور نیز این گونه مشاهده شده است. در نتیحه از آنجایی که شاهد افزایش جهانی گونه G.echinulata میباشیم، نیاز است تا در مطالعات خود توجه بیشتری به این گونه داشته باشیم،بنابراین برای آگاهی از وضعیت دقیق این گونه در دریای خزر نیاز به نمونه برداری مستمر می باشد.
انتهای پیام